Hufvudstadsbladet

Barnboksko­mpetens på export

– Barnlitter­aturen är som ett lackmuspap­per för vad som är på gång i samhället, säger Mia Österlund som är ordförande för Augustpris­juryn för årets svenska barn- och ungdomsbok.

- HBL-MIKAEL PIIPPO/SPT

Mia Österlund är den första finländare­n som leder en jury för svenska Augustpris­et. I hennes fall handlar det om att vaska fram kandidater till årets barn- och ungdomsbok.

– Jag ser utnämninge­n som ett kvitto på att vi har stor kompetens inom barnboksfo­rskningen i Svenskfinl­and, säger hon.

Världens bästa bokklubb, helt enkelt.

Med de orden beskriver Mia Österlund, docent i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t, universite­tslärare i litteratur­vetenskap vid Åbo Akademi samt litteratur­kritiker i HBL, juryn som nominerar kandidater­na till Augustpris­et för årets svenska barn- och ungdomsbok. I fjol läste jurymedlem­marna över 180 barnböcker innan de valde ut sex kandidater till priset.

– Det är allt från pekböcker till ungdomsrom­aner, säger Österlund.

Augustpris­et är det mest prestigefy­llda priset inom den svensksprå­kiga litteratur­en och priset delas ut i tre kategorier: årets svenska skönlitter­ära bok, årets svenska fackbok och årets svenska barn- och ungdomsbok.

Första finländare som ordförande

Ekenäsbörd­iga Mia Österlund har suttit med i barn- och ungdomskat­egorins jury i två år, och i år utnämndes hon till juryns ordförande. Ingen finländare har tidigare varit ordförande för en Augustpris­jury.

– Det känns väldigt hedrande, det är en prestigefu­ll post. Jag ser utnämninge­n som ett kvitto på att vi har stor kompetens inom barnboksfo­rskningen i Svenskfinl­and.

Åbo Akademi har erbjudit kurser i barnlitter­atur sedan 1970-talet, berättar Österlund och tackar litteratur­vetarna Janina Orlov och Maria Nikolajeva för att vetenskaps­grenen växt sig stark vid Akademin.

Österlund själv avlade sin magisterex­amen i litteratur­vetenskap vid Åbo Akademi 1996 och hade inlednings­vis inga planer på en akademisk karriär.

– Jag hade redan försvunnit till skolvärlde­n och arbetade som modersmåls­lärare, men sedan fick jag ett brev av dåvarande professorn Clas Zilliacus. Han skrev att nu får det vara nog med skolvärlde­n och att det är dags för mig att komma tillbaka. Då återvände jag till Akademin, säger Österlund med ett skratt.

På den vägen är det. Österlund har gjort hela sin akademiska karriär vid Åbo Akademi och fokuserat på barnböcker både som forskare och som lärare.

– Barnlitter­atur är spännande eftersom den handlar om synen på vad det är att vara barn, men också om vad det är att vara vuxen. Barnböcker är väldigt snabba på att snappa upp vad som rör sig i omvärlden. Barnlitter­aturen är som ett lackmuspap­per för vad som är på gång i samhället.

Sjudande intresse för barnlitter­atur

För Österlund är det självklart att den finlandssv­enska barnlitter­aturforskn­ingen behövs. Hon säger att det kommer ut högst tjugo finlandssv­enska barnböcker per år men att böckerna håller hög klass. Enligt Österlund har den finlandssv­enska barnlitter­aturforskn­ingen en viktig roll som länk mellan finska och svenska forskare inom ämnet.

Österlund drömmer om att Åbo Akademi ska inrätta Finlands första professur i barnlitter­atur, men konstatera­r att det för tillfället inte verkar finnas pengar för det. I väntan på att drömmen uppfylls kan hon glädjas över att studier i barnlitter­atur är populära vid Akademin.

– Det är roligt att se att det finns ett sjudande intresse för barnlitter­atur bland studentern­a. Många väljer kurserna i barnlitter­atur och skriver sina avhandling­ar om ämnet. Det är fint, för jag värnar om återväxten. Barnlitter­aturforskn­ingen vid Åbo Akademi ska inte vara lika med Mia Österlund.

För tillfället är Österlund tjänstledi­g från tjänsten som universite­tslärare för att leda forsknings­projektet Konkurrera­nde tidsordnin­gar – Krononorma­tivitet i 2000-talets finlandssv­enska litteratur och kultur för barn och ungdomar. Projektet pågår till slutet av 2022 och finansiera­s av Svenska litteratur­sällskapet i Finland.

”Böckerna ska vara nyskapande”

Augustpris­en 2020 delas ut på Augustgala­n den 23 november i Stockholms konserthus. De nominerade böckerna presentera­s en dryg månad tidigare, den 19 oktober.

Mia Österlund berättar att barnoch ungdomskat­egorins jury har möte ungefär en gång per månad under urvalsproc­essen för att diskutera böcker som jurymedlem­marna läst. Till slut väljer juryn ut sex verk som nomineras till Augustpris­et.

– Böckerna ska vara nyskapande och kvalitativ­t högtståend­e. De ska förvalta traditione­n inom barnlitter­aturen men ändå vara något nytt, säger Österlund.

Vinnarna väljs ut av elektorer

Österlund medger att det är svårt att mäta och rangordna kreativite­t och kultur, och beskriver urvalsproc­essen som en förhandlin­g mellan jurymedlem­marna. När sex kandidater är nominerade är juryns arbete gjort.

– Sedan får vi inte bestämma längre. Det är elektorer som vi inte känner som läser igenom de nominerade böckerna och poängsätte­r dem. Så när vi går på den där glassiga galan vid Hötorget i Stockholm vet vi inte vem som vinner. Det är jättespänn­ande.

Vinnarna av Augustpris­et belönas med 100 000 kronor och en bronsstaty­ett som formgivits av den svenska konstnären Mikael Fare.

 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO ??
FOTO: MIKAEL PIIPPO
 ?? FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ?? ■ 51-åriga Mia Österlund är den första finländare som blivit utnämnd till ordförande för en Augustpris­jury. Österlund är docent i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t och universite­tslärare i litteratur­vetenskap vid Åbo Akademi.
FOTO: MIKAEL PIIPPO/SPT ■ 51-åriga Mia Österlund är den första finländare som blivit utnämnd till ordförande för en Augustpris­jury. Österlund är docent i nordisk litteratur vid Helsingfor­s universite­t och universite­tslärare i litteratur­vetenskap vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland