Hufvudstadsbladet

Folktinget­s uppdrag beskrivs i ny historik

- HBL

Under 2019 firade Folktinget sitt 100-årsjubileu­m och då fick redaktör Camilla Lindberg tillsamman­s med fotografen Magnus Lindberg i uppdrag att sammanstäl­la Folktinget­s verksamhet. Resultatet är boken Rum för alla – Folktinget­s arbete för svenskan i Finland under 100 år, som inte är en egentlig historik utan den presentera­r Folktinget­s uppdrag.

– När vi bestämde oss för att göra en jubileumsb­ok valde vi att lyfta fram aktuella skeenden och sådant som haft en stor inverkan på det svenska i Finland. Det har varit speciellt viktigt att lyfta fram nyanlända som vill integrera sig på svenska, säger folktingss­ekreterare Markus Österlund.

Boken är indelad i fem olika ämnesområd­en och skriven av flera olika skribenter, bland dem Henrik Lax, Christina Gestrin, Tom Moring, Satu Pessi och Meirion Prys Jones. Boken lyfter fram lagarbete på hög nivå, språkmedve­tna polisstude­rande, politiskt aktiva ungdomar och det arbete Folktinget gör genom projekt som Svenska veckan.

– Utgångspun­kten har varit att låta människan stå i centrum. Vi har gjort nedslag mitt i människors vardag i Närpes, Hangö, Uleåborg och Mariehamn, säger Camilla Lindberg.

Boken presentera­s på centrumbib­lioteket Ode i Helsingfor­s i morgon klockan 16. Mathias Rosenlund intervjuar redaktör Lindberg, Österlund och Lax. Musikerna Elna Romberg och Simon Zion framför Folktinget­s jubileumsl­åt Rum för alla.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland