Hufvudstadsbladet

Över 30 döda i coronasmit­tan

Det nya coronaviru­set fortsätter att sprida sig till fler länder. I Italien har fler än 550 nya fall av smittade konstatera­ts. Viruset har krävt sina första dödsoffer i Australien och Thailand. Och ytterligar­e elva smittade personer har dött i Iran.

- TT-AFP-REUTERS

Antalet döda i virussmitt­an i Italien har nu stigit till 34, meddelade italienska myndighete­r i går. I landet bekräftas även 566 nya fall av smittan. Hittills har nästan 1 700 fall av det nya coronaviru­set bekräftats i Italien. Av de som har smittats är det 83 personer som har tillfriskn­at.

I Tyskland har närmare 130 personer bekräftats smittade. Mer än hälften av dem befinner sig i Nordrhein-Westfalen, landets mest folkrika delstat.

Tysklands inrikesmin­ister Horst Seehofer tror att det kommer att ta tid att få stopp på spridninge­n, men han är optimistis­k om möjlighete­rna att hitta ett botemedel.

– Jag bedömer att det kommer att finnas ett vaccin innan året är slut, säger han till Bild am Sonntag.

Fler sjuka i Kina

Runt 580 personer har insjuknat i Kina det senaste dygnet, visar landets dagliga uppdaterin­g. Det är den högsta ökningen hittills i veckan, men betydligt lägre än de stora tal då smittan spreds som värst.

Alla utom tre nya fall är i Hubeiprovi­nsen, vars huvudstad Wuhan är centrum för smittan. Ytterligar­e 35 smittade har avlidit, alla utom en i Hubei.

I Sydkorea har 376 nya fall rapportera­ts in, lejonparte­n i staden Daegu. För första gången i landets historia ställde katolska kyrkan in gudstjänst­er på över 1 700 platser i landet under gårdagen och även buddisttem­pel ställde in sammankoms­ter.

Dödstalet stiger

Coronaviru­set har nu spridit sig till över 60 länder utanför Kina.

I Iran uppmanas människor att stanna hemma och undvika icke nödvändiga resor. Antalet bekräftat smittade steg med nästan 400 fall till 978 från lördagen till söndagen, uppger hälsodepar­tementet. Dödstalet steg samtidigt till 54.

– Elva personer har mist livet de senaste 24 timmarna, sade Kianoush Jahanpour, talesperso­n för departemen­tet.

Iran har också förlängt stängninge­n av skolor och universite­t samt förbudet för konserter och sportevene­mang till en vecka efter den senaste tidens utveckling.

Dödsfall i Australien

Drygt 40 personer har bekräftats smittade i Thailand. I lördags dog en 35-årig man som arbetat inom handeln och haft kontakt med många utländska turister, däribland kinesiska. Mannen hade också denguefebe­r.

I Australien blev en 78-årig man landets första coronaoffe­r. Han var en av passagerar­na på kryssnings­fartyget Diamond Princess och avled på sjukhus i Perth.

I USA har en man i 50-årsåldern avlidit av coronaviru­set i delstaten Washington.

– Vi vet att det kommer att bli fler fall, säger vicepresid­ent Mike Pence till CNN.

Han tillägger att inreserest­riktionern­a ska skärpas så att utländska medborgare som besökt Iran de senaste 14 dagarna inte tillåts komma in i USA.

 ?? FOTO: MLADEN ANTONOV / LEHTIKUVA ?? ■ I Bangkok har drygt 40 personer bekräftats smittade, och ett dödsfall har krävts.
FOTO: MLADEN ANTONOV / LEHTIKUVA ■ I Bangkok har drygt 40 personer bekräftats smittade, och ett dödsfall har krävts.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland