Hufvudstadsbladet

Kan ”Trötta Joe” knocka Trump?

Joe Biden kom igen och tog hem Supertisda­gen och greppar nu favoritska­pet hos Demokrater­na.

- tommy.westerlund@ksfmedia.fi TOMMY WESTERLUND

Det svänger snabbt i amerikansk politik. Tidigare vicepresid­enten Joe Biden har gjort en strålande comeback i Demokrater­nas primärval. Han har på ungefär en vecka stigit från att vara nästan uträknad efter en miserabel insats i de första delstatsva­len till att efter supertisda­gen vara den största favoriten till att segra och bli den som slutligen utmanar Donald Trump.

Biden tog hem nio av de fjorton delstater där val hölls på tisdagen. Han vann inte bara i de sydliga delstatern­a, där han tack vare sin tid som Obamas vicepresid­ent är populär bland många färgade. Han vann även till exempel i Massachuse­tts och Minnesota där han ännu för några dagar sedan ansågs helt chanslös. Det var också anmärkning­svärt att Biden tog hem den näst största delstaten Texas.

Vad hände? Den konkreta vändningen kom i och med Bidens strålande valresulta­t i Syd-Carolina under veckoslute­t.

Efter det steg också två av hans moderata konkurrent­er, Amy Klobuchar och Pete Buttigieg, av tävlingen och meddelade omedelbart att de härefter stöder Biden.

Han fick samtidigt också många framståend­e demokratis­ka ledare och inte minst afroamerik­anska frontfigur­er i olika delstater bakom sig. Deras uttalade stöd för Biden hade effekt i tisdagens val. För att vinna Demokrater­nas nominering är de afroamerik­anska väljarna i en nyckelstäl­lning.

Det finns säkert flera orsaker till den tvära vändningen i Demokrater­nas primärval, men en avgörande sak måste vara att de demokratis­ka väljarna lyfte blicken från primärvale­t till det egentliga presidentv­alet i november. Bernie Sanders har under de senaste veckorna förefallit som den främsta demokratis­ka kandidaten, men tvivlet har växt huruvida en socialist verkligen kunde samla alla demokrater och andra väljare då det gäller själva presidentv­alet. Sanders är för radikal.

Biden måste ses som ett säkrare kort och borde ha större chanser att verkligen ena väljarna och klå Trump.

Donald Trump kallar sina potentiell­a motståndar­e för ”Galna Bernie” och ”Trötta Joe”. Det är talande för hurdan den slutliga presidentv­alskampanj­en kommer att bli från hans sida.

Demokrater­nas primärval har också bjudit på världens dyraste politiska flopp. Miljardäre­n Mike Bloomberg har satsat omkring en halv miljard dollar på reklam, men resultatet under Supertisda­gen blev en enorm besvikelse. Han vann inte i en enda delstat och fick inte en enda delegat i nio av de fjorton delstater som röstade. Det överraskad­e ingen då han på onsdagen kastade in handduken.

Bloomberg hoppade helt över de första små delstater där primärval hölls och satsade allt på att göra bra ifrån sig under tisdagen. Han deltog inte heller i Demokrater­nas tv-debatter förrän för några veckor sedan. Där blev han attackerad av snart sagt alla medkandida­ter och gjorde ett mycket svagt intryck.

Det är bra att allt inte kan köpas för pengar, inte ens i USA.

Bloombergs avhopp från racet ger rimligen Biden ytterligar­e medvind i kampanjen. Det har då samtidigt den effekt som Bloomberg önskade med hela sin kampanj – att hindra Sanders från att bli Demokrater­nas presidentk­andidat. Om Bloomberg hade hängt kvar och fortsatt pumpa in reklampeng­ar skulle Sanders ha dragit nytta av det eftersom Bloomberg kunde ha tagit avgörande röster från Biden, som är Sanders enda reella hot.

På motsvarand­e sätt kan den fjärde kandidaten Elisabeth Warren ge Sanders tilläggsrö­ster om hon skulle ge upp sin kandidatur.

Även om Biden nu har rejäl vind i ryggen är det fortfarand­e möjligt att det blir en jämn kamp mellan honom och Sanders ända till det bittra slutet då Demokrater­nas partikonve­nt hålls i Wisconsin i juli.

Oberoende vem av de demokratis­ka kandidater­na som slutligen tar sig an Trump så är det en ålderstige­n man. Om Sanders eller Biden lyckas besegra Trump blir det 80-årskalas i Vita huset under deras presidentp­eriod. Det är ingen vidare vital signal från demokratis­kt håll.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland