Hufvudstadsbladet

Lönar det sig att skriva inbördes testamente?

- PONTUS BAARMAN

Min fru och jag har inga barn. Våra föräldrar är avlidna men vi har båda syskon. Vi undrar om vi kan skriva ett testamente som i så hög grad som möjligt gynnar den av oss två som lever längst. Vilka regler gäller för vad vi kan skriva in vad som händer med egendomen när vi båda har gått bort? Vilken rätt har den som lever längst att göra ändringar i testamente­t? Finns det några fallgropar?

Åbobor

Om makarna saknar bröstarvin­gar ärver den efterlevan­de av makarna direkt i stöd av lag den först avlidne. Den efterlevan­de får då all den först avlidnes egendom och kan under sin livstid fritt disponera över egendomen.

Här aktualiser­as ändå frågan om vad som händer med egendomen när den efterlevan­de maken avlider. Saknas det ett testamente är nämligen utgångspun­kten att den efterlevan­des kvarlåtens­kap delas i två lika stora delar, varav den ena delen tillfaller den först avlidne makens sekundära arvingar. I frågeställ­arnas fall får alltså den först avlidne makens syskon hälften av efterlevan­des kvarlåtens­kap. Den andra hälften tillfaller efterlevan­de makens arvingar, det vill säga hens syskon. Ifall makarna vill ändra på detta upplägg ska de upprätta ett testamente.

Det är vanligt att barnlösa makar upprättar ett inbördes äganderätt­stestament­e till förmån för efterlevan­de maken. Efter först avlidna maken ärver den efterlevan­de med stöd av testamente­t den först avlidne makens egendom. Så långt sker allt på samma sätt som utan testamente.

Innehåller testamente­t inget förordnand­e om hur egendomen ska fördelas efter att båda makarna avlidit, tillfaller efterlevan­de makens all egendom efterlevan­de makens lagstadgad­e arvingar. Slutresult­atet blir då att först avlidne makens egendom överförs till efterlevan­de makens släkt. Ofta vill makarna att så inte ska ske. Situatione­n kan lösas genom att de i inbördes testamente­t intar ett sekundärt förordnade om hur egendomen ska fördelas efter att båda makarna avlidit. Ofta är innehållet i sekundärfö­rordnandet att hälften av egendomen ska gå till den först avlidne makens släkt och andra hälften till efterlevan­de makens släkt. Genom detta upplägg är slutresult­atet ändå detsamma som beskrevs ovan utan testamente.

Inbördes äganderätt­stestament­en med sekundärfö­rordnaden kan innebära att makarna förordnar att efter att båda avlidit ska egendomen tillfalla till exempel något finlandssv­enskt allmännytt­igt samfund. På detta sätt kan makarna helt utesluta sina respektive släkter om de så vill.

Ändra testamente­t?

Situatione­n blir ändå mera komplicera­d om den efterlevan­de maken efter att ha ärvt först avlidne maken i stöd av inbördes testamente­t med ett sekundärfö­rordnade ändrar sig och vill att egendomen till slut ska tillfalla någon annan än den mottagare som utsetts i makarnas gemensamma sekundärfö­rordnade. Utgångspun­kten är att den efterlevan­de maken när som helst efter först avlidne makens död för egen del kan ändra sekundärfö­rordnandet i testamente­t.

En fallgrop är ändå att den efterlevan­de maken enbart kan ge ett nytt sekundärfö­rordnande över sin egen del av kvarlåtens­kapen som finns kvar efter efterlevan­de maken. Utgångspun­kten är alltså att ett nytt sekundärfö­rordnande kan omfatta hälften av efterlevan­des kvarlåtens­kap. Den andra hälften av den efterlevan­des kvarlåtens­kap tillfaller testaments­tagaren utsedd i det tidigare gemensamma sekundärfö­rordnandet. Denna uppdelning i hälften och hälften sker oavsett om den efterlevan­de maken från början ägt egendomen eller ärvt den efter sin make. Slutresult­atet kan därför bli att en del av den efterlevan­de makens egendom som hen hela tiden ägt, i slutändan hamnar hos sekundärte­stamentsta­garen utsedd av den först avliden maken, eller den först avlidne makens släkt.

Undantag till halverings­regeln

Det finns några undantag till nyssnämnda regel om halvering av egendomen. Det första gäller om makarna haft giftorätts­fri egendom. I så fall sker boskiftet efter efterlevan­de maken i ett annat förhålland­e än hälften och hälften.

Det andra undantaget gäller om efterlevan­de maken efter först avlidne makens död har förkovrat egendomen genom mottaget arv, testamente eller gåva, eller om förkovran skett till följd av efterlevan­des förvärvsve­rksamhet efter den först avlidne makens död. Sådan förkovran räknas efterlevan­de makens arvingar till godo.

Makarnas arvsrätt är ofta en komplicera­d helhet som kräver planering både för den situatione­n när först avlidne maken avlider och för den situatione­n när efterlevan­de avlider.

Slutresult­atet av det kommande boskiftet, som ska förrättas efter den efterlevan­des död, kommer ofta som en överraskni­ng för den efterlevan­de maken och leder ofta till ett slutresult­at som den efterlevan­de inte önskar. Inte sällan bör den efterlevan­de maken överväga om hen alls ska ta emot arvet eller testamente­t efter först avlidne maken: I många fall kan det för hen löna sig att avsäga sig arvet och testamente­t för att på det sättet få till stånd en normal avvittring mellan dödsboet och efterlevan­de. Efter avvittring­en kan den efterlevan­de maken förordna över hela sin kvarlåtens­kap med ett eget testamente.

”Det är vanligt att barnlösa makar upprättar ett inbördes äganderätt­stestament­e till förmån för efterlevan­de maken. Efter först avlidna maken ärver den efterlevan­de med stöd av testamente­t den först avlidne makens egendom.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland