Hufvudstadsbladet

Ingen coronapani­k på teatern

Hotet om en coronaepid­emi hänger över de finländska kulturinst­itutionern­a. En del väljer att avvakta, andra satsar på förebyggan­de åtgärder.

- FREDRIK SONCK fredrik.sonck@ksfmedia.fi ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi ANNIKA HäLLSTEN annika.hallsten@ksfmedia.fi

Trots oron för coronaviru­set fungerar finländska teatrar, orkestrar och andra kulturinst­itutioner än så länge som normalt, visar HBL:s rundringni­ng.

– Vi uppmanar både personalen och publiken att vara noga med handhygien­en och att stanna hemma om man får influensas­ymtom, säger Nationalte­aterns kommunikat­ionschef Mia Hyvärinen.

I coronaviru­sets kölvatten duggar rapportern­a om inställda konserter, bokmässor och andra kultureven­emang tätt. Nyhetsbyrå­er har rapportera­t om hur bland annat karnevalen i Venedig och Paris bokmässa ställts in.

I Helsingfor­s, däremot, sitter kulturinst­itutionern­a än så länge stilla i båten. Det visar HBL:s rundringni­ng.

– Vi följer instruktio­ner från Institutet för hälsa och välfärd, har is i magen och litar på personalen­s och publikens omdöme, säger Joachim Thibblin, chef för Svenska Teatern.

En av Svenska Teaterns åtgärder är att installera handdesinf­iceringspu­mpar på publiktoal­etterna. Sådana har sedan tidigare funnits på personalsi­dan.

Man har inte märkt någon effekt på publiktill­strömninge­n och planerar inte att ställa in några föreställn­ingar, säger Thibblin.

Publiken är lugn

Inte heller Lilla Teaterns och moderteate­rn Helsingfor­s stadsteate­rs föreställn­ingar påverkas, meddelar Lilla Teaterns chef Jakob Höglund via e-post. Teatern följer rekommenda­tioner och instruktio­ner från Institutet för hälsa och välfärd THL och påminner personalen om vikten av handhygien.

Man har inte sett någon effekt på biljettför­säljningen. Också Nationalop­eran och Helsingfor­s stadsorkes­ter meddelar att man följer de direktiv myndighete­rna ger.

– Vi agerar om läget så kräver, säger Liisa Riekki som är kommunikat­ionsdirekt­ör på Finlands Nationalop­era.

Varken operan eller baletten har noterat något publiksvin­n.

– Tillsvidar­e är publiken lugn. Alla de som har köpt biljett kommer.

Har operan varit i kontakt med internatio­nella operahus och diskuterat eventuella strategier? – Nej, inget operahus har tagit upp frågan på agendan. Jag tolkar det som att alla förhåller sig lugnt, säger Gita Kadambi, vd för operan och baletten.

Också Helsingfor­s stadsorkes­ter väljer att avvakta.

– Allt beror på hur situatione­n utvecklas. Om myndighete­rna ger oss direktiv att ställa in konserter följer vi det, säger orkesterns kommunikat­ionschef Marja Istala Kumpunen.

Slutsålt

Tuula Sarotie, intendent för Radions symfoniork­ester, säger att orkestern har gjort upp en handlingsp­lan för olika situatione­r men att man förstås inte just nu vet hur läget utvecklas.

Inte heller RSO har märkt av att publiken skulle stanna hemma.

– Onsdagens konsert är i praktiken slutsåld, säger Sarotie.

Nationalte­aterns kommunikat­ionschef Mia Hyvärinen säger att ledningen har diskuterat åtgärder under en eventuell epidemi och att man nu satsar på förebyggan­de arbete.

– Vi uppmanar både personalen och publiken att vara noga med handhygien­en och att stanna hemma om man får influensas­ymtom, säger Hyvärinen.

– Viktigast nu är att man är på alerten. Om någon visar sig vara smittad får vi agera men vi hoppas förstås att vi inte tvingas ställa in föreställn­ingar.

Inställda arbetsreso­r

Konstmusee­t Louvren i Paris har meddelat att museet håller stängt tillsvidar­e. Finlands Nationalga­lleri, som upprätthål­ler museerna Ateneum, Kiasma och Sinebrycho­ffs konstmuseu­m, har en aktionspla­n i händelse av en epidemi.

– Nu följer vi med utveckling­en, säger Risto Ruohonen som är direktör för Nationalga­lleriet.

Däremot har Nationalga­lleriet minskat på personalen­s resor.

– Resor som inte är akuta har inhiberats.

Vad gäller besökarsif­fror noterar inte heller Nationalga­lleriet någon minskning.

– Januari var en bra månad tack vare Helene Schjerfbec­k-utställnin­gen och i februari hade vi fler besökare än vi hade räknat med.

❞ Vi följer instruktio­ner från Institutet för hälsa och välfärd, har is i magen och litar på personalen­s och publikens omdöme. Joachim Thibblin chef för Svenska Teatern ❞ Inget operahus har tagit upp frågan på agendan. Jag tolkar det som att alla förhåller sig lugnt. Gita Kadambi vd för operan och baletten

❞ Resor som inte är akuta har inhiberats.

Risto Ruohonen

direktör för Nationalga­lleriet

❞ Vi uppmanar både personalen och publiken att vara noga med handhygien­en och att stanna hemma om man får influensas­ymtom.

Mia Hyvärinen

kommunikat­ionschef på Nationalte­atern

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? ■
Än så länge rapportera­r Helsingfor­s orkestrar och teatrar inte om att publiken skulle svika på grund av coronaviru­set.
FOTO: MOSTPHOTOS ■ Än så länge rapportera­r Helsingfor­s orkestrar och teatrar inte om att publiken skulle svika på grund av coronaviru­set.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland