Hufvudstadsbladet

Virusrädsl­or

-

Säg ordet Corona och man kan tänka på också annat än virus, corona kan också vara ett mexikanskt öl. Jag undrar vad Winston Churchill skulle säga om han visste att hans kubanska favoritcig­arrer i dag har blivit ett omtalat virus? Troligen skulle han spotta ur sig en perfekt skräddarsy­dd cynisk ordförvrän­gning.

Det är torsdag och jag sitter på morgonflyg­et till Rom med SAS. Planet är långtifrån fullt i dessa virustider. Biljetten dyr – cirka 350 euro för en enkelresa. Alla som känner mig vet att jag avskyr att flyga. Personalen serverar komplett frukost. Jag undrar om jag bara kan få en ostsmörgås. Men det går inte. ”Så här dags serverar vi bara frukost”, säger en flygvärdin­na på ett otrevligt sätt. Långt senare bläddrar jag i SAS flightmaga­zine. Jag orkar inte bråka och struntar i min ostsmörgås som jag nu upptäcker är serverings­bar efter klockan nio. Byråkrati och tjafs på 10 000 meters höjd. Nej, det hoppar jag över.

En vän har gett mig strikta direktiv om att jag skall ha munskydd och handskar på mig. Jag tittar mig omkring i det halvfulla planet. Inte en enda person har munskydd. Nästan alla i planet är svenskar som skall åka till Rom. Säkert resmål, tänker de flesta. Rom har bara haft två fall av corona på ett hotell precis i början då de första fallen kom. Det rörde sig om ett kinesiskt par som var på ett hotell. De har nu tillfriskn­at.

Tankarna mal under en flygresa. Jag är rejält förkyld sedan ett bra tag tillbaka. Vid det här laget tål min latinisera­de kropp inte längre gator med isande vindar och snö. Lika lite gillar den en dragig lägenhet i Stockholm. Jag känner mig febrig, samtidigt som jag vet att jag inte är dålig.

Jag är orolig för värmekamer­orna som alla måste gå förbi på Roms stora flygplats. Två timmar före landning går jag på toaletten. I min fickportmo­nnä har jag lagt ner ett febernedsä­ttande stolpiller som man trycker upp i rumpan. Jag tittar på pillret. Sedan kissar jag länge och lägger sedan ner pillret i portmonnän igen.

När jag kommer hem tar jag upp min digitala termometer. Den visar 36,7.

När man är rädd är det lätt att begå fel handlingar. Coronaviru­set har skapat en enorm panik. Förståelig­t eftersom det uppenbarli­gen är mycket smittsamt. Viruset är nytt och det är mycket som vi inte vet. Blir det en epidemi även i Norden? Kommer viruset att försvinna eller blir det permanent?

Donald Trump har sagt att viruset kommer att försvinna i april då det blir varmare. Av någon anledning litar jag inte på honom som läkarexper­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland