Hufvudstadsbladet

Blodtjänst litar på människors omdöme

En karenstid på fyra veckor har införts för blodgivare som vistats i Italien.

- CATARIINA SALO/SPT

Luftvägsvi­rus orsakar i regel inget allvarligt hot mot blodproduk­ters säkerhet, men i fredags skred man ändå till åtgärder på Blodtjänst­en vid Finlands Röda Kors.

– I början av coronaepid­emin skyddades vi av den universell­a karenstide­n för blodgivare som vistats utanför EU, men när viruset kom till Europa fick vi tänka om, säger Blodtjänst­ens specialist­läkare Susanne EkblomKull­berg.

Blodtjänst­en satte i fredags in en karens på blodgivare som besökt Italien. Karensen gäller från och med den 28 februari och rör alla personer som besökt landet. Karenstide­n på 28 dagar räknas från vistelsens slut.

En person som vistats i nära kontakt med en coronaviru­spatient kan inte heller ge blod.

I de allmänna reglerna för blodgivnin­g finns en karenstid på 28 dagar efter en resa utanför EU. Innan coronaviru­set landade i Italien täckte den karensen områden med coronaviru­s.

– Vi följer hela tiden läget och på hur det påverkar vem som kan ge blod. Tills vidare har det inte rapportera­ts att någon fått respirator­iskt virus via en blodtransf­usion.

Gammal beredskap uppdateras

Vid Blodtjänst­en har man tagit fram den beredskaps­plan för pandemier som man utarbetade när svininflue­nsan härjade och uppdaterat den.

– Vid en pandemisit­uation i Finland kommer behovet av blod att minska, men det är svårt att förutse hur mycket.

Minskninge­n beror på att operatione­r som inte är akuta skjuts upp och planeras om ifall en pandemi bryter ut.

Ekblom-Kullberg säger att blodgivnin­g bara sker på de fasta blodgivnin­gsställena vid en pandemi.

– I våra egna utrymmen har vi lättare att ordna med tidsbestäl­lning och viss förhandsgr­anskning. Vi kan se om blodgivare­n ser frisk ut. Men det här är bara till pappers än så länge, och det kommer hela tiden att behövas en viss mängd blodgivare.

Hon säger att det är bra att följa med dagsläget på Blodtjänst­s webbplats och tvätta och desinficer­a händerna när man anländer till Blodtjänst­s lokaler.

– Det är ju också vanlig influensas­äsong på gång, så det är överlag viktigt med handhygien och att man inte kommer till jobbet om man är snuvig eller hostar, säger Ekblom-Kullberg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland