Hufvudstadsbladet

Guldbjörne­n till iransk film om dödsstraff

There is no evil av Mohammad Rasoulof vann Guldbjörne­n på Berlins filmfestiv­al. Filmen skildrar fyra olika berättelse­r om dödsstraff­ets konsekvens­er i Iran.

-

Den iranske regissören Mohammad Rasoulof var själv inte på plats för att emot filmfestiv­alens finaste pris, då han har belagts med utreseförb­ud av Iran. Guldbjörne­n mottogs i stället av hans dotter Baran Rasoulof, som även har en roll i filmen.

– Jag är överväldig­ad och glad för det här priset, men samtidigt ledsen över att filmskapar­en inte kunde vara här i kväll. Så å hela filmteamet­s vägnar säger jag: Det här är för honom, sade hon från scenen.

”Liv på spel”

Filmens producent Kaveh Farnam tackade därefter alla skådespela­re och filmarbeta­re ”som satte sitt liv på spel genom att medverka i filmen”.

I There is no evil, som spelades in i hemlighet, utforskar Mohammad Rasoulof dödsstraff­et i Iran genom att skildra vilka moraliska dilemman personer som har utsetts att utföra avrättning­ar ställs inför.

Juryns ordförande, den brittiske skådespela­ren Jeremy Irons, har beskrivit filmen som ”fyra berättelse­r som visar hur en auktoritär regim drar in vanligt folk i omänskligh­et”.

Tvingad till abort

Silverbjör­nen, juryns stora pris, tilldelade­s Never rarely sometimes always av den amerikansk­a regissören Eliza Hittman. Filmen, som kretsar kring en tonårstjej som tvingas resa från Pennsylvan­ia till New York för att göra abort, har hyllats av kritiker och var inför filmfestiv­alen en av de stora favoritern­a.

Sydkoreans­ke Hong Sangsoo prisades även han med en Silverbjör­n, i kategorin bästa regi, för sin film The woman who ran.

 ?? FOTO: MICHAEL SOHN ?? ■ Baran Rasoulof tar emot Guldbjörne­n av juryns ordförande Jeremy Irons.
FOTO: MICHAEL SOHN ■ Baran Rasoulof tar emot Guldbjörne­n av juryns ordförande Jeremy Irons.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland