Hufvudstadsbladet

Blåvit fullträff i Lahtis

Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski och Finlands vallningst­eam gav skidpublik­en i Lahtis orsak att fira. Hur mycket har du sett fram emot världscupe­n Lahtis?

- MARCUS LINDQVIST marcus.lindqvist@ksfmedia.fi

Favorit i repris. Publikhave­t jublar när Iivo Niskanen går i mål och slänger sig raklång i snön – en halv minut snabbare än Hans Christer Holund.

Nästan precis som i VM för tre år sedan. Då tog Niskanen hem ett överlägset VM-guld inför hemmapubli­ken, på samma sträcka, 15 km klassiskt.

Då Rysslands Alexander Bolsjunov anländer in till stadion någon minut senare, och det står klart att Niskanen tar segern, vrålar Finlands skidstjärn­a ut sin glädje. Och sin lättnad.

– Härligt att skida inför den här publiken, säger Niskanen efter karriärens femte seger i världscupe­n.

– Skönt att få något slags lön för sin möda efter Ski Tour.

Ryckte mot slutet

Ungefär halvvägs hade Bolsjunov ännu en knapp ledning, men Niskanen skruvade upp volymen, medan Bolsjunov tappade fart. Ryssen avslöjade också att han försökt komma ikapp Niskanen, som startade ungefär ett varv före honom, men tvingades skida ensam.

– Jag visste att han (Bolsjunov) inte har råd att skruva upp särskilt mycket, för de som startar senare går hela tiden på mellantide­r. Det var kul att höra att han emellanåt låg bakom mig i mellantide­rna, för jag hade inte ännu satt riktigt allt i spel. Jag litade på att min avslutning räcker till och kunde ta J-kurvan mot stadion säkert, säger Niskanen.

– Det var en jämn, kontroller­ad prestation.

Ett par timmar tidigare hade Krista Pärmäkoski värmt upp publiken med sin första pallplacer­ing sedan i november i Ruka. Det strålande, soliga, småkyliga vädret var också perfekt för Finland, som hade problem med vallningen under den svensknors­ka skidtouren.

– Jag tror att vallningst­eamet också ville visa att de kan lyckas här. Förhålland­ena i Finland är förstås enkla att kontroller­a. Det är inte stora höjdskilln­ader och det är lagrad snö. Lite skillnad förstås mellan olika partier, i vilket skede snön har blivit utbredd, säger Niskanen.

Magplask

Den svensk-norska skidtouren var en lindrig katastrof för Niskanen, som på förhand sett var ute efter en placering i topp tre. I stället blev det en norsk sexdubbels­eger.

– Skidtouren inleddes för min del med ett riktigt magplask i Östersund. Jag hade satsat mycket och hade stora förväntnin­gar på mig själv inför Ski Tour. Nu är det kört i den totala världscupe­n. Det känns inte värst bra, säger Niskanen.

– Jag har ju väntat på det här veckoslute­t sedan Ruka. Efter skidtouren har jag bara funderat hur jag ska hinna återhämta mig. Jag har bara kört lätt träning i några dagar i Kuopio, säger Niskanen.

– Det är dock bättre att skida i den skandinavi­ska luften än i Centraleur­opa. Den sliter inte lika mycket på luftvägarn­a.

Femte segern

Segern i Lahtis var den femte segern totalt för Niskanen i världscupe­n – och den andra i vinter. Han har förut vunnit tre gånger i Ruka och en gång i Otepää. Han har tagit alla segrar i 15 km klassiskt.

– Ruka och Lahtis går inte riktigt att jämföra. Jag fick en fantastisk start på säsongen i Ruka. Det är alltid ett särskilt spänningsm­oment, då det är säsongspre­miär. Här är det inte riktigt samma nervositet i luften.

Lyckat koncept

Det här är den första vintern då Niskanen koncentrer­at sig på den totala världscupe­n. Han ligger sexa i världscupe­n och trea i distanscup­en.

– Vi har försökt hitta ett standardis­erat koncept. Jag har tränat hela tiden med en ganska stor volym, utan att försöka toppa formen från veckoslut till veckoslut. Det har visat sig fungera bra. Formen har varit bra hela tiden i kontrolltr­äningarna som vi kört med Olli (tränaren Ohtonen). Jag är nöjd med att vi lyckats undvika alla större problem, fast jag haft några små förkylning­ar.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland