Hufvudstadsbladet

Inte konstigt att unga vuxna inte ynglar av sig

Samhället verkar oroa sig djupt över att unga vuxna inte alstrar tillräckli­gt med avkommor. Har det slagit någon att vi kanske har annat att tänka på?

-

JENNIFER SNåRBACKA

Demografer, forskare och politiker över hela världen förundras över vad det är som gör att unga vuxna inte får barn. För även om Norge, Finland och Island nu har rekordlåga födelsetal så gäller samma trend i hela världen.

Vem är då värst i klassen? Finländarn­a, med i medeltal 1,35 barn per kvinna. Var är felet, undrar många? Vi som har det så jämställt. God förlossnin­gsvård. Och aldrig har kvinnor haft det bättre i arbetslive­t. Men det räcker inte med att anklaga unga vuxna och säga att vi är bortskämda. Vi måste höja blicken.

Det här var också temat på tjänsteman­nacentrale­n STTK:s seminarium förra veckan. De frågade finländarn­a varför det är så här och enkätresul­tatet står tydligt: unga vuxna, i synnerhet kvinnor, skjuter på barnskaffa­ndet främst av ekonomiska skäl. Men också på grund av osäkerhet i arbetslive­t. En stor del uppger att det helt enkelt inte känns som ens grej, eller att man inte vill bidra till befolkning­stillväxte­n.

Här finns en aspekt som är särskilt intressant: 90-talisterna har växt upp under den ekonomiska depression­en. De har också upplevt den efterfölja­nde finanskris­en på 2000-talet.

De har sett när mamma och pappa vänder på slantarna. Och de vill inte att deras egna barn ska behöva uppleva det. Många finländare drabbades hårt av 90-talets depression. Enligt ungdomsfor­skaren Matilda Wrede-Jäntti var det inte bara avsaknaden eller bristen på ekonomiska medel som var svårt. Det var också skamfyllt att vara utan pengar. Något som skulle döljas.

Inte för att barn nödvändigt­vis bryr sig särskilt mycket om att vara utan lördagsgod­iset eller drömjulkla­ppen. För ”Vad är det effektiva i att skaffa barn? Där handlar det ju mera om långtidstä­nk, utveckling och små steg framåt. Föräldrask­ap har aldrig känts som ett större projekt. ” barn betyder materiella ting mindre än trygghet därhemma. Men för föräldrarn­a hör den ekonomiska situatione­n och trygghet tätt ihop. Och barnen påverkas av föräldrarn­as skam.

Samtidigt lever vi i ett effektivit­etssamhäll­e. Vi har byggt upp en värld som går ut på prestation och produktivi­tet. Vad är det effektiva i att skaffa barn? Där handlar det ju mera om långtidstä­nk, utveckling och små steg framåt. Föräldrask­ap har aldrig känts som ett större projekt.

Här någonstans ligger orsaken till att många unga inte skaffar barn. Eller skjuter på det.

För först ska vi studera i 15 år eller mer för att få våra papper och kunna jobba med det vi vill, och sedan kanske börja dra i gång någon slags karriär. När vi har uppnått det här vill vi kanske göra något roligt med pengarna vi tjänat: åka på resor, dreja krukor på Arbiskurs och äta på trendiga restaurang­er. Innan vi börjar producera avkommor.

Vi startar inte något babysparko­nto, vi startar ett bostadsspa­rkonto. Och det är i sig en fin sak att vi har möjlighete­n att planera våra liv och förverklig­a oss själva i dag. Även om det ställer till med problem för befolkning­spyramiden.

Som en TT-artikel poängterad­e häromvecka­n: kvinnors fruktsamhe­t är på topp vid 20–25-årsåldern. Just då kvinnorna har som mest på gång.

Vill samhället göra något åt saken? Ett första steg vore kanske sex timmars arbetsdag. Eller fyra dagars arbetsveck­or. Kanske behöver vi inte jobba fem dagar i veckan, åtta timmar varje dag.

Som det är i nuläget så hinner de flesta unga vuxna inte ens fundera över familjebil­dning. Och när man väl har tid så är det kanske för sent.

Samtidigt är det lite som då folk förfärades över att unga vuxna inte gifter sig längre. Vissa vill bara inte. Och det här måste gå att respektera. Ingen hänger sig åt barnfödart­alko för att Antti Rinne kräver det. Och skuldbeläg­gande gör aldrig något gott. Inte minst för att den framtidstr­o som blivit vår är krass.

Den globala uppvärmnin­gen och en osäker arbetsmark­nad är inga nativitets­höjare.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland