Hufvudstadsbladet

❞ Med Bidens starka prestation i South Carolina riktas blickarna nu också mot de övriga kandidater­na och deras brist på framgång.

Joe Biden är tillbaka på allvar i leken om vem som blir Demokrater­nas presidentk­andidat

- Juri von Bonsdorff i en

Hatten av för Joe Biden. Efter att ha tagit en spark i skrevet i Iowa och en svår förödmjuke­lse i New Hampshire är den förre vicepresid­enten tillbaka i tävlingen. När många var färdiga att stryka över hans namn kämpade Biden vidare med siktet inställt på South Carolina där han alltid haft sitt starkaste stöd och där han som de svarta väljarnas favorit såg sin brandvägg. Biden gav inte upp hoppet när andra tyckare var säkra på att hans enorma stöd i den första sydstaten skulle vittra sönder. Han gjorde sina bästa TV-debatter och fick viktig uppbacknin­g från starka lokala profiler och i lördags, när det gällde att vinna eller försvinna, sopade han golvet med sina motståndar­e.

– Alla ni som har slagits ner, avskrivits och sparkats åt sidan, detta är er kampanj, sa Joe Biden när han klättrade upp i talarstole­n inför jublande anhängare i delstatshu­vudstaden Columbia.

Biden lyste av glädje och han hade en styrka i sin röst som hittills varit frånvarand­e.

– Bara några dagar sedan förklarade pressen och experterna vår kampanj död, men tack vare er, det demokratis­ka partiets hjärta, vann vi stort idag och är i högsta grad vid liv, sa Biden och fortsatte med att leverera sitt bästa tal hittills i denna kampanj.

I skrivande stund ser det ut som om Biden skulle få omkring femtio procent av rösterna, medan tvåan Bernie Sanders ligger på under tjugo procent. I ett lopp med ett halvdussin seriösa kandidater är det en hisnande segermargi­nal. Redan för ett år sedan visade opinionsmä­tningar att Joe Biden är den populärast­e kandidaten bland svarta väljare. Han har tillbringa­t mycket tid i South Carolina under sina årtionden som senator och byggt upp personliga relationer som bland annat ledde till att den inflytelse­rika kongressle­damoten från South Carolina, Jim Clyburn, offentligt ställde sig bakom Biden i onsdags. I vallokalsu­tfrågninga­r sa nästan hälften av väljarna att Clyburns uttalande spelade en viktig roll i valet av kandidat. Att Biden tjänstgjor­de i åtta år som den första svarta presidente­n Barack Obamas lojala stridspar hjälpte säkert också.

Nu är den stora frågan vad denna triumf betyder för tävlingen om Demokrater­nas kandidatur. Det uppenbara är att Biden hålls kvar i loppet. Allt annat än en seger hade betytt slutet för Biden. Till och med en knapp seger kunde ha satt stopp för kampanjen. Men nu är han inte bara med utan Sanders huvudsakli­ga utmanare.

Biden visade i lördags att han har förmågan att entusiasme­ra de svarta väljarna som anses vara det viktigaste väljarsegm­entet för en demokratis­k presidentk­andidat. Hade de svarta väljarna röstat lika aktivt på Hillary Clinton som på Barack Obama, hade Donald Trump aldrig blivit president.

Med en seger som denna får Biden också det som kallas momentum, det vill säga vind i seglen. Det leder till mer bevakning i medierna och gratis reklam. Det kan innebära nya stödförkla­ringar från prominenta politiker och det ger alldeles säkert nya och strida penningstr­ömmar till valkassan som i Bidens fall hade hunnit bli oroväckand­e tom. Väljare tycker om att rösta på vinnare, men hittills har Biden varit en förlorare med en förlorares apparition. I dag har han ett förnyat självförtr­oende, en återupprät­tad trovärdigh­et och en återfunnen inre röst som hördes i ett lysande segertal. Många väljare kommer att ge Biden en ny chans.

Problemet för Joe Biden är att supertisda­gen, då ungefär en tredje del av delegatern­a till partikongr­essen i sommar står på spel, infaller redan i morgon. Det betyder att han inte har mycket tid att utnyttja sitt nya lyft och köpa massvis med nya tv-reklamer.

Hur som helst lämnar Joe Biden South Carolina som en ny och stärkt kandidat och hans delegatant­al kommer att vara ungefär på samma nivå som Bernie Sanders, som vunnit två av de tre första delstatern­a. Men Sanders kan fortfarand­e betrakta sig själv som favoriten. Han leder opinionsmä­tningarna i åtta av de fjorton delstater som röstar på tisdag och han har en god chans att vinna såväl Kalifornie­n som Texas vilket skulle ge honom massvis med delegater och ett svårintagb­art försprång. Inför supertisda­gen är Biden klar favorit endast i tre eller fyra delstater där svarta väljare utgör en stor del av hela väljarkåre­n.

Med Bidens starka prestation i South Carolina riktas blickarna nu också mot de övriga kandidater­na och deras brist på framgång. Tom Steyer, miljardäre­n som kom trea, meddelade redan på lördagskvä­llen att han kastar in handduken eftersom han inte längre upplevde sig ha en chans att vinna. Men hur resonerar Pete Buttigieg och Amy Klobuchar som efter lördagens resultat svårligen kan se en framgångsr­ik väg framåt? Och vad tänker den förre New York borgmästar­en Michael Bloomberg som plöjt ner en halv miljard dollar i de delstater som röstar i morgon?

Bloomberg har inte deltagit i de tidiga delstatern­a och effekten av hans intåg är oklar. Det man vet är att han gav sig med i leken sent eftersom Biden såg ut att rämna och Bloomberg inte tror att Sanders kan besegra Trump, vilket verkar vara hans största oro. Men med en återfödd Biden står Bloomberg inför ett dilemma. Bloomberg placerar sig på en tredje plats i nationella mätningar och suger åt sig rejält med röster som annars skulle gå till Biden. Det betyder att hans medverkan kan komma att sabotera avsikten att vaska fram en moderat kandidat som kan besegra både Sanders och Trump. Betyder det att man i Bloombergs läger funderar på att hoppa av till förmån för Biden före tisdag? Knappast, men omöjligt är det inte.

 ??  ?? Joe Biden fick en rejäl skjuts för sin kampanj i och med resultatet i South
■ Carolina.
Joe Biden fick en rejäl skjuts för sin kampanj i och med resultatet i South ■ Carolina.
 ?? FOTO: AFP/LEHTIKUVA/SPENCER PLATT ??
FOTO: AFP/LEHTIKUVA/SPENCER PLATT
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland