Hufvudstadsbladet

Finland tvåa i stafetten – ”säkert maximalt för oss”

Finlands damer kunde inte rå på Norge i världscupe­n i Lahtis.

- MARCUS LINDQVIST

Krista Pärmäkoski hade en relativt enkel uppgift att hålla Sverige och Ryssland bakom sig under ankarsträc­kan i damernas stafett. Men avståndet upp till vinnande Norge var ointagligt.

– Jag kunde ta det ganska lugnt. Det skulle ha behövts ett mindre mirakel för att komma ikapp Heidi, som är en av värlcscupe­ns bästa skidåkare, och avståndet till de som var bakom mig var ganska stort, säger Pärmäkoski.

– Det här var säkert en maximal prestation för oss i dag. Tjejerna skidade mycket bra och det var kul att kunna gå ut på sista sträckan med ett klart försprång till resten.

Finland hade faktiskt en knapp ledning, efter att Johanna Matintalo och Kerttu Niskanen skidat de två första sträckorna. Under tredje sträckan avgjorde Therese Johaug som väntat. Johaug ryckte upp en halv minut till Finlands Laura Mononen innan hon lämnade över till Norges ankare Heidi Weng.

– Jag försökte bara ta det lugnt, göra min egen prestation och utöka avståndet till resten av lagen. Det ser förstås brutalt ut när man blir avhängd, säger Mononen som inte har någon orsak att vara missnöjd med sin sträcka.

Sveriges Ebba Andersson var inte med, USA deltog inte alls och flera av Rysslands bästa skidåkare har mammaledig­t (!). Pärmäkoski medger att stafetten i Lahtis var en aning urvattnad och inte bara på grund av slaskvädre­t.

– Svårt att säga hur det hade gått om alla de bästa varit med. Man har ju lite mer kampvilja om det blir tajt. Nu var det ganska lugnt för mig, säger Pärmäkoski.

 ?? LEHTIKUVA
FOTO: MARKKU ULANDER/ ?? Krista Pärmäkoski förde Finland i mål som tvåa.
LEHTIKUVA FOTO: MARKKU ULANDER/ Krista Pärmäkoski förde Finland i mål som tvåa.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland