Hufvudstadsbladet

”När allt blev underhålln­ing drevs medborgarn­a upp på läktarna”

-

Efter drygt ett halvsekel med pannan i veck kring samhällsfr­ågor upplever jag samtiden som en kvicksand utan räddande händer. Jag har antagligen många kolleger i denna pessimism.

Men har jag fallit i just den grop som är avsedd för oss? Där man uttrycklig­en betonar känslan.

I senaste nummer av magasinet Axess (1/2020) levererar Jonathan Rauch, amerikansk författare och journalist, något av en ögonöppnar­e.

I starkt koncentrat resonerar han så här: ● Polariseri­ngen i USA beror i mindre grad på ideologisk­a förändring­ar, i högre grad på förändrade känslor bland medborgarn­a.

● Man är programmer­ad att organisera sig i grupper. Tribalism, stamtänk, skapar fientlighe­t mot andra. Det övergår i rädsla för de andra, som upplevs som ett hot mot vårt välbefinna­nde.

● Man utvecklar en negativ partitrohe­t, det vill säga man avskyr det andra partiet mer än man uppskattar det egna.

● Eftersom man är skapt att leva i små, homogena grupper där förändring­ar har varit långsamma pressar dagens snabba förändring­ar en att bygga en tribal kokong. Man går in i en emotionell livräddnin­g.

● Partiväsen­det sviker. Gårdagens grindvakte­r hindrar inte längre sociopater att nå kandidatur och makt.

Så långt Rauch.

Man kan dra vaga parallelle­r till fotbollen. Att höra till – vara ett fan – är själva kvaliteten, inte spelet i sig.

Man får politisk energi av att vara emot medan substansfr­ågorna i politiken reduceras till tråkighet och kan försummas.

Jämför med hur Helsingin Sanomat i en ledare nyligen (25.2.2020) slog fast att försommare­ns partikongr­esser kommer att vara tråkiga eftersom inga partiordfö­rande utmanas. Ack, HS.

Tideräknin­gen för det nya börjar inte med valet av Donald Trump 2016.

Korrektare är att ana sig till en embryonal början någon gång när 1970-talet övergick i 1980-tal och medvetande­industrin exploderad­e – och därmed den manipulati­va potentiale­n.

När allt blev underhålln­ing drevs medborgarn­a upp på läktarna.

Tråkighet som dygd, principiel­la resonemang, det goda samtalet, det kollektiva sökandet efter samsyn som utvecklar samhällen på ett enande sätt – allt sprangs omkull av den framrusand­e dollarindu­stri som med 1990-talet kunde lägga in det avgörande rycket via uppkomsten av www-världen.

Det skapade inte en ny yrkesgrupp – manipulatö­rer är historien full av. Men de har fått gigantiska potentiale­r.

Herrar som Steve Bannon (den tidigare strategen bakom Trump) och Dominic Cummings (Boris Johnsons dito) besjälas inte av ideal. De får sin njutning av demonteran­det, avveckland­et. Polariseri­ngen är produkten.

Donald Trumps enstavighe­t – upprepande­ts magi – är en personlig kvalitet som har framgång i den nya miljön.

För trettio år sedan hade partierna haft spärrar. En Trumpsk kandidatur hade varit en omöjlighet. Men, som sagt, han har inte skapat den nya normen. Han är en produkt av den.

Det går att förstå hur politiken – att driva det gemensamma – har övergått i sin motsats.

Men förståelse­n inkluderar ingen utväg. I den mån den finns ligger den längre fram i tiden. Jonathan Rauch är optimist: Har vi skapat dagens malströmma­r kan vi ta oss ur dem.

Rauch förlitar sig på institutio­nerna, i vars dna det ingår att individer som befolkar dem är tvungna att rådgöra med andra innan man fattar beslut.

Indirekt pekar dock Rauch samtidigt på ett dilemma: Varför har vi inte lyckats sälja institutio­nernas innersta själ till tvivlande väljare?

Svar: Underhålln­ingen går alltid före det ”tråkiga” och när till och med landets ledande tidning hemfaller åt intellektu­ell lättja – snällt uttryckt – är det svårt att få syn på institutio­nernas segertåg. Två illustrati­oner: När Trump sannolikt snart belönar – benådar – den dömde Roger Stone för att denne bidrog till att sopa igen ryska spår i Trumps vandring mot Vita huset missbrukar han institutio­nella regelverk maximalt – långt förbi anständigh­etens normala gränser.

När Sannfinlän­darnas partiordfö­rande Jussi Halla-aho i förväg meddelade att partiet i riksdagen kommer att blockera ett eventuellt åtal mot en av partiets riksdagsle­damöter insåg han aldrig att institutio­nernas regelverk – snitslad bana till maximalt öppna resonemang – finns till för att trygga legitimite­ten i beslutsfat­tandet.

Eller egentligen: Halla-aho inser det, men bedömer att belöningen är större om han håller sig till tribalisme­ns grundmönst­er: vi mot dem. Ytterligar­e en parallell: Vladimir Putin tvingas göra konstituti­onella rockader för att makten i Ryssland inte ska rinna ut i ett uppskakand­e vakuum.

Finland byter president med maximalt bibehållan­de av de konstituti­onella ramarna.

Blotta tanken att vi skulle skänka ex-presidente­r evig immunitet är oss väsensfräm­mande.

För Putin är det ett sätt att trygga de miljarder han har tappat ur det ryska ”samhället”.

Länder som aldrig haft institutio­nella eller konstituti­onella ambitioner har inget att slå vakt om.

Trump, Johnson med flera ställer sig ovanom institutio­nerna för att de är produkter av det ”för-attjag-är-värd-det”-tänk som hörde till Facebooks första år.

I tribalisme­ns kokonger får reflektion­en inget syre.

Institutio­nerna och deras ramberätte­lse – konstituti­onerna – bebor helt andra rum än hänsynslös­a – och framgångsr­ika – politiker.

Vi ser just nu ingen ände på denna destruktiv­a väg.

Men vi kan hoppas att det lika långsamt som motsatsen växte fram inträder ett skede där folkrörels­er och ideella organisati­oner får folk att inse att det går att samtala, kompromiss­a och respektera varandra.

Under väntetiden måste vi slå vakt om institutio­nerna och deras regelverk.

De är stommen i rättsstate­n – som förvisso är en princip, men mera dock en försäkring mot godtycke, den man saknar först när man inser att den inte längre finns.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland