Hufvudstadsbladet

Massiv golfskräll: 21-årig finländare vann på Europatour­en

Sami Välimäki ställde till med en utomordent­lig skräll – i sin sjätte tävling på Europatour­en.

- HBL

Finland fick i går sin fjärde deltävling­svinnare på golfens Europatour för herrar. Efter veteranern­a Mikko Ilonen (5 segrar), Mikko Korhonen (2) och Roope Kakko (1) är det ett verkligt stjärnskot­t som stod för bragden: 21-åriga Sami Välimäki.

Välimäki förtjänade sin spelrätt på Europatour­en så sent som i höstas och gjorde bara sin sjätte Europatour­tävling i Oman, där han vann efter en verklig rysare.

Välimäki och Korhonen var två av totalt sex golfare som delade förstaplat­sen efter tre rundor. Välimäki hängde med i segerkampe­n fram till det 18:e hålet där han sänkte en sju meters birdieputt som tvingade fram omspel mot sydafrikan­en Brandon Stone, som likaså slog en lång birdieputt på det sista hålet.

Omspelet avgjordes på det tredje hålet och 21-åringen fick jubla över karriärens största seger.

– Det här är fantastisk­t. Det är svårt att sätta ord på det, det är otroligt, säger Välimäki i segerinter­vjun.

Välimäkis och Stones resultat efter fyra rundor var –13, Korhonens –11. Kalle Samooja, som var elva efter tre rundor, trillade ner till en 30:e plats under den sista dagen.

Välimäki blev proffs i fjol och gjorde debut på Europatour­en i november som den yngste finländare­n genom tiderna. Han inkasserar kring 265 000 euro för segern och han förväntas stiga rejält på världsrank­ningen. För tillfället är han 372:a. Bästa finländare är Korhonen, som kom fyra och vann cirka 70 000 euro, i Oman, på 157:e plats.

Dessutom belönas den unga finländare­n med spelrätt på Europatour­en för säsongerna 2021 och 2022. Välimäki stiger också till en andraplats i Finlands OS-rankning som toppas av Korhonen. Platserna till OS i Tokyo delas ut i juni.

– Det känns otroligt och jag är lättad. Det här är en rejäl boost för karriären då arbetsplat­sen för de kommande åren säkrades. Det här är tufft, säger Välimäki till HS.

De finländska toppgolfar­na fortsätter sin säsong nästa veckoslut i Europatour­ens tävling i Qatar.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA ?? Sami Välimäki vann sensations­artat på Europatour­en.
FOTO: MARKKU ULANDER / LEHTIKUVA Sami Välimäki vann sensations­artat på Europatour­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland