Hufvudstadsbladet

Änkling motar sorg med polisjobb

Med tanke på att Wisting är en av de största norska dramaprodu­ktionerna någonsin är resultatet förvånansv­ärt tryggt och konvention­ellt. Blir världen aldrig mätt på konceptet melankolis­k medelålder­s man utreder mord?

- MALIN SLOTTE malin.slotte@ksfmedia.fi

KRIMINALSE­RIE

Wisting

10 delar, recensione­n baserar sig på 5. Yle Arenan och Fem måndagar från 2.3 kl. 22.00, även på Viaplay. Skapad av Trygve Allister Diesen och Katarina Launingfte­r efter Jørn Lier Horsts deckare. I rollerna: Sven Nordin, CarrieAnne Moss, Mads Ousdal, Richie Campbell, Thea Green Lundberg.

William Wisting heter den norska polisen och författare­n Jørn Lier Horsts deckarhjäl­te, en lite typisk medelålder­s chefsutred­are i småstaden Larvik, en änkling med två vuxna barn som är lite för hängiven sitt jobb.

Nu är det dags för denna hjälte att även bockas av i tv-serieversi­on, och de två böcker som är filmatiser­ade i de tio avsnitten är Grottmanne­n och Jakthundar­na, den senare belönad med det nordiska deckarpris­et Glasnyckel­n 2013.

Två döda hittas

De fem första avsnitten ägnar sig åt Grottmanne­n, en historia som kretsar kring två dödsfall. I snön ute i terrängen hittas någon som legat död länge. Därtill hittas Wistings (Sven Nordin) granne död där han suttit hemma i tv-fåtöljen i månader, en påminnelse om ensamhet och utanförska­p speciellt i juletider. Wistings dotter Line (Thea Green Lundberg) som är journalist vill skriva en featuretex­t om grannen, och börjar söka upp de få som kände honom. Snart är man en amerikansk seriemörda­re på spåren, varvid två FBIagenter, (Carrie-Anne Moss och

Richie Campbell), anländer för att under största hemlighets­makeri bistå i utredninge­n. Det gäller att inte avslöja något för pressen för att inte sabba utredninge­n.

Wisting försummar sina vuxna barn till förmån för utredninge­n, ett sätt att hantera sorgen efter frun, förstår man, en sorg som även tynger de vuxna barnen. Därtill handlar det om friktionen med dottern som är journalist. Där krockar fars och dotters intressen – det polisen önskar hemlighåll­a vill journalist­en gräva fram. För att inte tala om kulturkroc­ken mellan de tillresta amerikansk­a poliserna och de norska – exempelvis reglerna för norska polisens användning av vapen förvånar amerikaner­na. Särskilt skär det sig med den norska kollegan Nils Hammer

(Mads Ousdal) som inte precis är något under av diplomat och vars privata bestyr det gissningsv­is finns skäl att återkomma till senare i serien.

Konvention­ell storsatsni­ng

Det här är vardagligt kriminallu­nk i snörik nordic noir-anda fram till femte avsnittets upplösning som jobbar upp sig till en hyfsat spännande actionfina­l. Med en sensmoral om vikten att prioritera­r sina närmaste.

Det här är en av de största norska dramaprodu­ktionerna någonsin, och för att vara det bjuds det inte på något nytt. Det är samma upplägg som det brukar vara i kriminalse­rier, stabilt till kvaliteten i och för sig, men på inget sätt märkvärdig­t. Blir världen aldrig mätt på konceptet melankolis­k medelålder­s man utreder mord?

 ?? FOTO: YLE ?? I rollerna ses Thea Green Lundberg, Sven Nordin och Carrie-Anne Moss.
FOTO: YLE I rollerna ses Thea Green Lundberg, Sven Nordin och Carrie-Anne Moss.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland