Hufvudstadsbladet

”Joementum” för Biden – får stöd av Bloomberg

Joe Bidens kampanj för att bli president i USA får ett jättelyft sedan han vunnit oväntat många delstater på ”supertisda­gen”. Michael Bloomberg hoppar av primärvale­t och sällar sig till skaran som ställer sig bakom den tidigare vicepresid­enten – som går m

- HENRIK SAMUELSSON/TT

I ett uttalande som publiceras av bland andra nyhetssajt­en Axios för New York-miljardäre­n Michael Bloomberg fram att han alltid ansett att alla bör ställa sig bakom den kandidat som har störst chans att besegra Donald Trump.

”Efter gårdagens omröstning­ar står det klart att den kandidaten är min vän och en stor amerikan: Joe Biden”, lyder uttalandet.

”Jag har känt Joe en väldigt lång tid. Jag känner till hans anständigh­et, hans ärlighet och hans engagemang för de frågor som är så viktiga för vårt land – bland dem vapensäker­het, sjukvård, klimatförä­ndringar och bra arbeten.”

Redan innan den så kallade supertisda­gen hade Pete Buttigieg och Amy Klobuchar ställt sig bakom Biden.

Elizabeth Warren, som inte heller rönte några stora framgångar vid tisdagens nominering­smöten, överväger sin framtid, säger en av hennes kampanjmed­arbetare till Reuters.

Morgonluft för Biden

– Än har de inte begravt mig, säger den forne vicepresid­enten Biden på en jublande valvaka i Los Angeles.

Just där, i Kalifornie­n, lär han inte vinna. Jättedelst­aten står för en tredjedel av alla delegater under supertisda­gen, men är så vänster med USA-mått mätt att Vermont-senatorn Bernie Sanders är storfavori­t.

Men Biden segrar i flera jämna delstater där Sanders lagt mer pengar och varit mer välorganis­erad. Och sammanlagt kan Barack Obamas gamle parhäst därmed komma att ligga först i delegaträk­ningen när alla resultat från supertisda­gen är klara.

– För alla som har slagits ned, räknats ut, lämnats kvar – detta är vår kampanj, säger Biden, enligt medier på vakan i Los Angeles. – Vi är i högsta grad levande! Det är en makalös vändning av 77-åringen, som var i kris efter Iowa med flera delstater i februari. Själv kallar han i ett Twitterinl­ägg den nya trenden för ”Joementum”.

”Kommer att vinna”

Sanders fortsätter dock att gå starkt, och primärvals­processen ser nu ut att bli ett tydligt envig mellan den 78-årige vänsterman­nen och mittenalte­rnativet Biden.

– Vi kommer att vinna eftersom folk förstår att det är vår kampanj, vår rörelse, som är bäst positioner­ad att besegra Trump, säger Sanders på sin valvaka, som även den bjöd på firande stämning.

Många anhängare till Sanders är dock besvikna efter de oväntat låga siffrorna i flera delstater på tisdagen.

– Men hans idéer finns där ute nu, oavsett vad som händer, säger 58-åriga Wendy Simbers till nyhetsbyrå­n AFP på valvakan.

Avgörande nu blir hur de förlorande aspiranter­na reagerar, om någon hoppar av och i så fall ger sitt stöd till Biden eller Sanders.

Den stora besvikelse­n stod Michael

Bloomberg för. Han kom in i kampen sent och lade stort fokus på supertisda­gen. Men miljardäre­n och den tidigare New York-borgmästar­en vann inte någonstans, med undantag för lilla Amerikansk­a Samoa, där han fick varannan röst.

Kan inte ändra

Elizabeth Warrens mest svidande nederlag på tisdagen lär vara hemstaten Massachuse­tts, där Joe Biden segrade.

Och även tidigare avhoppade aspiranter fortsätter att spela roll. Förhandsrö­standet har pågått ett tag, och lockat många väljare i en del delstater – vilket blir ett osäkerhets­moment.

– Och de kan inte ändra sig, så rösterna på Klobuchar, Steyer och Buttigieg finns inte längre i mixen, säger Dennis Goldford, professor i statsveten­skap vid Drake University i Des Moines.

– Så vi vet inte hur de hade röstat om de röstat senare.

För alla som har slagits ned, räknats ut, lämnats kvar – detta är vår kampanj. Joe Biden

 ?? FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP ?? ■ Joe Biden, med hustrun Jill, på valvakan i Los Angeles.
FOTO: MARCIO JOSE SANCHEZ/TT-AP ■ Joe Biden, med hustrun Jill, på valvakan i Los Angeles.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland