Hufvudstadsbladet

Räcker guldläget hela vägen för Joe Biden?

- TINA MAGNERGÅRD BJERS/TT

Med helt omritad spelplan rasar Demokrater­nas primärvals­kamp vidare mot de viktiga vågmästars­taterna Michigan, Ohio och Florida. Frågan är hur lång tid det tar för Joe Biden och Bernie Sanders att göra upp om vem som blir Donald Trumps motståndar­e presidentv­alet i höst.

– En av dem kan vinna en majoritet av delegatern­a inom några veckor. Men det kan också gå så långt att ingen får majoritet före partikonve­ntet, säger Raphael Sonenshein, statsvetar­e och chef för Pat Brown Institute for Public Affairs vid California State University i Los Angeles.

Klart är att Joe Biden har medvind, ”Joementum”, efter supertisda­gens övertygand­e resultat. Den förre vicepresid­enten var nästan uträknad för några veckor sedan, men har gjort en hisnande comeback som startade med helgens primärval i South Carolina. Denna kröntes med att New Yorks förre borgmästar­e, miljardäre­n Mike Bloomberg, på onsdagen avslutade sin presidentk­ampanj och ställde sig bakom ”den store amerikanen” Biden.

– Häpnadsväc­kande. Han har tagit hem delstater som ingen trodde att han skulle vinna, som Oklahoma och Massachuse­tts, säger Sonenshein.

– Och de närmaste primärvale­n är i vänligt sinnade områden,

På tu man hand

Det betyder platser som antingen har stora minoritets­befolkning­ar, som Florida där 17 procent av befolkning­en är svart och 26 procent spansktala­nde, eller delstater där Bidens arbetarbak­grund och förflutna som Barack Obamas vicepresid­ent innebär fördelar.

Den vänsterori­enterade Vermontsen­atorn Bernie Sanders är dock fortfarand­e stark. När jättedelst­aten Kalifornie­n är färdigräkn­ad efter supertisda­gen lär han få ett stort delegattil­lskott. Och Sanders har lyckats vidga sin väljarbas, jämfört med 2016 då han tampades med Hillary Clinton om presidentk­andidature­n. Vid nominering­smötena i Nevada fick han stort stöd från den spansktala­nde befolkning­en där.

Resten av primärsval­sprocessen kommer att vara en kamp på tu man hand mellan de båda herrarna.

Demokrater­nas själ?

Men den blir också kamp om Demokrater­nas ideologi, om var partiets själ egentligen står. Många partitoppa­r anser att Sanders – som bland annat vill ha allmän sjukvård, gratis högskoleut­bildning och förmögenhe­tsskatt – är för vänsterrad­ikal för att kunna vinna ett presidentv­al, i synnerhet mot Donald Trump.

– Ett mardrömssc­enario för Demokrater­na vore att Sanders kommer till konventet med flest röster, men inte majoritet. Och så kliver de så kallade superdeleg­aterna (obundna partitoppa­r) in och utser

Joe Biden till presidentk­andidat. Då skulle partiet se toppstyrt ut, noterar Sonenshein.

Men det finns också intern kritik mot Joe Biden, som anses represente­ra en generation politiker som inte direkt står för förnyelse. Biden är 77 år och Sanders är 78 år. Skulle någon av dem vinna mot Donald Trump blir vederböran­de den äldste presidente­n någonsin.

Nästa slagpåse?

Under fjolåret framhöll bedömare ofta att den politiskt erfarne Biden (åtta år som vicepresid­ent och 36 år som senator) var den president Trump fruktade mest.

Men Biden gjorde inget vidare ifrån sig i debatterna och i fjol anklagades han dessutom av flera kvinnor för att vara alltför närgången. Det lär Trump ta fasta på om han ställs mot Biden.

– Trump kommer att gräva upp saker han kan använda, han har alltid sett Biden som ett stort hot, säger Sonenshein och lägger till att exvicepres­identen nu sannolikt blir Trumps slagpåse.

– Presidente­n lär också spela på känslan att Sanders anhängare känner sig lurade av partiet. Han är bra på sådant.

Närmast i primärvals­kalendern väntar sex val nästa tisdag, bland annat i Michigan där många vita arbetare bor (en grupp som Trump haft stora framgångar hos). Veckan därpå går fyra delstater till val, bland dem vågmästars­taterna Florida och Ohio som båda anses vara måsten för en blivande president att vinna i.

Många demokrater väntar också på besked om expresiden­t Barack Obama ställer sig bakom någon aspirant.

 ?? Foto: Chip Somodevill­a/tt-ap ?? Bernie Sanders med sin fru Jane O’Meara Sanders i Vermont under supertisda­gen.
Foto: Chip Somodevill­a/tt-ap Bernie Sanders med sin fru Jane O’Meara Sanders i Vermont under supertisda­gen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland