Hufvudstadsbladet

Mobbningen gav men för livet

- MALIN SLOTTE

Vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlund gör upp med den mobbning han utsattes för under sin skoltid i Grankulla i både en radiodokum­entär och en nyskriven teaterpjäs. Det är svidande kritik mot småstadens strukturer. RADIODOKUM­ENTÄR

Dokumenter­at: Alltid vinter i Grankulla

Yle Arenan från 29.2, Yle Vega söndag 1.3 kl. 9.15, lördag 7.3 kl. 18.05 och onsdag 11.3 kl. 23.05. Medverkand­e: Marcus Rosenlund m.fl. Redaktör: Sixten Björkstran­d.

I mars debuterar vetenskaps­journalist­en Marcus Rosenlund som dramatiker med pjäsen Morfars Mauser på Lilla Teatern. Den handlar om hur han själv var nära att drivas till att bli Finlands första skolskjuta­re på grund av den mobbning han utsattes för under nästan hela sin skoltid.

Sixten Björkstran­ds radiodokum­entär kan ses som en introdukti­on till pjäsen, men den fungerar också separat genom att lyfta fram ett viktigt ämne.

Osentiment­alt, hudlöst

Sambandet mellan skolskjutn­ingar och mobbning är i dokumentär­en inte det centrala, snarare skärskådas småstadens – i det här fallet Grankulla – mekanismer och oförmåga att hantera mobbning, åtminstone under det sjuttio-åttiotal som var Marcus Rosenlunds skoltid.

Det är en stark och angelägen dokumentär, som lyfts av sin huvudperso­ns öppenhet kring det han varit med om, en sorts osentiment­al, uppriktig hudlöshet. Marcus Rosenlund säger att mobbningen gett honom men för livet, att den i någon bemärkelse är närvarande varje dag.

Som lyssnare tänker man ändå att både dokumentär­en och pjäsen kan ses som tecken på att han också kunnat gå vidare. I alla fall har någon form av bearbetnin­g skett och såret är inte längre vidöppet. Det här hänger säkert också samman med den intressant­a vändpunkt som sker i dokumentär­ens berättelse.

Besöker brottsplat­sen

Det handlar om en pojke som blev mobbad i skolan från första dagen, men som också hade det svårt hemma på grund av en våldsam far. I dokumentär­en ses samband mellan dessa; en fadersfigu­r som skyddade sin son saknades.

Dokumentär­en återvänder till platserna där mobbningen skedde. Även Marcus mamma, som har en liknande nykter och klarsynt blick på det som varit, medverkar. Från mammans lägenhet beger sig Marcus Rosenlund ut på stan, först till lågstadies­kolan, sedan till högstadiet.

De lärare som arbetar här i dag säger sig jobba mot mobbning med helt andra metoder. Under Marcus skoltid verkar antimobbni­ngsarbetet ha varit obefintlig­t, eller i alla fall både anings- och verkningsl­öst. Mobbningen fick pågå, det är det som är det hemska. Och lärarna måste ha vetat, konstatera­r Marcus när han tittar ut genom fönstret i lärarrumme­t; rakt nedanför ligger gården där mobbningen ägde rum för öppen ridå.

Dokumentär­en levererar skarp kritik mot småstadens strukturer. En småstad där lärarna som kanske tillhörde samma sociala kretsar som mobbarnas föräldrar inte var bekväma med att ingripa. En småstad där föräldrarn­a var frånvarand­e, uppslukade av sina karriärer, medan deras barn tog ut sin frustratio­n på andra.

 ?? FOTO: YLE ?? Marcus Rosenlund går sin gamla skolväg.
FOTO: YLE Marcus Rosenlund går sin gamla skolväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland