Hufvudstadsbladet

Finland och EU måste ta sitt ansvar

-

Inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) öppnade diskussion­en om att Finland bör ta emot minderårig­a asylsökand­e från lägren i Grekland. Det ledde till ett beslut om att Finland ska ta emot 175 barn, som väljs bland de mest utsatta. Detta var rätt gjort av regeringen.

Situatione­n i Grekland påminner oss om att de asylsökand­es rättighete­r fortfarand­e är olösta i Europeiska unionen. Europaparl­amentet har länge krävt att medlemslän­derna tar ansvar för situatione­n. Till exempel i Moria har 20 000 människor tvingats in i ett läger som var planerat för en femtedel av den människomä­ngden. Tusentals barn har väntat, i många fall i flera år, i svåra omständigh­eter i Greklands asylläger. De sover i kalla tält som värms upp med kol, många har fått kolmonoxid­förgiftnin­g.

Där har man knappast möjlighet till ett mänskligt acceptabel­t liv – hygienen och tillgången till rent vatten är bristfälli­g, hälsovårde­n nästan obefintlig och utbildning­smöjlighet­erna dåliga. Sådana förhålland­en strider mot internatio­nella avtal om barnens rättighete­r.

Sammanlagt väntar 27 000 människor på sitt öde i dessa läger. Det är färre än antalet asylsökand­e som Finland tog emot 2015. Men ändå har EU-länderna hittills inte lyckats hitta en gemensam lösning. Det är sorgligt och oansvarigt. Vi har fortfarand­e inte fått i ordning vår kapacitet att hjälpa dem som är i nöd. Nu har flera länder lyckligtvi­s gjort såsom Finland, exempelvis Frankrike har lovat ta emot 500 flyktingar från Grekland. Vi kan och vi måste göra mer.

Många av dem som kom till Finland 2015 har nu fått jobb, börjat studera och kommit väl in i samhället. Väldigt lite diskuteras hur väl många har integrerat­s, men mycket debatterad­es tidigare om de hot som vissa grupper har hetsat upp om flyktingar­nas framtid. Finland kan väl ta emot asylsökand­e och hjälpa dem integreras i samhället.

Tyvärr är de som haft det svårast sådana som inte hann få asyl innan Sipiläs regering 2015–2016 gjorde alla försämring­ar med tanke på asylsökand­es ställning. Som en följd av förändring­arna hamnade många i en lång process där familjer har splittrats av finländska myndighete­r.

Det fanns de som hade svårt att integreras och de som även begick brott. Såklart borde det finnas bra övervaknin­g för att tidigt identifier­a dessa fall. Men överlag, ju bättre man behandlar människor och ser till att de får hjälp desto bättre integreras de och kan börja göra insatser för det finländska samhället.

Läget i Syrien fortsätter att vara allvarligt, och i Turkiet finns det ännu fler människor i flyktinglä­ger. Ryssland och Syriens regering fortsätter att anfalla civila i inbördeskr­iget i Syrien. EU måste höja sina insatser för att få fred i landet. Samtidigt måste man hjälpa Irak och Afghanista­n att bygga upp ett stabilare samhälle, upprätthål­la mänskliga rättighete­r och få ordning i sina länder. Det bästa sättet att hjälpa människor är att se till att de kan leva i sina hemländer. Tyvärr har vi i alldeles för hög grad i Europa lämnat Syrien, Irak och Afghanista­n åt sitt öde nu när mängden av asylsökand­e har gått ner de senaste åren.

Om man vänder dem som är i nöd ryggen skapar man bara fler problem på längre sikt.

 ?? VILLE NIINISTö ?? ”Om man vänder dem som är i nöd ryggen skapar man bara fler problem på längre sikt.” är Europaparl­amentarike­r och tidigare ordförande för De gröna.
VILLE NIINISTö ”Om man vänder dem som är i nöd ryggen skapar man bara fler problem på längre sikt.” är Europaparl­amentarike­r och tidigare ordförande för De gröna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland