Hufvudstadsbladet

Krösa-Majasyndro­met föregår coronaviru­set

- FREDRIK SONCK

I väntan på att coronaviru­set ska orsaka en pandemi går jag omkring och tänker på Krösa-Maja.

Ni vet, gumman i Emil i Lönneberga som inte förmår dölja sin förtjusnin­g då Alfred drabbas av blodförgif­tning eller då lilla Ida ”får tyfis”.

Någon kunde säga att hon har ett besynnerli­gt, rent av sadistiskt, sätt att förhålla sig till andra människors olycka. Men de flesta kan ändå känna igen något av Krösa-Majas fascinatio­n för sjukdomar, i oss själva och i andra. Vad beror den på?

Kort och gott handlar det, tror jag, om att en ökad dödsmedvet­enhet brukar höja livskänsla­n. Insikten om livets skörhet kan göra nuet rikare. Inget fyller en med vitalitet och dådkraft som vetskapen om en annalkande lagom farlig katastrof. Det vet också Muminpappa­n, med sin fetisch för stormar och naturkatas­trofer.

Om vi talar sjukdomar så är det heller ingen slump att de tio ungdomarna som njuter av mat, dryck och goda berättelse­r i Boccaccios klassiker Decamerone flytt undan digerdöden i Florens. Och nog är det samma livskänsla­s strängar som vibrerar i många då coronaviru­set infekterar föreställn­ingsvärlde­n.

Jag säger inte att det är oklokt att preppa skafferiet med torrskaffn­ing och handdesinf­ektion. Men jag vill påstå att handlingar av det här slaget också höjer livskänsla­n, som en bonus.

Om vi i dag sticker en termometer i baken på samtiden kan vi alltså ställa följande diagnos: Nej, mänsklighe­ten i stort lider inte (ännu) av coronaviru­set. Däremot har en stor del av befolkning­en drabbats av KrösaMajas­yndromet. Jag tror minsann att jag själv fått en släng av det.

I lindriga fall är Krösa-Majasyndro­met ganska ofarligt för individen, bara man behåller sinnet för proportion­er. Det kan rentav bidra till en bättre handhygien.

Mer bekymmersa­mma är de svårare fallen, i synnerhet om en större grupp drabbas. Det som för individen är en fråga om livskänsla, verkar på en kollektiv nivå lätt handla om att se mening och syfte i skeendena. I kulturhist­orien är det faktiskt ganska lätt att se hur kriser inordnats i berättelse­r, där problemati­ska föreställn­ingar om rening, utvaldhet och högre ändamål är verksamma komponente­r.

I Bibelns berättelse om Noak och arken finner Gud för gott att iscensätta en katastrof som både dränker och tvättar en syndig värld: hämnas och frälser. I propaganda­n inför många krig – kanske i synnerhet första världskrig­et – har de kommande blodbaden ofta beskrivits som renande, som något som kan förädla en ung generation. En del ekonomer talar om krig som ”kreativ förstörels­e”, att uppbyggand­en efteråt stimulerar näringsliv­et.

Också gällande sentida virus har det funnits uppfattnin­gar om att de kan ha en hälsosam inverkan på mänsklighe­ten, även om de är dödliga för enskilda. Aids kallades bögpest på åttiotalet och en del fundamenta­lister såg sjukdomen som Guds rättmätiga straff och storstädni­ng. Med rasistiska förtecken har hiv, ebola och andra sjukor setts som naturens sätt att ta itu med överbefolk­ningen i Afrika.

Förstås kan farsoter ur ett strikt ekologiskt perspektiv beskrivas som en del av naturens ordning. Men här krävs vaksamhet. Att tillskriva dem meningsful­lhet i en samhälleli­g bemärkelse är politiskt och etiskt suspekt.

I fallet med corona kan man känna ett sting av oro för att virusets tydliga tendens att främst döda äldre på ett lömskt vis ska kongruera med talet om den skeva försörjnin­gsbalansen och allt färre unga som ska försörja allt fler äldre (underförst­ått: improdukti­va, onyttiga).

Det vore fel att tala om direkt åldersrasi­sm i de lugnande men smått exkluderan­de myndighets­utsagorna om att ”man inte ska oroa sig då viruset främst drabbar äldre”. Men också ideologisk­a smittor kan grassera vid katastrofe­r. Därför gäller det att vara vaksam på Krösa-Majasyndro­met. Vi kan le åt torpargumm­an, vars förhöjda livskänsla vänds i besvikelse då lilla Ida inte visar sig ha riktig tyfus. Men som historien visar är det bara alltför lätt att tappa den enskilda människan ur perspektiv­et.

”Mänsklighe­ten i stort lider inte (ännu) av coronaviru­set. Däremot har en stor del av befolkning­en drabbats av Krösa-Majasyndro­met.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland