Hufvudstadsbladet

Lystring arbetsmyro­r: robotarna stjäl jobben

Ny teknik kräver nya regler. Klarar vi av att hantera förändring­en som robotiseri­ng, digitalise­ring, artificiel­l intelligen­s medför?

- TORSTEN FAGERHOLM torsten.fagerholm@ksfmedia.fi

Robotiseri­ng, digitalise­ring, artificiel­l intelligen­s – hör här mystiskt klingande modeuttryc­k. Alla beskriver de en välkänd mekanism: automatise­ring, som har hjälpt mänsklighe­ten uppnå vidunderli­ga produktivi­tetsökning­ar. Att framställa mer, men med mindre insatser.

Får man tro allehanda experter och forskare kan robotiseri­ng utgöra automatise­ring på steroider, som stöper om samhället och arbetslive­t i grunden. År 2013 förutspådd­e forskarna Frey och Osborne att närapå hälften av alla jobb i USA ligger i farozonen för att automatise­ras. Samma metodik upprepades i Finland och Sverige, med likartade resultat. En mer nyanserad syn lyfts fram av OECD med Arntz, Gregory och Zierahn: i själva verket är knappt vart tionde jobb i riskzonen, då arbetsuppg­ifter som är enkla att automatise­ra ofta är sammanflät­ade med svårautoma­tiserade moment.

Vi ska akta oss för fantasiful­la visioner. Men årtionden av rationalis­eringar visar onekligen hur automatise­ringen redan bitit på vår arbetsmark­nad. Arbetsuppg­ifterna omfördelas, nya jobbmoment skapas. Hårdast drabbas yrken med låg utbildning­snivå. Då ökad automatise­ring och robotiseri­ng väntar kan vi räkna med att enskilda, enkla arbetsmome­nt – snarare än hela yrken – fortsätter bli överflödig­a. Först ryker tråkiga, monotona, rentav hälsovådli­ga rutinjobb med låg produktivi­tet.

I de vildaste visionerna målar man upp en dystopi där robotarna tar jobben och digitalise­ringens vinster tillfaller en handfull företag och individer. I stället för att frukta framtiden måste vi våga forma den.

Den centrala insikten är att teknikskif­tet inte är förutbestä­mt. Dess utfall blir inte heller neutralt: samhället kan och bör värja sig mot dess baksidor. Renodlat tekniska faktorer är inte ensamma om att spela in. Också medarbetar­es inflytande, den fackliga organisati­onsgraden och täckningen hos kollektiva­vtal har en betydelse.

Tyvärr stirrar sig många företagsle­dare blinda på teknikfråg­an och glömmer att vidareutve­ckla medarbetar­na. Det är kortsiktig­t att negligera personalas­pekten. Ska automatise­ring infria sin potential måste medarbetar­na tas med i planen från start, så att arbetsgiva­ren aktivt räknar på hur de anställdas roller och uppgifter – samt motivation – förändras.

Den röda tråden är vikten av utbildning, inte bara inför och i början av karriären. Nu krävs incitament för kvalitativ vidareutbi­ldning som skapar förutsättn­ingar för människor att göra mer avancerade saker: programmer­a mjukvara, hantera robotar, tillämpa kreativite­t, uppfinning­srikedom och social kontakt.

Utveckling­en ställer nya krav på ledarskap. Det toppstyrda, mekaniska chefskapet som belönar och motiverar effektiva anställda – med utgångspun­kt i att undvika fel – är definitivt museigods. Morgondage­ns chef spränger tabun: skapar mening i arbetet, sporrar kreativite­t, inspiratio­n, samarbets- och konfliktlö­sningsförm­åga. Inom en kunskapsek­onomi måste vi våga experiment­era och innovera – samt begå fel och lära oss av dem.

Den kognitiva ribban höjs i takt med att vi frångår rutiner och styr in mot abstrakt tankejobb. Arbetslive­t polarisera­s, med lågavlönad­e jobb inom servicesek­torn å ena sidan samt högkvalifi­cerade expertjobb å den andra. Enligt Utbildning­sstyrelsen behöver minst hälften av de nya arbetstaga­rna en högskoleut­bildning. Att komma ”snabbt ut i arbetslive­t” betyder tyvärr ofta en hackig karriär, tyngre jobb samt högre sjukfrånva­ro och tidig pensioneri­ng. Förlitar man sig enbart på grundskole­utbildning och jobbar med repetitiva, manuella jobb, löper man också förhöjd risk för arbetslösh­et och utanförska­p.

All utbildning måste vara relevant och högkvalita­tiv, samt utgå från genuint intresse hos individen – aldrig tvång. Utbildning ackumulera­s lätt hos folk som redan har flera examina. För att nå personer med lägre motivation behövs lärlingsav­tal, enligt den gamla gesällmode­llen.

”Dimidium facti qui coepit habet: sapere aude” – Den som har börjat är till hälften klar: våga veta.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland