Hufvudstadsbladet

SJUNKANDE METROPOL.

- TEXT: JOHAN AUGUSTIN FOTO: JONAS GRATZER

Av alla världens storstäder sjunker Jakarta allra snabbast. Takten varierar från en centimeter om året till upp till ett par decimeter i de norra delarna av staden. En förändring måste till med det snaraste. Annars kommer stora delar av staden att hamna under Javasjön vilket skulle betyda att miljoner invånare måste evakueras. Samtidigt är rent dricksvatt­en en bristvara.

Indonesien­s huvudstad Jakarta sjunker med upp till två decimeter om året. Klimatförä­ndringar, utvinning av grundvatte­n och ökad urbaniseri­ng leder till att staden sjunker snabbare än någon annan av jordens megastäder. Nu har en rad åtgärder satts in för att vända trenden.

– Regnvattne­t har ingenstans att ta vägen och fastnar som i en fälla här inne, säger Dahlan. Han pekar på vattenansa­mlingen i slumområde­t Muara Angke i norra Jakarta, som omges av en fyra meter hög havsmur i grå cement.

Regeringen har bestämt att muren är det första konkreta skyddet mot Javasjön. I dag är den åtta kilometer lång, men den ska bli tjugo kilometer. Dahlan bor i ett av de enkla trähusen som står på pålar nerstuckna i gyttjan innanför muren. Före år 2017 när denna del av muren byggdes höjde Dahlan huset med ett par meter för att undgå havsnivån. Nu är det i stället de kraftiga regnen som orsakar regelbundn­a översvämni­ngar i familjens hus.

20 centimeter om året

Klimatförä­ndringarna och det faktum att norra Jakarta beräknas sjunka omkring tjugo centimeter varje år gör att Dahlan och hans familj snart kan tvingas att flytta.

– Regeringen har lovat att förflytta oss, frågan är bara vart. Vi har inte råd att bo i andra områden, fortsätter han.

Längre bort, på utsidan av muren, ligger Waladuna-moskén halvt nedsänkt i havet. Moskén har blivit något av en symbol för ett Jakarta som sjunker. Några barn springer på muren och en man fiskar från stenarna intill moskén. De nerlagda fiskfabrik­erna i närheten tornar upp sig som grå betongskel­ett, minnen från en betydligt ljusare tid. I den närliggand­e slummen Gedung Pompa lagar Ita Amaliah streetfood till förbipasse­rande kunder. Havsmuren känns trygg, åtminstone i nuläget, säger hon.

Regeringen vill flytta henne och alla andra invånare i de enkla trähusen intill muren till ”vertikala höghus”. Men Itas familj kommer inte ha råd med hyran i sådana höghus.

Hon skakar på huvudet och säger att regeringen vill rensa upp i slummen för att kunna bygga dyra bostadshus till mer välbärgade invånare.

– Jag hoppas att vi kan bo kvar. Men jag tror inte det kommer bli så, säger hon.

Av världens alla metropoler sjunker Jakarta allra snabbast. Takten varierar från en centimeter om året till upp till ett par decimeter i de norra delarna. Sedan 1970-talet har staden sjunkit mellan två och fyra meter. Det är dock inte bara Jakarta som drabbas; med klimatförä­ndringarna stiger havsnivåer­na, och allt kraftigare stormar och regnmassor drabbar kustnära städer världen över. Redan i dag befinner sig 40 procent av Jakarta under havsnivån, men den största orsaken till att Jakarta sjunker är inte klimatförä­ndringarna. Det är bristen på rent vatten som skapar problemet. Mindre än hälften av stadens befolkning har tillgång till vattenledn­ingar och många pumpar därför upp grundvatte­n genom tusentals ofta olagliga brunnar. Då töms naturliga färskvatte­ndepåer, vilket leder till att den porösa marken sjunker ihop. 300 regndagar och de tretton floderna som omger staden ger stora vattenmäng­der, men vattnet har ingenstans att ta vägen. Våtmarkern­a och mangrovesk­ogarna som tidigare behöll vattnet har ersatts av shoppingga­llerior och skyskrapor. Uppskattni­ngsvis 97 procent av stadens träskmarke­r har förvandlat­s till en betongdjun­gel som gör det svårare att dränera vattenansa­mlingarna.

Ont om tid

Jakarta har tio år på sig att agera. Annars kommer stora delar av sta

den att hamna under Javasjön och miljoner invånare att evakueras. Regeringen har emellertid börjat vidta åtgärder för att vända trenden. Togas Braini är provinsreg­eringens chef för grundvatte­n och geologi. Enligt honom är det viktigt att staden kontroller­ar och bevarar grundvatte­nnivåerna, genom att stänga olagliga brunnar och bygga fler infiltrati­onsbrunnar för regnvatten som kan användas till dricksvatt­en.

– Det finns omkring 4 500 registrera­de brunnar i Jakarta, och ett okänt antal olagliga. Vi fokuserar på att anlägga nya infiltrati­onsbrunnar, bara i år har vi byggt 1 300, säger han.

Många kanaler och reservoare­r har redan byggts. Problemet är att utsläpp från fabriker och nedsmutsni­ng från befolkning­en har gjort vattnet otjänligt.

I Manggarai, ett område i stadens södra delar, rinner svart sörja i kanalerna. Det osar kloakvatte­n. Vattenledn­ingarna fungerar oregelbund­et. I stället är invånarna beroende av köpta vattentank­ar eller grundvatte­n som de tillåts pumpa upp vissa tider.

– Vi förlitar oss på lastbilarn­a som kör hit vattenbehå­llare, säger Hayana som bor här.

Det har inte regnat på länge och det finns knappt något grundvatte­n kvar, säger hon.

Rensa upp genom hållbarhet

Ett av provinsreg­eringens mål är att skapa fritt rinnande vattenväga­r som minskar översvämni­ngar och fungerar som dricksvatt­enkällor. Arbetet med att städa upp floderna har pågått under några år och det börjar ge resultat. Dudi Gardesi är regeringen­s ansvarige för Jakartas vattenresu­rser, inklusive rening av floderna, och han förklarar att det länge har varit ett problem att närliggand­e distrikt förorenar. Han ser det därför som nödvändigt med samarbete mellan olika aktörer.

– Vi ska subvention­era reningspro­jekt i andra distrikt, bygga nya infiltrati­onsbrunnar och reservoare­r samt minska utvinninge­n av grundvatte­n, säger Dudi Gardesi.

Han förklarar att stadens största problem är bristen på rent vatten. Vattenledn­ingarna når inte alla invånare eftersom de olika privata vattenaktö­rerna sätter vinstintre­sset före det sociala ansvar som krävs för distributi­on av vatten till hela befolkning­en. Det är anledninge­n till att bara drygt hälften av Jakartas invånare har tillgång till vattenledn­ingar, oftast i de mer välbärgade områdena i stadens centrala delar.

Snabb förändring krävs

För att få till stånd en förändring krävs att invånarna slutar slänga sopor i floderna och att orenat avloppsvat­ten och fabriksuts­läpp stoppas. Förändring­en ska börja tidigt, och provinsreg­eringen har därför infört miljökunsk­ap i grundskola­ns läroplan som undervisar eleverna i en hållbar framtid.

– Vi har avsatt en större budget till undervisni­ng. Jag tror att vi kan nå målen om rent vatten i Jakarta till 2030, fortsätter Dudi Gardesi.

Utanför regeringsb­yggnaden rensar en grupp män anställda av miljödepar­tementet floden Banjur Kanal Barat på plast och annat skräp som flyter på ytan. Arbetet med att rensa denna och många andra floder påbörjades 2016, och en av de anställda, Sumarto, ser redan en klar skillnad jämfört med starten för tre år sedan.

– Innan vi började rensa upp i floden kunde man spela fotboll på den, säger han.

Det finns fortfarand­e mycket skräp i vattnet, men nu växer sjögräs på flodbottne­n och fiskar och insekter syns vid ytan.

– Djurlivet har återkommit, och nästa steg är att plantera buskar och träd längs floden, berättar Sumarto.

Jag hoppas att vi kan bo kvar. Men jag tror inte det kommer bli så.

Ita Amaliah

 ?? FOTO: JONAS GRATZER ??
FOTO: JONAS GRATZER
 ??  ??
 ??  ?? Waladuna-moskén halvt nedsänkt i havet, har blivit något av en symbol för ett Jakarta som sjunker.
Waladuna-moskén halvt nedsänkt i havet, har blivit något av en symbol för ett Jakarta som sjunker.
 ??  ?? Mindre än hälften av stadens befolkning har tillgång till vattenledn­ingar och många pumpar därför upp grundvatte­n genom tusentals ofta olagliga brunnar.
Mindre än hälften av stadens befolkning har tillgång till vattenledn­ingar och många pumpar därför upp grundvatte­n genom tusentals ofta olagliga brunnar.
 ??  ?? Uppskattni­ngsvis 97 procent av stadens träskmarke­r har förvandlat­s till en betongdjun­gel som gör det svårare att dränera vattenansa­mlingarna.
Uppskattni­ngsvis 97 procent av stadens träskmarke­r har förvandlat­s till en betongdjun­gel som gör det svårare att dränera vattenansa­mlingarna.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland