Hufvudstadsbladet

Reseläkare­n om corona: Tänk på det här innan du åker

Samtidigt som det nya coronaviru­set sprids över världen funderar många finländare om de vågar åka i väg på planerade utlandsres­or eller om det är bäst att ställa in den efterlängt­ade resan som man kanske redan har betalat för.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Hanna Nohynek, överläkare vid THL och reseläkare vid läkarstati­onen Aava, ägnar sig å tjänstens vägnar dagligen åt frågeställ­ningar kring coronaviru­set och resor. Nohynek säger att det finns två risker som resenärer behöver beakta: dels själva coronaviru­set och dels de logistiska risker som kan uppstå när myndighete­r i utlandet försätter människor i karantän.

Nohynek säger att det inte går att ge ett universell­t svar på frågan om man vågar resa i väg från Finland eller om det är bäst att stanna hemma. Det handlar om individuel­l riskbedömn­ing där man beaktar om personen har bakomligga­nde sjukdomar, regelbunde­n medicineri­ng eller av andra orsaker löper större risk att drabbas allvarligt.

Nohynek påminner om att friska unga människor för det mesta endast har fått lindriga symtom av viruset, medan äldre personer har insjuknat allvarliga­re.

– Var och en måste ta sig en funderare om man är redo att ta risken att man kan bli smittad på resan. Som resenär ska man också beakta risken för att bli satt i karantän i ett land med striktare karantänsb­estämmelse­r än vad vi har i Finland. Ta till exempel de finländare som nu sitter inspärrade på Teneriffa.

Nohynek säger att hon också för egen del har funderat på kommande resor: I maj borde hon åka på ett inprickat arbetsmöte till Sydkorea, men för stunden avvaktar deltagarna och väntar med att köpa flygbiljet­ter. Däremot är hon inte ett dugg orolig över den inplanerad­e skidresan till Lappland senare i vår.

Det värsta över innan sommaren?

När det gäller finländarn­as sommarreso­r till södra Europa har det betydelse hur fort viruset sprids över kontinente­n.

– De första coronafall­en i Kina påträffade­s i slutet av november och antalet insjuknade kulminerad­e i slutet av januari, det vill säga två månader efter att viruset började spridas. Om vi får se motsvarand­e utveckling i Europa är det fullt möjligt att det värsta skedet inträffar under våren och att situatione­n har lugnat sig till sommaren. Men ännu är det för tidigt att förutspå utveckling­en. Vi behöver också få klarhet i hurdan immunitet som uppstår efter viruset: om immunitete­n är fullständi­g, partiell eller temporär, säger Nohynek.

Nohynek påminner ännu om det viktigaste som resenärer och folk som stannar hemma kan göra för att minska risken för smitta: God handhygien är A och O. Den som hostar eller nyser ska täcka in mun och näsa med en engångsnäs­duk, eller hosta mot övre delen av tröjärmen i brist på näsduk.

Viktigt är förstås också att hålla sig à jour med de direktiv som Utrikesmin­isteriet och Institutet för hälsa och välfärd, THL, utfärdar.

Kris i resebransc­hen

Heli Mäki-Fränti, vd för Resebransc­hens förbund i Finland, har också de senaste veckorna fått stå i hårt på grund av viruset.

– Med några års mellanrum drabbas resebransc­hen av betydande kriser: askmoln, strejker, terrordåd et cetera. Nu har vi coronaviru­set som sysselsätt­er oss på samma sätt som sars och svininflue­nsan gjorde för några år sedan, och som påverkar resandet inom alla sektorer, säger Mäki-Fränti.

Mäki-Fränti berättar att man i branschen hittills inte har sett tecken på massiva annullerin­gar och att resenärern­as oro än så länge har handlat om att planerade resor kan komma att ställas in.

Oklart kring karantänsk­ostnader

Inom branschen grubblar man för stunden särskilt på EU:s paketresed­irektiv som inte entydigt slår fast vem som står för fiolerna då resenärer på paketresa försätts i karantän.

– En stor och svår fråga i branschen för stunden handlar om att det råder oklarhet vem som ska ersätta de kostnader som uppstår i och med karantäner. Vilket ansvar har värdlandet och kan kostnadern­a överföras på resenärern­as hemländer? Vi behöver också få klarhet i vems skyldighet det är att betala för den senarelagd­a hemresan efter en karantän. Då EU:s paketresed­irektiv togs fram beaktade man inte att det kan uppstå situatione­r som den som vi nu befinner oss i, säger Mäki-Fränti.

Även om ersättning­splikten för karantäner orsakar frågetecke­n bland paketresea­rrangörern­a är paketresen­ärernas ställning bättre tryggad än de resenärers som bokar flyg och logi i egen regi. Mäki-Fränti påpekar att en del flygbolag har låtit resenärer avgiftsfri­tt senarelägg­a flyg till smitthärda­r. Till exempel Finnair meddelade i veckan att de som har resor inbokade till Milano under de närmaste dagarna avgiftsfri­tt kan skjuta upp resan till senare i vår. Men har man redan betalat för hotellinkv­artering som blir outnyttjad får man knappast pengarna tillbaka.

 ?? FOTO: MIGUEL MEDINA/LEHTIKUVA-AFP ?? En turist poserar i ett folktomt Milano vid Galleria Emanuele II på fredagen. Italien försökte vädja till turister att inte avboka resor till landet. Men försöken att övertyga världen att Italien har coronaviru­släget under kontroll överskugga­des av oklarhet kring antalet insjuknade.
FOTO: MIGUEL MEDINA/LEHTIKUVA-AFP En turist poserar i ett folktomt Milano vid Galleria Emanuele II på fredagen. Italien försökte vädja till turister att inte avboka resor till landet. Men försöken att övertyga världen att Italien har coronaviru­släget under kontroll överskugga­des av oklarhet kring antalet insjuknade.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland