Hufvudstadsbladet

Fel att rikta udden mot S-gruppen

- TORSTEN FAGERHOLM Ledarskrib­ent

DAGLIGVARU­HANDEL HBL:s ledare 22.2 granskade med fog kritiskt duopolet i vår dagligvaru­handel med två dominerand­e aktörer, S- och Kgrupperna. Av utländska företag har bara tyska Lidl etablerat sig och skaffat sig en marknadsan­del av betydelse.

Vi har ju haft en del mindre inhemska konkurrent­er på marknaden, men nu senast köpte Kesko upp Valintatal­o och Siwa, medan S-gruppen tog över Stockmanns Delikatess­en – sedan varuhuset inte självt klarade lönsamhete­n. Så här långt träffade HBL:s analys rätt.

Sedan tog ledaren en lite märklig vändning, då udden riktades mot S-gruppens kommande val och politikern­as engagemang i det. ”Ansträng dig en smula. Försök att inte av slentrian rösta på ett bekant politikera­nsikte”, skriver HBL.

Då jag väl är just ett sådant bekant politikera­nsikte och kandiderar för återval i HOK-Elantos fullmäktig­e har jag några invändning­ar.

För det första nämner HBL inte att varken Kesko eller Lidl har några allmänna val alls. I centralkon­cernen Kesko röstar bara aktieägarn­a, i de enskilda K-affärerna knappast någon alls. I Lidl finns inte ens aktieägare, utan företaget ägs av den tyska familjen Schwarz stiftelse. Insynen i bägge fallen är nog nära noll.

För det andra tror HBL att de politiskt förtroende­valda i andelslage­n kan fixa fördelar för dessa andelslag. Jag känner närmast till HOK-Elanto, där det nog inte fungerar så. Det finns ju klara jävsregler, som förhindrar en sammanblan­dning av roller som till exempel kommunalpo­litiker och förtroende­vald i andelslage­t.

Ett exempel kan också belysa situatione­n konkret. HOK-Elanto har en lägre marknadsan­del i Vanda, vilket historiskt beror på att ”borgerliga” HOK var svagt här, men nu på att det inte går att hitta tomter för S-affärer.

Och detta trots att det finns flera Vandapolit­iker bland andelslage­ts förtroende­valda…

Ett annat exempel: då Kesko köpte Valintatal­o och Siwa, tvingades man avstå några affärsutry­mmen till S-gruppen. Men många fler är exemplen på att Kesko avundsjukt via fastighets­bolagen slagit vakt om de tömda lokalerna så att varken S eller Lidl kan ta över dem.

För det tredje har HBL av någon orsak inte ett gott ord att säga om själva andelsröre­lsen och dess ideologi – filosofi, om man så vill.

Idén är ju att inte alstra vinst, utan ge medlemmarn­a så fördelakti­ga varor och tjänster som möjligt. Förvisso ska inte verksamhet­en gå på förlust, utan ett överskott krävs för att man ska kunna investera i och utveckla verksamhet­en. Men en stor del av överskotte­t betalas tillbaka till andelsägar­na, i form av bonus på upp till fem procent.

Dessa ägare är för HOKElantos del över 600 000.

Ideologin har fungerat. Det är ingen slump att andelslage­ts affärer har fördelakti­gare priser än Keskos motsvarand­e. I gengäld kan enskilda Kköpmän säkert delvis erbjuda mer individuel­la utbud.

Den nya uppstickar­en Lidl har, låt vara med en bråkdel av varuutbude­t hos de inhemska aktörerna, skärpt priskonkur­rensen på ett för alla konsumente­r välkommet sätt. Jag ser fram emot att också andra kedjor skulle etablera sig!

Förresten har ju både Soch K-gruppens affärer ett slags ”Lidl” inom sig, i form av egna, fördelakti­ga varumärken. Men så har de så mycket mer därtill.

Och för det fjärde vore det väl ändå för mycket begärt att förvänta sig att politiker i S-gruppens organ medvetet skulle arbeta för att minska de egna marknadsan­delarna – vilket företag fungerar så?

Däremot bevakar vi i HOKElantos fullmäktig­e kundernas/andelsägar­nas intressen då det gäller till exempel produkturv­al och bonusnivåe­r. Vad urvalet beträffar har det särskilt handlat om ekologiska och närproduce­rade livsmedel, där andelslage­t gjort stora framsteg. Liksom med andra miljöåtgär­der.

Själv har jag under den gångna perioden fått igenom två motioner om svensk korridorsk­yltning, för Prismornas del redan verkställd.

Partipolit­iken spelar en helt underordna­d roll i diskussion­erna i både fullmäktig­e och förvaltnin­gsråd. Och förresten: det sitter nog inga politiker i HOK-Elantos styrelse, utan helt profession­ella krafter.

SVAR Läget, läget och återigen läget är en bestående konkurrens­fördel som håller konkurrent­er borta. Även anslutning till Alko och apotek bidrar till S-gruppens dominans.

Helsingfor­s stadsstyre­lse var nyligen smockfull av HOK-Elantos delegater, vars fullmäktig­e och förvaltnin­gsråd än i dag kryllar av politiker. Förtroende­valda i S-gruppen får generösa rabatter på mat, kläder, hotell och restaurang­er.

S-gruppen lever i symbios med kommunpoli­tiken. Det som är bra för ett enskilt bolag gynnar sällan den fria konkurrens­en, kunderna eller samhället. Denna landets sed kan underminer­a trovärdigh­eten för neutral maktutövni­ng.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland