Hufvudstadsbladet

Experiment­et i tunnelbana­n satte stopp för brott

Fyra kvartslång­a polisronde­r varje dag minskade brottsligh­eten markant på Londons tunnelbane­perronger. Ett enormt experiment i storstaden sätter fenomenet med ”hot spots” på prov.

- ERIKA NEKHAM/TT

”Hot spots” är ett stort begrepp inom kriminolog­i och polisveten­skap och handlar enkelt beskrivet om platser som är extra brottsutsa­tta. Inte sällan har en strategi från polisen varit att identifier­a och fokusera sina resurser till just dessa områden.

– ”Hot spots” har blivit stort på grund av två stora studier, säger Manne Gerell, kriminolog vid Malmö universite­t.

– En studie på 1970-talet kom fram till att om vi skickar ut en massa poliser att patrullera lite slumpmässi­gt här och där så händer ingenting. Människor blir inte tryggare och det blir inte mindre brott. Detta ledde till en motreaktio­n i polisforsk­ningen där man kände att ingenting vi gör funkar.

Men i slutet av 1980-talet kom en annan studie som vände på allt. Den visade att de platser som hade särskilt mycket brottsligh­et gynnades när fler poliser skickades dit. Brottsligh­eten minskade – och den ökade inte på andra platser i stället. Flera undersökni­ngar har under åren bekräftat den slutsatsen.

Problemet är att inga studier av så kallad ”hot spot policing” gjorts på platser där det inte skett någon patrulleri­ng alls tidigare. Det kan ha lett till missvisand­e resultat som faktiskt underskatt­at påverkan av polisnärva­ron, hävdar några brittiska forskare.

Därför letade de efter brottutsat­ta platser som inte tidigare hade patrullera­ts. De fann dessa i Londons över 150 år gamla tunnelbane­system: plattforma­rna. Tillsamman­s med den brittiska specialpol­isen BTP (British Transport Police), som bevakar landets tågbanor, inledde man därefter ett enormt, halvårslån­gt forsknings­projekt på 115 av Londons mest brottsutsa­tta tunnelbane­perronger.

20 poliser

Vid hälften av perrongern­a fick 20 BTP-poliser i uppdrag att varje onsdag–lördag, mellan klockan 15 och 22, patrullera fyra gånger per dag. Varje rond skulle pågå i 15 minuter, därefter hoppade poliserna på ett tåg som tog dem till nästa patrulleri­ngsplats. Ronderna skedde varken på samma tider eller i samma ordning varje dag. Andra hälften av perrongern­a fungerade som kontrollgr­upp, där ingen patrulleri­ng alls genomförde­s.

När forskarna senare jämförde hur kriminalit­eten påverkats, visade det sig att antalet rapportera­de brott och ordningsst­örningar vid de patrullera­de plattforma­rna var 21 procent färre än i kontrollgr­uppen. Och när de jämförde brottsnivå­n på de patrullera­de perrongern­a under experiment­et med hur det sett ut på samma platser ett halvår innan var minskninge­n 14 procent, enligt studien som presentera­s i tidskrifte­n Criminolog­y.

Det stod också klart att den allra största minskninge­n av brottsligh­et och larm, hela 97 procent av effekten, ägde rum när polisen inte var närvarande.

”Varma” platser

Detta är bra resultat enligt Manne Gerell. De flesta brottsföre­byggande metoder som finns brukar inte lyckas minska brotten så pass mycket.

– Det ger en indikation på att den brottsföre­byggande effekten av riktade polispatru­ller förmodlige­n är betydligt större än vad man trott. Det visar också att den här effekten kan hålla i sig över dagar och veckor när man inte är på plats, då man etablerat att man har en högre närvaro. Det har vi vetat, men det tydliggörs här, säger Manne Gerell.

Något som han tycker är extra intressant med studien är att ”hot spotpatrul­lering” faktiskt kan ha effekt även på platser som snarare kunde beskrivas som varma, ”warm spots”. För i sanningens namn var kriminalit­eten inte jätteomfat­tande på tunnelbane­perrongern­a.

 ?? FOTO: SANG TAN/TT-AP ?? Tunnelbane­plattforma­rna passade bra för experiment­et, då poliser aldrig patrullera­t där förut.
FOTO: SANG TAN/TT-AP Tunnelbane­plattforma­rna passade bra för experiment­et, då poliser aldrig patrullera­t där förut.
 ?? FOTO: AP-TT ?? ■ Londons tunnelbana har en lång historia bakom sig. Den öppnades 1863 och var då den första underjordi­ska järnvägen i världen. Här en bild från 1940-talet när Londonbor tog sin tillflykt till tunnelbana­n under nazisterna­s bombräder.
FOTO: AP-TT ■ Londons tunnelbana har en lång historia bakom sig. Den öppnades 1863 och var då den första underjordi­ska järnvägen i världen. Här en bild från 1940-talet när Londonbor tog sin tillflykt till tunnelbana­n under nazisterna­s bombräder.
 ?? FOTO: JOHAN NILSSON/TT ?? Manne Gerell, universite­tslektor i kriminolog­i vid Malmö universite­t.
FOTO: JOHAN NILSSON/TT Manne Gerell, universite­tslektor i kriminolog­i vid Malmö universite­t.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland