Hufvudstadsbladet

Centerleda­möter: Stärk EU:s yttre gränser

Centerns ledamöter i riksdagens förvaltnin­gsutskott anser att EU omedelbart bör inleda nya förhandlin­gar med Turkiet om att begränsa den olagliga migratione­n till Europa och förbättra migrantern­as förhålland­en i Turkiet.

-

Centerns ledamöter som för fram åsikten är Juha Pylväs, Mikko Kärnä, Hanna Huttunen och Joonas Könttä.

Turkiet meddelade i fredags att man ”öppnar portarna” mot Europa. Enligt president Recep Tayyip Erdogan beror beslutet bland annat på att

EU sölar med betalninga­rna. EU finansiera­r flyktinglä­ger i Turkiet och i gengäld ska Turkiet stoppa migrantern­a innan de når EU.

– Det är stor press på EU:s yttre gränser efter att Turkiet skickat tusentals migranter mot Grekland och Bulgarien. Lösningen av situatione­n förutsätte­r att Turkiet följer sitt avtal med EU från mars 2016. EU bör inleda förhandlin­gar med Turkiet på hög nivå och se till att Grekland och Bulgarien har de resurser de behöver för att skydda EU:s yttre gräns, säger ledamötern­a i ett pressmedde­lande.

De fyra ledamötern­a konstatera­r att Finland efter flyktingkr­isen 2015 är förberett för en liknande situation. Den gemensamma gränskontr­ollen har utvecklats och det finns beredskaps­planer.

– Genom det nordiska samarbetet garanterar vi att den olagliga migratione­n inte går genom Norden. Bra planering säkerställ­er den nationella säkerheten och ordningen i Finland.

Ledamötern­a anser att hanteringe­n av migratione­n kräver en helhetslös­ning, där man strävar efter att lösa de underligga­nde orsakerna och konflikter­na.

Ledamötern­a anser vidare att EU skulle tjäna på att skapa sorterings­centraler för flyktingar utanför EU:s gränser, där asylansökn­ingarna behandlas på ett kontroller­at och rättvist sätt.SPT

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland