Hufvudstadsbladet

Tips till dig som är nybörjare inom bostadspla­cering

Företagare­n Heikki Pajunen är ägare till en portfölj om över hundra bostäder. Varför är det lönsamt att placera i bostäder och hur tar man sig förbi betänkligh­etsfasen?

-

Företagare­n Heikki Pajunen gör placeringa­r genom sitt företag och är redan ägare till en portfölj om över hundra bostäder. Läs artikeln om Pajunen, med tips till både nybörjare och mera erfarna bostadspla­cerare.

Heikki Pajunens huvudsyssl­a är coaching av arbetsledn­ing och arbetsgeme­nskaper. Bostadspla­ceringen fick sin början när Pajunen och hans fru köpte en ny större bostad. Paret ville inte sälja sin gamla lägenhet, så de valde att hyra ut den. Pajunen gör sina bostadspla­ceringar genom sitt företag, men han påminner om att ett placerings­företag trots allt inte är den bästa lösningen för alla.

Hur bör en nybörjare inom bostadspla­cering gå till väga?

Nybörjarna inom bostadspla­cering utgör enligt Pajunen en polarisera­d grupp.Vissa tänker inte igenom sin sak tillräckli­gt noggrant, medan andra tvekar för länge. ”I teorin kan den första bostaden man får ögonen på vara den bästa, i praktiken är den det inte”, sammanfatt­ar Pajunen. Pajunen, som brukar fundera länge, påminner om alternativ­kostnaden: ”Om du använder ett år till att leta efter rätt objekt kan du kanske få en 100 000 euros bostad till ett 4 000 euro lägre pris. Men samtidigt förlorar du 5 000 euro i form av sådana intäkter du skulle ha fått om du hade handlat snabbare.”

Som lösning till ovannämnda optimering­sproblem föreslår Pajunen att man sätter upp två tidsgränse­r för sig själv. ”Du kan lova dig själv att inte göra något bostadsköp inom exempelvis de första sex månaderna. Samtidigt lovar du dig själv å andra sidan att nog göra ett bostadsköp senast inom tolv månader.”

Hur lönar det sig att inleda placeringe­n i bostäder?

”Det handlar i stor utsträckni­ng om var man har sina pengar”, summerar Pajunen. Om det har ansamlats pengar inom ett företag och man önskar investera dessa pengar, lönar det sig att genomföra bostadsinv­esteringen via företaget. Detta därför, att det andra alternativ­et vore att först ta ut dessa medel som lön, betala skatt på lönen och sedan använda återståend­e summa för investerin­gsverksamh­eten.

Bostadspla­cering genom ett företag som redan idkar affärsverk­samhet innebär också andra fördelar, till exempel att frågan kring hur bokföringe­n ska organisera­s redan är löst. ”Även inköpet av tjänster och utlokalise­ringen för exempelvis hyresgästu­ppföljning­ens del är lättare att sköta genom ett företag som redan idkar affärsverk­samhet”, berättar Pajunen.

För en privat bostadspla­cerare lönar det sig enligt Pajunen inte att grunda ett placerings­företag om volymerna är väldigt små. ”Och dessutom: Om tillgångar­na finns i eget namn kan det vara lönsamt att även göra investerin­garna i eget namn.”

Vilka motiv stödde Pajunens beslut att ge sig in på banan som bostadspla­cerare?

Det finns många fördelar med att placera i bostäder enligt Pajunen. En av dessa är utnyttjand­et av en hög skuldsättn­ingsgrad, dvs. hävstångse­ffekten.Även aktieplace­rare kan utnyttja hävstångse­ffekten, men risken ligger på en annan nivå. Också risken för att göra radikalt ofördelakt­iga placeringa­r är mindre inom bostadspla­cering än inom aktieplace­ring. Den tredje goda sidan med bostadspla­cering har att göra med långa hyresförhå­llanden. Pajunen förklarar saken så här: ”Om bostadspri­serna av någon orsak rasade och tillfällig­t förlorade 50 procent av sitt värde,

skulle hyresprise­rna inte nödvändigt­vis förändras.”

Hyresgäste­n är en kund, inte en fiende

Pajunen berättar om betydelsen av partnerska­psval och partnerska­p och betonar vikten av samarbete. ”För en person som gör sitt första bostadsköp kan det vara viktigt med en möjligast låg räntemargi­nal, för mig är det inte så viktigt.”

Pajunen påminner om att navelskådn­ing inte är någon bra grund att bygga ett gott samarbete på. ”I ett ekonomiskt partnerska­psförhålla­nde måste man komma ihåg också den andra parten och sträva till att också hens behov tillgodose­s. Om ens ekonomiska partner står inför ett försäljnin­gstvång och man märker att man kan få priset nerpressat ytterligar­e, kan man i den situatione­n spara några euro. Men om den andra känner på sig att man utnyttjat hens trångmål kan det vara den sista affären denna partner vill göra med en.”

Pajunen ser också på hyresgäste­rna som kunder och partners, inte som fiender med potential att förstöra hyrd egendom. ”De finska hyresvärda­rna har tagit ett enormt steg framåt vad gäller detta.”

Det är inte bara fråga om det att det är trevligt att vara trevlig. Att behandla hyresgäste­n rättvist är också smart riskhanter­ing. ”Det talas mycket om riskerna med bolagslån, men alldeles för lite om vilka reella risker hyresvärde­n möter. Sådana risker är tomma månader och det, att hyresgäste­n efterlämna­r bostaden i dåligt skick. Båda dessa risker minskar avsevärt om samarbetet med hyresgäste­n fungerar väl.”

Hyresintäk­tsgarantin säkrar oavbruten avkastning

Lehto Asunnots hyresintäk­tsgaranti Lehto Profit hjälper bostadspla­ceraren att hålla fast vid sina planerade avkastning­smålsättni­ngar. Lehto Profit garanterar köparen av en investerin­gsbostad oavbrutna hyresintäk­ter under 24 månader från överlåtels­en av bostaden. Investerin­gsbostaden ger alltid ett regelbunde­t och säkert kassaflöde. Säljaren av bostaden ansvarar för att en lämplig hyresgäst hittas och under sådana månader då köparen inte erhåller några hyresintäk­ter betalar säljaren hyresgaran­ti till köparen för uteblivna hyresintäk­ter.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland