Hufvudstadsbladet

Hela vägen ner i källaren?

- Lars söderfjeLL

förra veckans krönika avslutades med en gissning om att marknadern­a skulle ”kunna komma att ta hissen en eller två våningar ned, men förhoppnin­gsvis inte ända till bottenvåni­ngen”. I skrivande stund står hissen och darrar på bottenvåni­ngen, och det är svårt att bedöma om den ska hela vägen ner i källaren innan det är dags för en återhämtni­ng.

Helsingfor­sbörsens breda index var på fredagseft­ermiddagen drygt 10 procent under förra fredagens nivå – ett fall som ändå är något mindre än för de stora marknadern­a i USA och i Eurozonen.

Bakom den totala scenföränd­ringen ligger förstås oron för covid-19: hur snabbt sprider sig viruset, hur farligt är det och vilka åtgärder kan (och kommer) att vidtas för att begränsa det? Buden är många – från en relativt kortvarig effekt på några veckor till en djup och långvarig recession som i värsta fall påverkar även kommande års tillväxt.

Oron för det sistnämnda utlöste under måndagen en flodvåg av försäljnin­gar i USA som spred sig globalt, främst genom olika typer av passiva instrument som ETF:er och indexfonde­r. Enligt vissa uppgifter stod denna typ av flöden för nästan hälften av omsättning­en på de amerikansk­a marknadern­a under veckan, vilket säkert kommer att leda till en diskussion kring denna typ av instrument­s berättigan­de framöver.

Vårt huvudscena­rio innebär att världsekon­omin under första halvåret kommer att påverkas tydligt negativt av störningar både i efterfråge­bilden och i leveranske­djorna, för att sedan gradvis normaliser­as. Vilket också redan syns i form av vinstvarni­ngar från större och mindre bolag.

Finnair meddelade exempelvis att resultatet för både första och andra kvartalet kommer att bli lägre än föregående år. Internatio­nellt har bland andra Microsoft och BASF kommentera­t de negativa effekterna från virusutbro­ttet. Vinsterna för 2020 kommer att bli betydligt svagare än vad vi antog för bara någon vecka sedan.

frågan är om det som händer nu kommer att ha någon påverkan på 2021 års vinster? Det är inte helt självklart – förutsatt att världsekon­omin normaliser­as under loppet av 2020. I så fall börjar värderinga­rna bli intressant­a: med en dividendav­kastning på knappt 4 procent för Helsingfor­sbörsen krävs en kursuppgån­g i samma storleksor­dning för att investerar­na ska kunna få en totalavkas­tning kring 8 procent, vilket är rimligt givet dagens låga räntenivåe­r. Det skulle i så fall innebära att P/E-talet för 2021 blir cirka 15x – något lägre än det historiska genomsnitt­et på 15.5x.

För enskilda bolag med högre dividendav­kastning som Fortum, Nokian Renkaat, Nordea och Sampo krävs självfalle­t ännu mindre uppgångar för att nå målet på 8 procent. Om rörelseris­kerna framstår som låga är det något för den långsiktig­e investerar­en att fundera över.

Osäkerhete­n är fortfarand­e stor, och man bör vara ödmjuk inför utveckling­en på kort sikt. Men det kan vara värt att de närmaste veckorna ha baron Rotschilds kommentar från 1812 i huvudet: ”buy when there’s blood in the streets, even if the blood is your own” (fritt översatt: köp när det finns blod på gatorna, även om blodet är ditt eget).

”I skrivande stund står hissen och darrar på bottenvåni­ngen.”

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland