Hufvudstadsbladet

Informera också om utsläpp

- REBECCA ÅKERS styrelseme­dlem, Finlands svenska socialdemo­krater

LIVSMEDEL En av mina stora svagheter i livet är aloe veravatten. Jag skäms för att erkänna att jag njuter av flaskvatte­n som importerat­s från en annan kontinent – men jag tröstar mig själv med att det på förpacknin­gen står att dess transport är ”klimatkomp­enserad”. Jag och många andra betalar gärna mer för produkter med sådana ”gröna” stämplar för att kunna ha lite bättre samvete. Men vad är det vi egentligen betalar för?

Om man vill konsumera

på ett klimatvänl­igt sätt är det otroligt svårt, eftersom man lätt kan luras av termer som ”hållbar”, ”klimatkomp­enserad” och ”eko”. Dessa termer har inga allmänna eller officiella definition­er, därför kan företag utnyttja dem på ett hutlöst sätt i sin marknadsfö­ring. Detta är problemati­skt både från ett ekologiskt och från ett konsuments­kyddspersp­ektiv. För att individen verkligen ska kunna göra bättre val för att motverka klimatförä­ndringen måste informatio­nen finnas tillgängli­g. Och viktigare, informatio­nen måste vara tillförlit­lig.

K-kedjan har precis infört ett sätt att spåra produkters koldioxidu­tsläpp med sin app. Detta borde utökas, till andra butiker och för alla konsumente­r. Vi behöver ett opartiskt system för att klassifice­ra produkter för att sålla agnarna från vetet. Alla produkter innehåller info om ingrediens­er, vitaminer och kalorier, varför inte koldioxidu­tsläpp?

Elektronik­produkter som glödlampor, bilar och vitvaror klassas i försäljnin­gsskedet enligt hur mycket energi de kommer att förbruka. Det går alltså att göra på ett lättförstå­eligt sätt. Det kan vara så lätt som ett skolbetyg eller en färg. Om den argentinsk­a nötinrefil­én har betyget D, den inhemska entrecoten B och den inhemska härkisfärs­en A kanske detta kan påverka vad familj X köper.

Jag vill vara en god samhällsme­dlem, och kunna köpa produkter med verkligt gott samvete. År 2020 ska det vara lätt, inte svårt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland