Hufvudstadsbladet

En vandrande ö

- Källor: https://schleswig-holstein.nabu.de/natur-und-landschaft/nabu-schutzgebi­ete/trischen/inselwelt/20489.html https://www.spiegel.de/wissenscha­ft/natur/trischen-in-dernordsee-die-schnellste-inselder-welt-a-1153625.html https://de.wikipedia.org/wiki/

● Trischen är en obebodd ö i Nordsjön ungefär 14 km från Büsum på fastlandet i norra Tyskland.

● För cirka 400 år sedan växte det fram en sanddyn ur havet som skulle bli Trischen. I dag har den halvmånfor­made ön en längd på nästan tre kilometer och är en och en halv kilometer bred. Detta är ungefärlig­a mått eftersom ön hela tiden ändrar form och rör sig österut och närmare fastlandet. Geologer kallar Trischen för den snabbaste ön, då den förflyttar sig tio centimeter varje dag, tre meter per månad, 35 meter årligen. De högsta dynerna på ön är i dag tre meter höga.

● Trischen består av sand och påverkas av vind, ebb och flod. Två gånger om dagen, vid flod, tar havet med sig sand ut från öns västsida. Men sanddynern­a som har växt fram genom västvinden gör att östsidan ligger mera skyddat och där har det också bildats saltängar.

● Under sin existens har ön vandrat fyra kilometer och skulle nå fastlandet om 400 år. Genom åren har Trischen dock förlorat tre fjärdedela­r av sin storlek och har i dag en yta på 180 hektar.

● Trischen ligger i den mest skyddade zonen i nationalpa­rken Schleswig-Holsteinis­ches Wattenmeer i Vadehavet i Nordsjön. Det betyder att inga besökare får sätta sin fot på ön. Varje år sänder däremot den tyska naturskydd­sföreninge­n NABU en fågelvårda­re till ön som då bor på Trischen mellan mars och oktober. Trähyddan som finns på ön har flyttats några gånger i takt med öns vandring.

Rosaleda. Därifrån promenerar vi tio minuter till Escalada en la Residencia, en bergsklätt­ringsklipp­a med ruttval för alla nivåer. För en lugn vandring i naturen är Monte Coronado ett naturskönt mål på 20 minuters gångavstån­d och med 360 graders utsikt över staden. Vi dricker kaffe på termos i morgonsole­n med fötterna över klippkante­n, och tar oss sedan tillbaka till gamla stan i jakt på Málagas ansenliga kulturutbu­d.

Pablo Picasso föddes och bodde de första tio åren av sitt liv i Málaga, och hans inflytande över staden är märkbart. Efter Churros con Chocolate på Casa Aranda värmer vi upp med ett besök på Carmen Thyssenmus­eet, med konstsamli­ngar från renässanse­n, realismen, romantiken och impression­ismen. Sedan känner vi oss mogna för Picassos unika stil. Vi har förköpt biljetter och går i lugn takt genom museet i ett ombyggt palats från 1500-talet, med lite hjälp av de engelskspr­åkiga docenterna. Sällan känner man att en konstnärs band med sin hemstad är så starka som Picassos i Málaga.

Via de skuggiga stigarna som slingrar sig mellan palmer och exotiska växter i Parque de Málaga tar vi oss därefter till la Marisqueri­a los Delfines, kanske den mest genuina fisk- och skaldjursr­estaurange­n i staden. Det lönar sig att boka lunchbord eller komma före klockan 13. Man ska gärna kunna några spanska ord för att beställa rätter som Rape a la Plancha och Boquerones al Limón. Den sydspanska stilen kan verka lite snabb och nästan avvisande ibland, men med lite tålamod och humor klarar man sig väl.

Málaga var en av de sista moriska städerna som återerövra­des i slutet av 1400-talet av Ferdinand och Isabella, och stadssilhu­etten domineras av både la Alcazaba från 1000-talet och den 500 år gamla katolska katedralen. Vi passerar den romerska teatern från århundrade­t före Kristus på väg in i Alcazaba-museet, och känner att vi förtjänat våra fina måltider med 15 000 steg per dag i denna promenadvä­nliga stad.

I handbagage­t för hemresan får vi plats med inköp från Golden Tips (kaffe och te), Jamones Salamanca och hantverk från artistkvar­teret La Brecha innan vi pausar för en kaffe på centralsta­tionen och tåget till flygplatse­n. Vi har betat av en bra bit av Málagas rika äventyrlig­a, kulinära och kulturella utbud och planerar redan nästa besök.

 ??  ?? ■■ Hängbron Puente Colgante mer än 100 meter över flodbottne­n avslutar äventyrsst­igen El Caminito del Rey.
■■ Hängbron Puente Colgante mer än 100 meter över flodbottne­n avslutar äventyrsst­igen El Caminito del Rey.
 ??  ?? ■■ Malagas konstnärli­ga arv och anda finner man även på stranden La Malaguetas lugna delar.
■■ Malagas konstnärli­ga arv och anda finner man även på stranden La Malaguetas lugna delar.
 ??  ?? ■■ Gamla stan har varit bilfri i nästan 20 år.
■■ Gamla stan har varit bilfri i nästan 20 år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland