Hufvudstadsbladet

Stafettdam­erna på prispallen

Therese Johaug har varit nästan obesegrad i vinter. Hon har blivit avsevärt bättre än före sin arton månader långa avstängnin­g.

- marcus.lindqvist@ksfmedia.fi MARCUS LINDQVIST

Under lördagens 10 km i Lahtis tvingades Johaug ta i lite mer än vanligt för att vinna, men hon var till slut drygt tre sekunder snabbare än Sveriges Ebba Andersson. I söndagens stafett visade den norska storstjärn­an än en gång var skåpet ska stå.

Hon ryckte upp en halv minut till Finlands Laura Mononen under endast 5 km. Samtidigt avgjorde hon hela stafetten, där bara sju länder deltog.

– Det var förstås lite tråkigt, men det är förståelig­t. Världscupe­ns program har varit intensivt och idrottsutö­varna måste prioritera, säger Johaug.

Bättre i lätt terräng

Johaugs överlägsen­het har skapat en hel del diskussion i vinter. Krönikörer, experter på ätstörning­ar och publik har krävt att banprofile­rna görs lättare för att göra det svårare för Johaug.

Hon avfärdar diskussion­en med ett skratt.

– Tja, i Nove Mesto var det relativt lätta spår. Jag vann med 40 sekunder där. Jag har blivit bättre på att skida fort i lättskidad terräng, säger Johaug till HBL.

– Jag tycker det är en bra blandning av lätta och tyngre spår i världscupe­n. Det är ju inte alls som för tio år sedan.

I helgen avslöjade Johaug för NRK att hon tränar 1 100 timmar per år. Det är lika mycket som Iivo Niskanen. Under sin avstängnin­g var hon uppe i 1 200–1 250 timmar per år.

Marit Bjørgen tränade som mest cirka 950 timmar per år, medan Krista Pärmäkoski ligger omkring 800 timmar. Ingen annan kvinna är i närheten av Johaugs träningsmä­ngd.

– Ja, jag tycket det passar bra för mig att ha en stor träningsvo­lym. Det är ju till allra största delen i lugn fart. Det kan hända att det är lite mer än konkurrent­erna, säger Johaug.

Johaug tog sin första VM-medalj redan i Sapporo 2007. Men det är först under de senaste åren som hon blivit riktigt överlägsen. Hon har fått några kilo mera muskelmass­a, hon är starkare än förut och hon har förbättrat sin parstaknin­g.

Tränade mer under pausen än förut

Efter sin nästan två år långa avstängnin­g har Johaug varit i praktiken oslagbar på distansstr­äckorna. Hon har bara förlorat ett par tre gånger, i masstarter, i lättskidad­e spår.

Johaug var som bekant avstängd i arton månader 2016–2018 på grund av ett positivt dopningspr­ov, som enligt idrottens internatio­nella skiljedoms­tol Cas berodde på ett misstag. Under sin tävlingspa­us tränade Johaug mer än någonsin förut. Hon hade också tid att koncentrer­a sig på att utveckla sina svagheter.

Anser du att avstängnin­gen gjort dig starkare än förut? – Klart det. Jag fick två år med en mycket stor träningsvo­lym. Jag känner mig mycket mera mångsidigt tränad.

Historisk seger

I vinter har Johaug, 31, vunnit sjutton segrar individuel­lt i världscupe­n. Under Tour de Ski var hon tvåa i en jaktstart och fyra i en masstart, men vann klart i sammandrag­et. Lördagens seger i Lahtis var hennes 63:e seger i ett distanslop­p i karriären, vilket är mer än någon annan. Marit Bjørgen tog 62 distansseg­rar under sin karriär, fast Bjørgen hade betydligt fler sprintsegr­ar. Johaug har bara en sprintsege­r – backsprint­en i Åre för en dryg vecka sedan.

– Jag jobbar hela tiden stenhårt för att bli bättre, starkare och utveckla mig själv. Det är upp till de andra att träna hårdare, säger Johaug med ett leende.

Jag jobbar hela tiden stenhårt för att bli bättre, starkare och utveckla mig själv. Det är upp till de andra att träna hårdare.

 ??  ??
 ??  ?? Söndagens stafett var en ny
■ uppvisning av Therese Johaug.
FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA
Söndagens stafett var en ny ■ uppvisning av Therese Johaug. FOTO: MARKKU ULANDER/LEHTIKUVA

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland