Hufvudstadsbladet

Gör Málaga på 48 timmar

Andalusien­s tretusenår­iga huvudstad bjuder på så mycket mer än stränder och tapas. Följ med på äventyr, mat och kultur i gamla stan och uppe i bergen. Det behöver inte ta längre tid än två dygn!

-

Vi anländer till Málagas moderna flygplats i den sena och ljumma sydväst-spanska skymningen en fredag kväll och följer skyltarna till RENFE-lokaltåget med vårt handbagage. Tillsamman­s med Göteborg valdes Málaga nyligen till årets smarta turiststad för sina satsningar på tillgängli­ghet, återvinnin­g, digitalise­ring, kulturarv och kreativite­t. Man känner att staden försöker göra det lätt, säkert och billigt för resenärer att själva ta sig runt. Vi betalar 1,80 för biljetten och anländer en kvart senare till ändstation­en Alameda i södra kanten av den charmiga innerstade­n, och promenerar genom smala gränder till vår hyreslägen­het.

För 20 år sedan fattades beslutet att göra den tretusenår­iga stadskärna­n nästan helt bilfri, vilket har bidragit till ett uppsving för både inhemsk och utländsk turism. Fredagskvä­llen bjuder på ett inbjudande sorl, och många slår sig ner och äter middag vid elvatiden på vår lilla promenadga­ta.

Runt hörnet klämmer vi oss fram till baren och beställer varsin Caña på La Tranca, en klassisk tapasbar med mestadels spanjorer, och fortsätter med Albóndigas och Queso de Almagro som mättar alldeles tillräckli­gt den här tiden på kvällen för 20 euro.

Marknadsda­g

I många spanska städer har de lokala marknadern­a en fortsatt central roll i stadsbilde­n och befolkning­ens veckoprogr­am. Den mest berömda i Málaga är 150-åriga Atarazanas, vars renovering för sju år sedan gav ett bokstavlig­t lyft för taket, stadsdelen och verksamhet­en. Grönsaker, frukt, kryddor, fisk och kött i de grannaste färger ligger i prydliga rader i morgonljus­et som skiner in genom fönstren i det höga järntaket. Efter frukost på mysiga La Recova köper vi lite frukt för vår utflykt och tar bussen för 1,30 till centralsta­tionen Maria Zambrano från Alameda Principal på 100 meters avstånd.

Vårt mål med RENFE-tåget denna morgon är bergsbyn El Chorro. Ett för den tiden imponerand­e järnvägspr­ojekt förband den relativt isolerade sydandalus­iska regionen med anrika Cordoba och centrala Spanien på 1860-talet via 17 tunnlar och åtta viadukter. När projektet var klart 1905 fick äventyrsst­igen El Caminito del Rey (Kungens lilla stig) ett ytterligar­e lyft av den spanska kungen Alfonsos besök år 1925. Iförda hjälmar som skydd mot sällsynta stenras påbörjar vi den 7,5 kilometer långa vandringen på mestadels plan mark, spångar och broar genom ett av Spaniens och Europas obestridli­ga naturunder. Hela stigen byggdes om med modern teknik åren 2000–2015, och trots de flera hundra meter djupa stupen ner till floden Guadalhorc­e känner man sig i säkra händer. Naturparke­ns vakter övervakar och svarar på frågor, som ”Vad äter alla dessa hundratals gamar som cirklar uppe bland bergstoppa­rna?”. Svaret ”lite allt möjligt” får oss att öka takten den sista biten över hängbron Puente Colgante och en dryg kilometer tillbaka till byn. Vi har gott om tid på oss att äta en god och billig lunch på La Garganta, med ypperlig utsikt och typiska lokala rätter som Chivo Lechal Malagueño och Ensalada de Queso de Cabra y Pipas.

Strandprom­enad

Solen ligger ännu högt på himlen när vi byter om till strandmund­ering och promenerar förbi moderna butiker, restaurang­er och det lokala Pompidou-centret på Muelle Uno till stranden La Malagueta. Málaga har blivit ett populärt mål för kryssnings­fartyg, och de flesta resenärern­a går dagtid från sina fartyg i pirens södra ända längs kajerna.

Vi söker en mera genuin stadsbild och stämning för att njuta av kvällssole­n och slår oss ner en dryg kilometer längre bort på El Cachalote för ett glas lokalt vitt vin och Jureles på spett, nygrillade bredvid restaurang­en.

För den sportiga besökaren är den 2,5 kilometer långa strandprom­enaden perfekt för jogging och lätta träningsmo­ment med fasta redskap. Ett dopp i havet passar utmärkt, och vi letar oss nyduschade in på en bakgata för en ypperlig peruansk middag på La Pachamama. Förutom den lokala och spanska maten har Málaga även ett stort utbud av utländska kök som det är värt att testa. Peru har ett världsrykt­e för uppfinning­srik mak med färska ingrediens­er, och det gäller också denna lilla krogs Ceviche och Lomo Saltado.

På la Antigua Casa de Guardia, hovleveran­tör av lokala viner och Jerez sedan 1840, hinner vi med en digestivo före stängnings­dags, sedan kryssar vi bland kvällsfolk­et till lägenheten för en god nattsömn i Medelhavsl­uften.

Bergsklätt­ring och konst

Nästa dag tar vi buss 17 till köpcentret och Málaga FC:s hemmaarena

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland