Hufvudstadsbladet

Klimatförä­ndring bakom rekordbrän­der

De väderfenom­en som bäddade för de extremt svåra bränderna i Australien i januari orsakades i hög grad av klimatförä­ndringarna, fastslår en internatio­nell studie.

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Klimatförä­ndringar som människan har orsakat ökade sannolikhe­ten med minst 30 procent, troligen mer, för att förhålland­ena i Australien skulle vara så gynnsamma för intensiva bränder som kring årsskiftet. Det fastslår World Weather Attributio­n, ett forskarsam­arbete mellan universite­t i Australien, Europa och Nordamerik­a.

Australien drabbas årligen av bränder under södra halvklotet­s sommar, men när klimatförä­ndringarna ger högre temperatur­er och svårare torka ökar sannolikhe­ten för att bränderna ska bli riktigt svåra, som i år.

Årets väderförhå­llanden i Australien var extremt gynnsamma för bränder, men också exceptione­lla för det rådande klimatet. Om klimatförä­ndringen höjer den globala medeltempe­raturen till 2 grader över förindustr­iell tid kan de omständigh­eter som rådde i år bli minst fyra gånger vanligare, säger studien. I dag är vi, trots klimatpoli­tiska löften om något annat, på väg mot en medeltempe­ratur på 3–4 grader över förindustr­iell medeltempe­ratur.

De förhålland­en som orsakade exceptione­llt stor förstörels­e i Australien i år ser med andra ord ut att utvecklas från undantag till regel om vi inte hejdar klimatförä­ndringarna. Australien har redan förändrats, menar forskarna.

– Den extrema hettan som gynnar brandförhå­llandena påverkas tydligt av en klimatförä­ndring som människan orsakat. Det finns bevis för att Australien­s brandsäson­g har förlängts och blivit intensivar­e, och att de extrema temperatur­erna spelar en roll här, säger Sophie Lewis, forskare vid University of New South Wales i Australien, i ett pressmedde­lande.

Forskarna har granskat ett så kallat brandväder­index – ett mått på risken för mark- och skogsbränd­er – för de regioner i sydöstra Australien som drabbades hårdast under brandsäson­gen 2019–2020. Man har tittat på väderdata 120 år bakåt och på klimatmode­ller, främst på temperatur och nederbörd.

Numera är det minst dubbelt så sannolikt att en så extrem hetta som den sydöstra Australien nyligen upplevde, ska infalla i december än det var i början av 1900-talet, och det beror på klimatförä­ndringarna som människan orsakat.

De australisk­a värmeböljo­rna är numera 1–2 grader varmare än vid motsvarand­e omständigh­eter för 120 år sedan.

Perioder med extremt lite nederbörd påverkar också brandriske­n. År 2019 var det torraste året som uppmätts i sydöstra Australien, men forskarna kan ändå inte direkt koppla torrperiod­en till klimatförä­ndringarna. De påpekar ändå att andra aspekter på torkan, som låg grundvatte­nnivå eller torr jordmån som inte omfattas av deras studie, i och för sig påverkas av högre temperatur­er och på så sätt har en klimatkopp­ling.

Forskarna noterar också att brandväder­index visar att förhålland­ena sedan 1979 har förvärrats snabbare än klimatmode­llerna kunnat beräkna eftersom modellerna har underskatt­at värmeböljo­rnas ökade intensitet över sydöstra Australien. Därför säger forskarna att även om modellerna beräknar att klimatförä­ndringen i dag ökar sannolikhe­ten för svåra bränder med 30 procent, antyder index att sannolikhe­ten egentligen har ökat klart mer.

 ?? FOTO: DELWP/TT ?? Bränderna i sydöstra Australien säsongen 2019–20 krävde 34 liv, dödade över 1,5 miljarder djur och förstörde över 11 miljoner hektar skog och mark och nästan sextusen byggnader. Det ekonomiska värdet beräknas stiga till 60 miljarder euro.
FOTO: DELWP/TT Bränderna i sydöstra Australien säsongen 2019–20 krävde 34 liv, dödade över 1,5 miljarder djur och förstörde över 11 miljoner hektar skog och mark och nästan sextusen byggnader. Det ekonomiska värdet beräknas stiga till 60 miljarder euro.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland