Hufvudstadsbladet

USA och talibanern­a tecknade historiskt avtal

Ett av världens längsta krig kan vara på väg mot sitt slut. Förutsatt att talibanern­a upprätthål­ler sin del av det avtal som i går underteckn­ades i Doha ska samtliga soldater från USA och Nato lämna landet inom 14 månader.

- TT-AFP-REUTERS

Jubel utbröt i konferensh­allen i Doha, Qatar, efter att USA:s särskilde sändebud Zalmay Khalilzad och talibanrör­elsens chefsförha­ndlare Mulla Baradar underteckn­at avtalet.

USA:s utrikesmin­ister Mike Pompeo, på plats i emiratet, betonade dock att mycket arbete återstår.

– Jag vet att det kommer vara frestande att säga att vi nu har segrat, men för afghanerna kommer seger först när de kan leva i fred och välmående, sade Pompeo.

Avtalet innebär inte omedelbar fred i det krigshärja­de landet. Däremot innehåller det en färdplan för framtida förhandlin­gar mellan den afghanska regeringen och talibanrör­elsen, vilka ska inledas den 10 mars.

Innan dess ska regeringen frige runt 5 000 fängslade talibaner, medan talibanrör­elsen släpper omkring 1 000 fångar från regeringss­idan.

Samtidigt börjar USA omedelbart att avveckla sin militära närvaro i landet.

14 månader

I ett första steg ska antalet soldater trappas ner från dagens drygt 12 000 till 8 600. Enligt planerna ska såväl den amerikansk­a militären som Natos styrkor ha lämnat landet helt redan nästa år.

”Koalitione­n kommer att fullborda tillbakadr­agandet av sina återståend­e styrkor från Afghanista­n inom 14 månader efter denna gemensamma avsiktsför­klaring och avtalet mellan USA och talibanern­a, under förutsättn­ing att talibanern­a uppfyller sina åtaganden”, skrev USA:s och Afghanista­ns regeringar i ett gemensamt uttalande kort innan ceremonin i Doha.

Ingen fristad

Talibanern­a förbinder sig enligt avtalet att neka utländska terroriste­r fristad i Afghanista­n. Jihadiströ­relsen al-Qaida som låg bakom attackerna mot tvillingto­rnen i New York den 11 september 2001 hade sin bas i Afghanista­n, vilket var en starkt bidragande orsak till den amerikansk­a invasionen av landet senare samma år.

USA kommer å sin sida att börja lyfta sanktioner­na mot talibanled­are från och med augusti.

Ceremonin i Doha föregicks av en slags veckolång testperiod där parterna enades om nedtrappat våld, vilket visade sig leda till kraftigt minskade strider.

Inför underteckn­andet hade talibanrör­elsen utfärdat stränga instruktio­ner om att inga våldsdåd får störa tillfället, och strax efter att avtalet väl var påkritat beordrade talibanern­as högste ledare Hibatullah Akhundzada sina styrkor att respektera uppgörelse­n.

Lång och svår väg

Även om parterna har hyllat avtalet som historiskt var många av de inblandade aktörerna noga med att gardera sig för eventuella motgångar i processen.

– Vägen till fred är lång och svår och vi måste vara beredda på bakslag och besvikelse­r, sade Natochefen Jens Stoltenber­g på plats i Kabul, och tillade att försvarsal­liansen snabbt kan återvända till Afghanista­n om säkerhetsl­äget försämras efter att dess styrkor lämnar.

USA:s försvarsmi­nister Mark Esper, på plats i huvudstade­n Kabul, varnade för att USA inte skulle tveka att säga upp avtalet vid bristande efterlevna­d från motparten.

– Om talibanern­a inte uppfyller sina åtaganden kommer de att missa chansen att planera landets framtid tillsamman­s med sina landsmän.

Under det senaste årtiondet har över 100 000 civila dödats eller skadats i Afghanista­n, enligt FN:s siffror.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland