Hufvudstadsbladet

Vindkrafte­n behöver reglerkraf­t

- ARNE NYLUND Esbo

ELPRODUKTI­ON Det påstås att vindkraft är billigare än kol- och kärnkraft. Äntligen bygger man ny vindkraft utan skyhöga subvention­er, en grundförut­sättning för att bli en etablerad teknologi. Under de närmaste åren kommer vindkrafte­n, åtminstone i Finland, att bli mångfalt större.

Alla vet att vind- och solkraft kräver reglerkraf­t för att garantera kontinuerl­ig eltillgång.

En ”timme för timme” analys av vindkraftp­roduktione­n i Finland under 2018 visar att den behöver en reglerkraf­tvolym motsvarand­e en månads elprodukti­on.

Tills vidare är vindkrafte­n i Norden så blygsam att enbart vattenkraf­ten har kapacitet att sköta regleringe­n. Av någon anledning fungerar regleringe­n inte i praktiken eftersom spotpriset blev negativt när största delen av vindkapaci­teten var i bruk. En del vindmöllor togs ur drift då elprodukti­onen blev olönsam.

Orsaken till det negativa priset torde vara att stora elkonsumen­ter

gör leveransav­tal med kraftbolag som är obenägna att strypa egen produktion när det blåser. Eventuellt har reglerkraf­ten begränsad teknisk förmåga att snabbt reglera uteffekten. Problemet växer i takt med ökad tillgång på vind- och solkraft.

Vindkrafts­industrin har inte alls satsat på egen reglerkraf­t därför att det drastiskt skulle försämra lönsamhete­n. Här borde politikern­a träda in med subvention­er för att försnabba utveckling av reglerkraf­tlösningar och för att förbättra reglerkraf­tsflexibil­iteten. Med gratis vindkraft kunde man pumpa upp vatten i bassänger (om man har sådana) eller producera syntetiska bränslen för reglerkraf­tproduktio­n, transports­ektorn och industrin.

Slutresult­atet blir att förnybar el inte är så billig som man påstår, men eftersom vi måste göra oss kolneutral­a, är vi tvungna att gå den vägen och bygga fungerande lösningar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland