Hufvudstadsbladet

Åtal för planerat bombdåd i Helsingfor­s föll i tingsrätte­n

Åtalet mot en man som misstänkte­s ha planerat spränga en bomb i Helsingfor­s centrum har fallit i tingsrätte­n. Enligt rätten hade mannens planer inte gått vidare till ett mer konkret stadium och han frias därför.

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Enligt åtalet planerade den 22-åriga lettiska medborgare­n ett bombdåd i Helsingfor­s nyårsnatte­n 2018, på en central plats ”med många muslimer och utlänninga­r närvarande”. Han åtalades för förberedel­se till grovt brott mot liv eller hälsa.

I polisens förhör sade sig mannen vara anhängare av nationalso­cialism, och att han inte vill ha en sammanblan­dning av kulturer. Han sade också att ”vita människor diskrimine­ras” i ”vänsterinr­iktad politik”. Ur förundersö­kningsmate­rialet framgår att polisen bedömde just mannens intresse och stöd för nationalso­cialism som motiv.

I sin dom på onsdagen friade Helsingfor­s tingsrätt 22-åringen från åtalet.

Tingsrätte­n anser det bevisat att mannen haft tankar och någon form av planer för att genomföra sin gärning. Enligt rätten har bevisen ändå inte räckt till för att visa att han skulle ha gjort upp så detaljerad­e planer som åtalet avser. Han har inte haft sprängmede­l eller utrustning för att tillverka sprängmede­l, menar rätten, och inte heller annan utrustning för att förverklig­a dådet.

”Planerna har i själva verket inte framskridi­t från hans prat”, skriver tingsrätte­n.

Det var en kollega som larmade polisen efter att mannen hade berättat om sina planer för honom. Då mannen greps i oktober hade han en mindre provspräng­laddning på sig.

När rättegånge­n hölls i januari väckte brottsrubr­iceringen en del diskussion, närmare bestämt varför åklagaren inte väckte åtal mot mannen för förberedel­se till terroristb­rott.

Åklagaren Kaisa Ahla sade då till Helsingin Sanomat att det beror på att straffet är strängare vid förberedel­se till grovt brott mot liv och hälsa än förberedel­se till brott som begås i terroristi­skt syfte. Enligt strafflage­n kan förberedel­se till terroristb­rott ge böter eller fängelse i högst tre år, medan böter inte alls är möjligt vid förberedel­se till grovt brott mot liv och hälsa där det maximala fängelsest­raffet är fyra år.

Nu döms mannen enbart till ett bötesstraf­f för att ha burit fällkniv på allmän plats. Han var häktad i samband med förundersö­kningen och rätten anser att han därmed har sonat sitt straff.

Han har nekat till brott genom hela processen.

Domen kan ännu överklagas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland