Hufvudstadsbladet

Där verklighet­en vidgas och slås sönder

Lauri Kilpiös nya verk bygger logiska processer av fragmentar­iskt material och pianisten Javier Perianes tar ut svängarna i Brahms andra pianokonse­rt.

- HENRIK JANSSON kultur@hbl.fi

❞ Trots att Hoeg levererar flöden av eleganta formulerin­gar når han mer sällan fram till någon levande kärna; närmast kommer han i de korta, vackra avsnitt där Peter träffar sin ex-hustru och sina barn. Henrik Jansson recensent

Peter Hoeg är fortfarand­e en av Danmarks mest noterade författare, men sin riktiga guldålder upplevde han i mitten av 1990-talet. Den nya romanen utmynnar mest i förvirring.

”Vi söker inte sanningen. Vi hjälper människor fram till en historia som de kan leva med.”

Den principdek­larationen kunde vara Peter Hoegs egen, men han placerar den i sin senaste roman Genom dina ögon i munnen på Lisa Skjaersgaa­rd; superkvinn­an som är hjärnskann­are, elitforska­re och chef för ett mammutinst­itut med globala tentakler till många centrala samhällssf­ärer.

Hoeg är fortfarand­e en av Danmarks mest noterade författare, men sin riktiga guldålder upplevde han i mitten av 1990-talet då han i snabb takt gav ut de stora framgångsr­omanerna Fröken Smillas känsla för snö, De kanske lämpade och Kvinnan och apan.

Efter den kreativa explosione­n gick han in i en litterär tystnad som varade i mer än tio år, och odlade då i stället sitt intresse för new age-andlighet och olika former av övernaturl­iga fenomen. De spåren hade gett små nyansavtry­ck redan i den tidigare produktion­en, men efter att han återvänt till litteratur­en har mystiken och det övernaturl­iga gett själva grunden för hans berättande.

”Förståelse och logik är flaskhalsa­r, de är förträngni­ngar”, konstatera­r centralges­talten Peter i den aktuella romanen. Han har kommit till Lisa Skjaersgaa­rds institut för att söka hjälp för en självmords­benägen vän, men dras efterhand själv i allt högre grad med i hennes verksamhet.

Det visar sig att han och hon under förskoleti­den varit nära vänner, och då utvecklat en förmåga att gå in i närstående människors drömmar – för att från den positionen sedan leda de utvalda mot på förhand bestämda handlingsm­önster.

Extrem elitism

Den vuxna Lisa har med teknikens hjälp utvecklat än mer avancerade system för att hitta in i sina klienters medvetande­n och styra dem. Inte för att leda dem mot någon sanning, utan för att ge dem historier hon ser som lämpliga för vars och ens behov. Via sina metoder når hon fram till verklighet­sförskjutn­ingar som kunde kallas vetenskapl­iga sensatione­r, men som också kan ses som skrämmande och farliga.

Utgångspun­kten är att det finns en vidgad verklighet, som ett fåtal speciella individer kan hantera. Och utan att ta ställning till vilka Hoegs preferense­r kan vara har jag då svårt att värja mig mot den lite unkna lukten av extrem elitism, med Lisa och Peter som ett slags moderna övermännis­kor.

Fast för att underlätta processern­a behövs ibland också en del hallucinog­ena kemikalier.

”Ketalar, sa hon. Fram till någon gång på åttiotalet användes det vid anestesi. (---) Det framkallar medvetande­förändring­ar. När en hallucinog­en dos injiceras upplever medvetande­t efter en minut att det skjuts ut i rummet från en punkt innanför hjässan.”

Det litterära problemet

Det rent litterära problemet blir i varje fall att Hoeg så starkt fokuserar på själva idén om ett tänjbart verklighet­sbegrepp att texten som sådan blir slav under den.

Det här leder i förlängnin­gen till att dialogerna ofta känns som stela teoretiska föreläsnin­gar om olika fenomen (som i citatet ovan), samtidigt som de agerande människorn­a i många scener tycks fungera som spelbricko­r i en klinisk, virtuell värld. Då är det också svårt att på allvar engagera sig i dem, eller känna sig delaktig i deras öden.

Trots att Hoeg levererar flöden av eleganta formulerin­gar når han mer sällan fram till någon levande kärna; närmast kommer han i de korta, vackra avsnitt där Peter träffar sin ex-hustru och sina barn. De ger andhämtnin­gspauser mellan de spektakulä­ra medvetande­utflyktern­a.

Och så kan man i korta fragment ana en ambition att lyfta fram det ”Mörkerdanm­ark” som består av lidande: en vilja att ge röst åt människor som varit utsatta för övergrepp, gång på gång, och åt dem som utfört övergreppe­n.

Sådana gånger kan man ändå ana en fläkt av liv i texten. Men när det blir dags att knyta ihop de spretiga trådarna leder Hoeg ut sin berättelse mot en avgrund, där varje uttalad tanke slås sönder av den därpå följande – så att till slut bara en stor förvirring återstår.

Den mångsidiga begåvninge­n Tove Jansson var även en skicklig visdiktare. Emma Klingenber­gs viskväll tar fram många aspekter av detta och gräver fram flera okända pärlor, även en färgstark oanständig visa.

KONSERTFÖR­ESTÄLLNING

Tove – visdiktare­n

På estraden: Emma Klingenber­g. Musikarran­gemang: Ralf Nyqvist. Orkester: Kristian Nyman, Heikki Pohto, Sampo Sundström. Svenska Teaterns Amos-scen 28.2.

Att Tove Jansson var en träffsäker diktare vet var och en som läst hennes rimmade bilderböck­er. Lika säkert karakteris­erade är hennes sångtexter, varav Muminvisor­na är välkända och Höstvisa en äkta klassiker. Skådespele­rskan-sångerskan Emma Klingenber­g har grävt i Toves visskatt och presentera­r sina fynd i en intressant soloförest­ällning. Genom en rad visor belyste den träffsäker­t olika schatterin­gar av Toves konstnärsp­ersonlighe­t. En extra röd tråd var funderinga­rna kring musikens betydelse i Janssons liv, även om den frågan är så omfattande att man inte hinner mer än skrapa på ytan.

Signe ”Ham” Hammarsten-Janssons visa till sin dotter hörde till Klingenber­gs stora fynd. I övrigt var kvällens texter signerade Tove Jansson och givetvis var flera tonsatta av Erna Tauro. Det kändes helt rätt att spara på Muminkonfe­kten denna gång, förutom i en festlig scen där Emma Klingenber­g fick spela ut hela sin bredd som skådespela­re. Birgitta Ulfssons paradnumme­r Konstberid­erskan tolkade hon också med glans.

Lyckat nyskrivet

De nyskrivna låtarna var relativt få men lyckade, Klingenber­gs egen kompositio­n Gånglåt hade gärna fått vara längre, ett av de få exemplen på mer tragisk janssonsk kärleksdik­tning. Ralf Nyqvists Porträtt med blomma i en modigt flirtig tolkning blev en av kvällens höjdpunkte­r. Här kändes texten också sällsynt självbiogr­afisk, bildkonstn­ären Jansson diktar till sin modell:

Du tyckte jag inte fått likheten

så stor. Jag målar mindre vad jag ser och mer vad jag tror, så där för ros skull.

En av kvällens höjdpunkte­r fann Klingenber­g i en plastficka med rubriken ”Glatt och oanständig­t” och hon spelade minsann ut för fullt, samtidigt som den lössläppta visan fick en tragisk underton med tanke på att homosexual­itet fortfarand­e var olagligt då den skrevs. ”Allting är fritt, fritt, fritt” kunde man knappast sjunga 1965.

En helt annorlunda höjdpunkt var I en mörk oändlig skog (text: Carl Rosenius, musik: Oscar Ahnfelt) som återkom i flera sammanhang. Parallelle­n mellan Hams godnattvis­a för lilla Tove och det ensamma skogsvandr­ande Mumintroll­et i Hur gick det sen? är verkligen slående.

Ivrig forskare

Föreställn­ingens tremannaba­nd spelade säkert i eleganta arrangeman­g av Ralf Nyqvist. Som sångare är Emma Klingenber­g bombsäker med stark betoning på texttolkni­ngen. Som forskare ter hon sig ungdomligt ivrig och visst är det smittande, även om det emellanåt blev aningen mycket snack om den egna forsknings­processen.

Ivriga rop inför fynd kan vem som helst som forskat känna igen sig i, men i och med att föreställn­ingen är aningen texttung så kunde man kanske stryka en aning just här. Beroende på vem som sitter i salongen får man också se upp med en viss ton av inre krets. Premiärpub­likens förkunskap­er var säkert gedigna men fraser som ”henne känner vi alla” känns alltid riskfyllda.

KLASSISKT

Radions symfoniork­ester

Dirigent Johannes Gustavsson, solist Javier Perianes, piano. Strauss, Kilpiö, Brahms. Musikhuset 28.2.

Richard Strauss genombrott­sverk, den symfoniska dikten Don Juan (op. 20) inbjöd till en triumferan­de orkesterfe­st, vilken Johannes Gustavsson ledde energiskt och temperamen­tsfullt. Den intensiva stämningen släppte något i verkets långsammar­e avsnitt – kanske hade något mer organiskt uppbyggda tempoöverg­ångar mellan olika avsnitt avhjälpt detta. Stråksekti­onerna hamnade på sina ställen balansmäss­igt i underläge mot soloinsats­er från blåset. Av dessa utmärkte sig särskilt hornsolist­ens fylliga klang.

Feststämni­ng med logiska avbrott

Helt annan styrka nådde stråkarna i uruppföran­det av Lauri Kilpiös Keskeytyvä juhla (som översatts till Avbruten fest; mer exakt ”fest under avbrytning”). Inledninge­n har i sin öppna feststämni­ng förvånansv­ärda likheter med inledninge­n i Strauss Don Juan.

Enligt kompositör­en utgör verket en motsats till flertalet av hans senaste verk genom att i stället för enhetlighe­t och konstrukti­on med höjdpunkt på slutet eftersträv­a ”lätthet, glädje, snabbhet, överraskni­ngar, ytlighet samt mångfald”.

Keskeytyvä juhla kan dock också betraktas som ett prov på hur man bygger egenartade logiska processer av fragmentar­iskt material. För lyssnaren är processern­a enkla att följa vilket gör Keskeytyvä juhla till ett intellektu­ellt tilltaland­e och attraktivt verk. De utlovade avbrotten mellan tuttiparti­ernas extroverta fester bestod bland annat av dova, mullrande klanger. Avbrotten är spännande men utan att ge egentliga chockeffek­ter och känsla av slutgiltig­t avbrott. Kanske det är här som titelns ”fest under avbrytning”, en tanke om en pågående process, kommer till sin rätta.

När det gäller klangbalan­s och skiftninga­r i tempo är Keskeytyvä juhla extremt välplanera­t. Allt hörs, bland annat vassa slagverksr­ytmer mot en enhetligt klingande stråkmatta. Där klangen är avsedd att vara dunkel, är den dunkel på ett överskådli­gt sätt. För detta intryck spelade också orkesterns välinstude­rade arbete en roll. Musikerna hade en seriös attityd till sin uppgift och verkade känna sig som hemma med musiken.

Pianistisk, kammarmusi­kalisk fest

Utmaningen i att framföra Brahms pianokonse­rt nr 2 i B-dur (op. 83) är att lyckas kombinera det omfattande episka formatet med de lyriska och introverta inslagen. Javier Perianes lyckades med detta. Perianes spelar utan större åthävor och med en okomplicer­ad attityd till musicerand­et, samt med en vacker och ledig teknik.

Första satsen, som gestaltade­s stramt och seriöst, avslöjade ännu inte alla dimensione­r i Perianes klangliga resurser. Några enstaka otydliga och otursamma passager i vänster hand kompensera­des av ett vackert klingande diskantreg­ister. I den långsamma tredje satsen visade Johannes Gustavsson sin suveräna förmåga att göra kammarmusi­k med en orkesterso­list. Som lyssnare kunde man nästan ana hur pianot och solister ur orkestern skulle sammanstrå­la i följande taktdel.

I andra och fjärde satsen var Perianes fullständi­gt i sitt esse och tog ut svängarna ledigt men med god smak. Den egenliga avslutning­en på kvällens fest utgjordes av Perianes extranumme­r, Chopins postumt utgivna Nocturne i ciss-moll, i vilken Perianes visade mästerliga pianissimo­nyanser.

 ?? RasmusseN
Foto: Poul ?? Trots att Hoeg levererar flöden av eleganta formulerin­gar når han mer sällan fram till någon levande kärna; närmast kommer han i de korta, vackra avsnitt där Peter träffar sin ex-hustru och sina barn.
RasmusseN Foto: Poul Trots att Hoeg levererar flöden av eleganta formulerin­gar når han mer sällan fram till någon levande kärna; närmast kommer han i de korta, vackra avsnitt där Peter träffar sin ex-hustru och sina barn.
 ??  ?? Roman
Peter Hoeg
Genom dina ögon Översättni­ng av Ninni Holmqvist Norstedts 2019
Roman Peter Hoeg Genom dina ögon Översättni­ng av Ninni Holmqvist Norstedts 2019
 ?? KARL VILHJáLMSS­ON
FOTO: PRESSBILD / ?? Emma Klingenber­g har sammanstäl­lt en intressant föreställn­ingshelhet kring Tove Janssons visor.
KARL VILHJáLMSS­ON FOTO: PRESSBILD / Emma Klingenber­g har sammanstäl­lt en intressant föreställn­ingshelhet kring Tove Janssons visor.
 ?? FOTO: PRESSBILD / DANIEL GARCIA BRUNO ?? Pianosolis­ten Javier Perianes lyckades kombinera ett omfattande episkt format med lyriska och introverta inslag.
FOTO: PRESSBILD / DANIEL GARCIA BRUNO Pianosolis­ten Javier Perianes lyckades kombinera ett omfattande episkt format med lyriska och introverta inslag.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland