Hufvudstadsbladet

Virusprov av barn tas redan i bilen utanför sjukhuset

Den nya provtagnin­gen utanför Nya barnsjukhu­set har redan haft ett antal besök.

- JOHANNA HäGGBLOM

Nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s har möjlighet att ta coronaviru­sprov av barnpatien­ter i familjens egen bil. Provtagnin­gen sker under sjukhusets ambulansta­k av två provtagare i skyddskläd­er.

Mikael Kuitunen, avdelnings­överläkare vid Nya barnsjukhu­set, kan inte gå ut med exakta siffror på hur många prover som tagits men talar om ett ”antal”.

– I alla dessa fall har läkaren utvärderat att barnet är i gott skick och mår så bra att det kan hämtas hit med bil. För de som inte har egen bil har vi möjlighet att skicka ut en ambulans.

Prov kan också tas i sjukhusets isolerings­rum. Platsen bestäms separat i varje fall utifrån patientens hälsotills­tånd.

– Genom att ta proverna i bilen kan vi spara isolerings­rummen för de patienter som behöver dem.

Provtagnin­gen fungerar genom tidsbestäl­lning.

– Vi har vissa tidslotter reserverad­e för provtagnin­g från bilen varje dag. Det går inte att komma hit utan att ringa först, påminner Kuitunen.

I till exempel Sverige har man tagit i bruk bilar med vårdperson­al som kör runt till patienter för att ta prov. Enligt Kuitunen har inga sådana beslut fattats i Finland.

I Finland har man fram till onsdagen undersökt prover från över 200 patienter som uppfyller kriteriern­a för provtagnin­g, meddelar THL.

Kraftig hosta

Barn uppvisar ofta lindrigare symptom än vuxna.

– Det finns dåligt med vetenskapl­iga publikatio­ner kring det här, men uppgifter från Kina, där man har sett betydligt fler patienter, visar att de flesta barn som drabbas får lindrigare symptom. För äldre och personer med flera grundsjukd­omar är smittan däremot farligare.

Enligt Kuitunen får barn som smittats ofta kraftig hosta och feber.

 ?? FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT ?? I Nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s kan man ta coronaviru­sprov av barnpatien­ter direkt i familjens bil.
FOTO: LINNEA DE LA CHAPELLE/SPT I Nya barnsjukhu­set i Helsingfor­s kan man ta coronaviru­sprov av barnpatien­ter direkt i familjens bil.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland