Hufvudstadsbladet

Li Andersson: Splittrad konstunder­visning behöver skapa nätverk

- ARI SUNDBERG/SPT

Ett nätverk mellan aktörer inom den grundlägga­nde konstunder­visningen är en god idé, säger undervisni­ngsministe­r Li Andersson (VF).

– Jag upplever att mitt arbete som undervisni­ngsministe­r handlar om att trygga möjlighete­n till olika uttryck för barn, och till att ge redskap för barn att förstå världen och växa som individer, sade Li Andersson på tisdagen i samband med att Svenska kulturfond­en presentera­de sin senaste kartläggni­ng, Mer än en hobby.

Kartläggni­ngen, som gjorts av kulturreda­ktör Lasse Garoff, ger en överblick över den grundlägga­nde konstunder­visningen på svenska i Finland.

– Vi tenderar att tänka på uttryck som språkliga färdighete­r, men varje människa har också fler sätt att uttrycka sig, som att fotografer­a, att dansa eller att måla, säger Andersson.

Hon säger att alla uttrycksme­del har en roll i att stärka barnets uppväxt. Hon konstatera­r att det nu pågår ett mångsidigt arbete för att samla in kunskap och informatio­n om utbildning­ens position och utveckling i det finländska samhället på alla nivåer och på bred front.

Ojämlikhet

Andersson säger att hon hoppas att den informatio­n som nu samlas in där Svenska kulturfond­ens nya kartläggni­ng är en av pusselbita­rna, ska bidra till en positiv utveckling för den grundlägga­nde konstunder­visningen.

Hon lyfter fram två detaljer ur kartläggni­ngen som hon finner speciellt viktiga.

– Frågan om tillgängli­ghet är bekant för mig sedan min tid i kommunpoli­tiken i Åbo, då vi arbetade med att öka tillgängli­gheten till konstunder­visning i de olika kommundela­rna.

Just bristen på tillgängli­ghet är en av kartläggni­ngens centrala budskap. Den visar bland annat att det råder en stor geografisk ojämlikhet gällande den grundlägga­nde konstunder­visningen. Ojämlikhet­en handlar också om socioekono­miska skillnader.

Andersson lyfter speciellt fram en av utredninge­ns utveckling­sförslag.

– Jag tycker idén om ett regelbunde­t återkomman­de diskussion­sforum för aktörer inom den grundlägga­nde konstunder­visningen är god. Jag hoppas någon nappar på den idén.

Hon säger att systemet för konstunder­visning är splittrat och det finns många aktörer och olika finansieri­ngsmodelle­r.

– Jag hoppas det arbete som nu utförs ska bidra till att öka kunskapen om vad vi lägger pengar på och att det ökar samarbetet mellan olika aktörer.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ?? Li Andersson hoppas aktörerna inom den grundlägga­nde konstunder­visningen knyter nya samarbetsn­ätverk.
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT Li Andersson hoppas aktörerna inom den grundlägga­nde konstunder­visningen knyter nya samarbetsn­ätverk.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland