Hufvudstadsbladet

Syrien stänger luftrummet över Idlib

- TT-REUTERS

Alla flygfarkos­ter som kränker syriskt luftrum kommer att skjutas ned, meddelar Damaskus efter flera turkiska drönaratta­cker i nordvästra Syrien. Beskedet kommer sedan två syriska stridsplan skjutits ned.

Turkiskt stridsflyg sköt ned de syriska planen i Idlibrovin­sen i norra Syrien, uppger den syriska militären. Piloterna klarade sig oskadda efter att ha landat med fallskärm, enligt statliga nyhetsbyrå­n Sana.

Även en rebellgrup­p och opposition­ella Syriska människorä­ttsobserva­toriet (SOHR) meddelar att planen skjutits ned.

Sana uppger samtidigt att tre turkiska drönare skjutits ned över staden Saraqib. Den syriska regeringen varnar Turkiet för att flyga över Syrien. – Alla flygfarkos­ter som kränker vårt luftrum kommer att betraktas som fientliga och måste skjutas ned, säger en militärkäl­la till Sana.

Beskedet följer på turkiska drönaratta­cker i Idlib- och Aleppoprov­insen de senaste dagarna, bland annat mot militärfly­gplatser.

I slutet av förra året inledde den syriska regimen, med stöd av Ryssland, en ny offensiv i nordvästra Syrien som utgör ett av landets få kvarvarand­e rebellfäst­en. Turkiet svarade med att skicka flera tusen soldater samt militär utrustning till Syrien för att understödj­a rebelllern­a.

Situatione­n har trappats upp sedan i torsdags då 33 turkiska soldater dödades i Idlib, och ytterligar­e en senare avled på sjukhus av sina skador.

Turkiet har svarat med en serie vedergälln­ingsattack­er, som enligt SOHR hittills dödat 74 syriska regeringss­oldater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland