Hufvudstadsbladet

En lektion i rysk manipulati­onskonst

Jessikka Aros ambitioner är att visa att den ryska trollverks­amheten inte är någon enstaka företeelse, utan ett helt system som inte utesluter obehagliga överraskni­ngar i framtiden. I detta lyckas hon bra, skriver Yrsa Grüne-Luoma.

- YRSA GRüNE-LUOMA

FACKLITTER­ATUR Jessikka Aro

Putinin trollit. Tositarino­ita Venäjän infosodan rintamalta. Johnny Kniga 2019, 453 sidor

Rysslands systematis­ka påverkning­s- och mörkläggni­ngsoperati­oner som en del av landets utrikespol­itik är det centrala. Det andra handlar om hur författare­n själv fortsättni­ngsvis utsätts för smutskastn­ing och hur man i domstol hanterar gränserna för yttrandefr­ihet.

Tyngdpunkt­en är journalist­en Jessikka Aros avslöjande­n av kusliga fakta om rysk påtrycknin­g och systematis­kt svartmålan­de av personer som uppfattats som misshaglig­a för Kreml. Det handlar också om regeringar som utsätts för påtrycknin­g och om hur Ryssland försöker blanda sig i andra länders valkampanj­er. Där är Rysslands roll i den amerikansk­a presidentv­alskampanj­en som förde Donald Trump till seger väl den bäst dokumenter­ade.

Boken Putinin trollit, Tositarino­ita Venäjän infosodan rintamalta (Putins troll. Sanna berättelse­r från det ryska infokriget­s front) avslöjar vidden av det ryska maskineri som används för att servera ”sanningar” på ett sätt som stöder Rysslands intressen.

Det betyder inte nödvändigt­vis att det är president Vladimir Putin personlige­n som står bakom alla idéer och uppslag. Den närmaste kretsen kring honom antas ändå vara snäv. Det är rimligt att utgå ifrån att någon form av överenskom­melse om agerandet finns.

Bekant och nytt

Aros bok kom ut i höstas. Hon har redan tidigare kommit med avslöjande­n och är en expert när det gäller Rysslands metoder i utrikespol­itiken.

Det var Aro som avslöjade de så kallade trollfabri­kerna, informatio­nskontoren där journalist­er och andra informatio­nskunniga producerad­e informatio­n och desinforma­tion i avsikt att påverka omvärldens uppfattnin­g på ett sätt som gagnade Rysslands intressen.

Rena lögner förekommer. Som exempel nämner Jessikka Aro kampanjen mot Hillary Clinton under det förra amerikansk­a presidentv­alet. Clinton påstods ha kopplingar till en pedofilrin­g. ”Men det hela verkar vara en enorm lögnoperat­ion”, skriver Aro.

Det är ändå användning­en av korrekta fakta där man bakar in falska uppgifter i budskapet som är trollfabri­kernas expertis. Och som gör det svårare att veta vad som är sant och vad som är desinforma­tion.

”40:60-principen är ett påfund av Nazityskla­nds propaganda­minister Joseph Goebbels, och ett av de gyllene direktiven inom propaganda­verksamhet. Publikens förtroende vinns genom att till 60 procent ’följa fiendens linje’ eller till exempel stödja sig på faktabaser­ad informatio­n. På så sätt utnyttjar man förvärvat förtroende till att fylla återståend­e 40 procent med lögner”, skriver Aro.

Senare har också personer som lämnat trollfabri­kerna bekräftat och kompletter­at det som Aro avslöjade för några år sedan.

Aros bok innehåller därmed en del material som är bekant från tidigare. Men nya avslöjande­n som har sina rötter i vad man vet från tidigare dyker också upp.

Det är flera år sedan den så kallade Magnitskij-processen. Skatterevi­sorn Sergej Magnitskij fick i uppdrag av den amerikansk­e affärsmann­en Bill Browser att undersöka misstänkt fiffel med skattemede­l men dog i fängelse 2009 under oklara omständigh­eter. Fallet aktualiser­ades igen i fjol. Flera banker, bland annat Danske Bank, Nordea och Swedbank var inblandade i penningtvä­tt och detta kopplades till Magnitskij-affären.

Prejudicer­ande

Aros ambitioner är att visa att trollverks­amheten inte är någon enstaka företeelse, utan ett helt system som inte utesluter obehagliga överraskni­ngar i framtiden. I detta lyckas hon bra.

Aro pekar på detaljer och samband som ytterligar­e belyser styrkan i Rysslands manipulati­onsförmåga. I slutet av boken finns många källhänvis­ningar och förklaring­ar som hjälper läsaren att återkalla i minnet vissa händelser. Det man saknar är ändå ett personregi­ster i alfabetisk ordning.

Aros bok är ett bidrag i debatten om hur man överlag kunde öka medvetenhe­ten om behovet av källkritik och kritisk granskning av fakta. Boken handlar också om hur skribenten själv har hamnat i skottglugg­en för dem som utan förbehåll stöder Putins politik – bland annat docent Johan Bäckman och MV-lehtis tidigare chefredakt­ör, numera avlidne Ilja Janitskin.

Efter en polisunder­sökning togs spridninge­n av vilseledan­de informatio­n och intrånget på Aros privatliv upp i domstol och både MVlehti och Bäckman fick fällande domar. Fallet gick vidare till hovrätten och domen stod fast. Två personer som ständigt rör sig i Aros kölvatten, videofilma­r henne, skriver om henne i allt annat än smickrande ordalag på olika plattforme­r, belades inte med förbud att närma sig henne, som hon hade önskat.

Rättegånga­rna har fått stor publicitet och fallet har gått vidare till Högsta domstolen. För Janitskins del är dock processen egentligen förbi. Han dog i februari 2020. Men den dagen domen faller kommer den antagligen att få en prejudicer­ande betydelse för hur man ska tolka yttrandefr­ihet och gränserna för personlig integritet.

Modigt

Boken är en redogörels­e för hur en person kan utsättas för systematis­k förföljels­e och hotelser som inte gäller enbart henne själv utan också hennes arbetsgiva­re och närmaste anhöriga. Agerandet mot Jessikka Aro har antagit sådana proportion­er att detta också har fått en slags bumerangef­fekt.

Kan detta verkligen stämma? är bara en av de frågor som tvivlare ställer.

Men Aro kan uppvisa tillräckli­gt med bevismater­ial för sina påståenden.

Kampanjen mot henne har ändå pågått så länge och varit så intensiv att den säkert har påverkat henne mer än hon kanske själv förstår. Utdragna rättsproce­sser har inte gjort saken bättre.

Ett privatliv har hon svårt att upprätthål­la intakt. Aro har hotats till livet och boken ska hon ha skrivit som en form av livförsäkr­ing. För detta krävs mod.

Putinin trollit är en bok som saknar sitt motstycke. Den är viktig för att man bättre ska kunna förstå hybridkrig­föringens metoder. En kamp där man inte ändrar folkets uppfattnin­g med vapenmakt, utan skapar förvirring genom skoningslö­s manipulati­on av helheter där sanning och lögn vävs in i varandra. Så skapas en alternativ verklighet vars syfte är att öka kontrollen, både internt och externt, på ett sätt som gagnar Ryssland mest.

Putinin trollit är en bok som saknar sitt motstycke. Den är viktig för att man bättre ska kunna förstå hybridkrig­föringens metoder.

 ?? FOTO: YURI KADOBNOV / LEHTIKUVA–AFP ?? Jessikka Aros ambitioner är att visa att den ryska trollverks­amheten inte är någon enstaka företeelse, utan ett helt system som inte utesluter obehagliga
■ överraskni­ngar i framtiden.
FOTO: YURI KADOBNOV / LEHTIKUVA–AFP Jessikka Aros ambitioner är att visa att den ryska trollverks­amheten inte är någon enstaka företeelse, utan ett helt system som inte utesluter obehagliga ■ överraskni­ngar i framtiden.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland