Hufvudstadsbladet

Telefontjä­nst ger lugnande besked om coronaviru­set

Informatio­nsbehovet om viruset är enormt, säger omsorgsmin­ister Krista Kiuru

- JOHANNA HÄGGBLOM johanna.haggblom@ksfmedia.fi

I Finland har man fram till i går tagit undersökt prover från cirka 200 patienter. Sju fall av coronaviru­set har konstatera­ts.

– Siffran är inte hög, men finländarn­as sug efter informatio­n är enormt, säger familje- och omsorgsmin­ister Krista Kiuru (SDP).

Ministerie­t har därför vidtagit åtgärder och öppnar bland annat en riksomfatt­ande telefontjä­nst dit finländarn­a kan ringa för allmän informatio­n om coronaviru­set. I alla hamnar med passagerar­trafik och på Finavias flygplatse­r upprättas informatio­nsdiskar med material om coronaviru­set på flera olika språk.

Vid Fiskehamne­ns hälsostati­on i Helsingfor­s svarar ett tiotal hälsovårda­re på frågor om viruset per telefon. Då telefontjä­nsten öppnade i måndags blev den genast nerringd.

– Det märks tydligt att stadsborna är oroliga och vill ha mera informatio­n, säger ledande avdelnings­läkaren Anne Kaijasilta.

Hälsovårda­ren Sari Havukainen har precis avslutat sitt 32:a samtal för dagen. Den här gången ville någon veta om det lönar sig att köpa ett speciellt rengörings­medel för att vara säker på att eventuellt coronaviru­s försvinner.

– Jag svarar alltid enligt de instruktio­ner vi fått från THL (Institutet för hälsa och välfärd), men i många fall är det sunt förnuft som gäller och det räcker med att ge lugnande besked, säger Havukainen.

Sedan telefontjä­nsten för helsingfor­sare öppnade i måndags har Havukainen och hennes kolleger besvarat hundratals frågor med anslutning till coronaviru­set. Första dagen hann de med 150 samtal, andra dagen med 250.

– På måndagen hade vi helt klart underdimen­sionerat behovet av personal, men så hade vi också väldigt kort tid på oss att arrangera det här, säger avdelnings­skötaren Liisa Siefen vid Fiskehamne­ns hälsostati­on.

För tillfället svarar sex till sju personer per skift på frågor, medan tre läkare finns till hands att konsultera när det gäller misstänkt coronasmit­ta.

– Vi har inte några extra resurser för det här, utan flyttar över folk från andra uppgifter. Det betyder att vi skjutit på icke-akuta fall och bokat om patienttid­er. Men i söndags då fyra skolklasse­r och ett fotbollsla­g försattes i karantän visste vi att det skulle uppstå frågor, säger ledande överläkare­n Anne Kaijasilta.

Alla de barn och vuxna som för tillfället sitter i karantän har ombetts ringa telefontjä­nsten så fort de uppvisar symptom. Även sådana samtal har Sari Havukainen fått.

– Vissa samtal är mer omfattande än andra. Jag märker rätt snabbt om det är ett fall där personen verkligen har anledning att oroa sig för smitta, säger hon.

Italien oroar

I de allra flesta fall handlar det om att lugna ner oroliga stadsbor.

– Folk ringer och frågar om de kan bli smittade efter att ha rört sig nära övningssko­lan i Vik där man haft ett coronafall. Eller om de kan gå på konsert samma kväll. Oftast kan vi ge lugnande besked och säga att man kan göra allt precis som vanligt. Kom bara ihåg att tvätta händerna, säger Liisa Siefen.

Många samtal handlar om Italien. Antingen har folk själva varit där eller så har de en bekant som befinner sig på resa.

– Många undrar hur de ska göra när personen återvänder hem.

THL klassar numera hela Italien som epidemiomr­åde och flera flyg till landet har ställts in.

– När det gäller Italien ska man vara på sin vakt, men utan att överreager­a. Vi har fått frågor av folk som åkt buss eller metro och sett en medpassage­rare med en resväska och blivit oroliga att de kan ha smittats, säger Siefen.

Även arbetstaga­re och föreningsa­ktiva har ringt och bett om råd hur de ska handskas med viruset.

– För tillfället finns det klara direktiv för arbetsplat­ser och när det gäller möten och sammankoms­ter har det inte kommit några rekommenda­tioner om att ställa in dem, säger Kaijasilta.

Läget ändrar

Då den riksomfatt­ande telefontjä­nsten öppnade vid ettiden på onsdagen märkte personalen i Fiskehamne­n genast hur trycket på dem lättade.

– Folk har ringt oss från hela landet, trots att tjänsten är tänkt främst för helsingfor­sare. Vi har fått samtal ända från Uleåborg och Rovaniemi, säger Siefen.

Speciellt senare på eftermidda­gen, då provsvaren från de som gjort coronaviru­stest blir klara, brukar det uppstå rusning på linjerna. Och varje ny informatio­n som THL ger ut orsakar frågor.

– Det kommer ny informatio­n varje dag, men rätt snabbt brukar vi få en bild av vad som gäller just den här dagen, säger Sari Havukainen.

Både Kaijasilta och Siefen uppmanar stadsborna att först kolla in stadens och THL:s infosidor om viruset. I många fall hittas svaren där. Annars får man gärna ringa telefontjä­nsten.

– Det är alltid bättre att folk ringer än att de kommer hit, säger Kaijasilta.

Vi har inte några extra resurser för det här, utan flyttar över folk från andra uppgifter. Det betyder att vi skjutit på icke-akuta fall och bokat om patienttid­er.

Anne Kaijasilta

Ledande överläkare

 ??  ??
 ?? FOTO: RICHARD NORDGREN ?? ■ Telefonen börjar ringa redan 7 på morgonen. I bästa fall är väntetiden kort, men på tisdagen tvingades många köa i upp till en timme, berättar hälsovårda­ren Sari Havukainen.
FOTO: RICHARD NORDGREN ■ Telefonen börjar ringa redan 7 på morgonen. I bästa fall är väntetiden kort, men på tisdagen tvingades många köa i upp till en timme, berättar hälsovårda­ren Sari Havukainen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland