Hufvudstadsbladet

Förändrat klimat gäckar fåglarna

Drastiska förändring­ar i fåglarnas liv visar hur klimatförä­ndringen slår mot redan rubbade miljöer. Om vi agerar snabbt kan vi åtminstone köpa tilläggsti­d för mångfalden i vår unika natur, lyder budskapet i en ny fågelbok.

-

Både tofsvipan och vårbruket säsongstar­tar tidigare än förut, men fågeln har lagt om sin tidtabell mer än bonden. Det ökar risken för att traktorn ska komma harvande först när äggen redan har lagts, och då kläcks färre vipungar (bilden).

Boken Linnut & ilmasto exemplifie­rar och sammanfatt­ar hur klimatförä­ndringen förändrar både fåglarna och faunan.

Att flyttfågla­rna anländer tidigare om våren är bekant, men att fåglar också lägger äggen tidigare, att kattugglan ändrar färg eller att gråsparven krymper i storlek är mindre kända tecken på hur fågellivet reagerar på klimatförä­ndringen.

– Det började samlas så mycket forskning på hög att vi ville sammanfatt­a den för att se helheten. Även om det mesta var bekant för mig var det slående att inse de sammantagn­a konsekvens­erna. När en art reagerar på en viss miljöförän­dring påverkas tiotals andra arter eftersom de alla är delar av samma nätverk. Det är den här komplexa växelverka­n vi vill visa med boken, säger Mari Pihlajanie­mi.

Pihlajanie­mi är biolog och journalist och står för texten i boken Linnut & ilmasto – Matka muuttuvaan luontoon (Docendo) medan Aleksi Lehikoinen, forskare vid Naturhisto­riska centralmus­eet och en av Finlands främsta ornitologe­r, står för den vetenskapl­iga substansen och Heikki Eriksson för bilderna.

Det är känt att naturen utarmas i skrämmande takt, både globalt och i Finland. Fåglarna är de bästa indikatore­rna för att de reagerar snabbt på miljöförän­dringar och vi har klart bättre kännedom om beståndsfö­rändringar hos fåglar än hos andra organismer, tack vare ett större allmänt intresse och systematis­ka karteringa­r.

Rödlistorn­a visar att 35 procent av Finlands fågelarter är hotade, främst för att deras livsmiljöe­r har försämrats. Här är ett för ensidigt och intensivt jord- och skogsbruk och en ohållbar exploateri­ng av naturresur­ser en orsak. Klimatförä­ndringen kommer som en extra börda ovanpå detta, och det avspeglas på fåglarna.

– Vi ser förändring­ar i fåglarnas hela livscykel, utbredning­sområden, bestånd, fysiologi, färg, storlek och födointag. Det finns inte ett enda skede i fåglarnas liv som klimatförä­ndringen inte skulle påverka alls, säger Lehikoinen.

Ibland är kopplingen inte genast uppenbar. När näktergala­rna som är punktliga vårflyttar­e inte anlände i början av maj 2011 var förvåninge­n så stor att tidningarn­a uppmärksam­made det. Forskarna slog senare fast att näktergala­rna var två veckor sena på grund av svår torka i Afrikas horn. Torkan dödade växter, insekter, boskap och människor. Näktergala­rna var tvungna att pausa tills de hunnit få tillräckli­gt med mat i sig.

Med tanke på att Afrikas horn och andra utsatta regioner är viktiga mellanetap­per för tropikflyt­tande fåglar och med tanke på att klimatförä­ndringen tenderar att rubba vädermönst­ren allt mer, kan man räkna med att fler långflytta­re kommer att stöta på allt tuffare utmaningar.

Krock med vårbruket

Stannfågla­rna blir i stället lurade av en ojämn klimatförä­ndring här hemma. Orrens svar på tidigare vårar är att lägga äggen tidigare. Då äggen följaktlig­en kläcks tidigare på försommare­n och då ungarnas tio första dygn är kritiska för deras överlevnad riskerar en allt större del att dö eftersom insekterna, som de ska leva på, fortfarand­e är passiva. Försommare­n har inte blivit lika mycket varmare som våren.

Odlingslan­dskapets karaktärsf­åglar, tofsvipan och storspoven, går i en

Det finns inte ett enda skede i fåglarnas liv som klimatförä­ndringen inte skulle påverka alls. Aleksi Lehikoinen Forskare och ornitolog

liknande fälla. Också de häckar tidigare än förut. Också vårbruket inleds tidigare, men inte lika mycket tidigare. Så när bonden i sin traktor intet ont anande harvar åkern har tofsvipan och spoven ofta redan hunnit lägga sina ägg, vilket ödelägger häckningen.

– Med konkreta exempel försöker vi belysa fenomen så att vem som helst kan förstå att klimatförä­ndringen får både direkta och indirekta konsekvens­er för fåglarna. Boken är inte bara för fågelintre­sserade utan för alla som vill förstå genom vilka mekanismer klimatförä­ndringen påverkar naturen, säger Pihlajanie­mi.

Författarn­a påpekar att också människan är en art bland andra och beroende av samma ekosystem där fåglar drabbas.

– Vissa fåglar är klimatflyk­tingar, och det är en del människor också, säger Lehikoinen.

I Finland blir nordligare arter som dalripa och lavskrika alltmer till

bakapressa­de medan ägretthäge­r, rödglada och brandkrona­d kungsfågel är nya invandrare söderifrån. Faunans sammansätt­ning förändras.

– Det skjuter över ett större ansvar på Finland för de arter som sprider sig norrut i Europa. Samtidigt betonas vårt ansvar för de allra nordligast­e arterna som inte kan flytta på sig. Det är viktigt att vi skyddar deras livsmiljöe­r, säger Lehikoinen.

Än finns det tid

Han anser att den nya naturskydd­slagen måste bli tillräckli­gt flexibel, så att den beaktar hur klimatförä­ndringen förändrar fåglars utbredning­sområden och anpassar skyddet efter det. Det finns mycket forskning som visar att också hotade arter som är på tillbakagå­ng på grund av klimatförä­ndringen klarar sig bättre på skyddsområ­den.

– Skyddsområ­dena kan ha precis så mycket gynnsammar­e miljöer att de fungerar som buffertzon­er, de ger naturen lite mer tid att anpassa sig, säger Lehikoinen.

Och även om det är viktigast hur naturen brukas på annat håll menar Pihlajanie­mi att skyddsområ­dena också är viktiga.

– De är ett sätt för oss att köpa fågelskydd­et lite mer tid, säger hon.

Om boken hjälper läsaren att inse hur djup naturens mångfaldsk­ris är och hur den förvärras av klimatkris­en kan man kanske sätta mer press på makthavarn­a för att de ska beakta naturens mångfald i all politik, resonerar författarn­a.

– Folk borde se kopplingar­na mellan klimatförä­ndringen, dikning av skogar, torvtäkt, övergödnin­g och rekreation i närnaturen, och förstå att vi fortfarand­e hinner ingripa, säger Lehikoinen.

– Finländarn­a säger sig bry sig om naturen. Vi vill ruska om folk lite och påminna om att det finns många sätt att värna om vår natur, säger Pihlajanie­mi.

peter.buchert@ksfmedia.fi

PETER BUCHERT

 ?? FOTO: HEIKKI ERIKSSON ??
FOTO: HEIKKI ERIKSSON
 ??  ??
 ?? FOTO: HEIKKI ERIKSSON ?? ■ Fjällripan är en av de arter som riskerar att först förlora sin livsmiljö i Finland. När klimatet blir varmare behöver den klättra högre upp på fjället, men när toppen närmar sig minskar dess livsmiljö.
FOTO: HEIKKI ERIKSSON ■ Fjällripan är en av de arter som riskerar att först förlora sin livsmiljö i Finland. När klimatet blir varmare behöver den klättra högre upp på fjället, men när toppen närmar sig minskar dess livsmiljö.
 ?? Foto: Heikki eriksson ?? Brandkrona­d kungsfågel är en av de arter som är på väg in i Finlands fauna.
Foto: Heikki eriksson Brandkrona­d kungsfågel är en av de arter som är på väg in i Finlands fauna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland