Hufvudstadsbladet

Män behöver inte värnplikte­n

Var tredje man utför inte värnplikte­n. En nyhet som fick stor uppmärksam­het för några veckor sedan – främst bland medelålder­s män med en förvrängd bild av sin egen maskulinit­et.

-

I en intervju med Yle säger arméns kommendör Petri Hulkko att bortfallet främst beror på mentala skäl. Unga män är inte vana vid att bo i samma stuga, duscha i samma badrum och använda en gemensam toalett. Onekligen en obekväm situation för många i dagens samhälle. Enligt en enkät bland beväringar­na är det dock främst fysiska orsaker som leder till att en del avbryter sin tjänstgöri­ng.

Hur som helst har nyheten gett upphov till blandade reaktioner bland alla medelålder­s män, som har en något vag minnesbild av att de själva var Rambo då de var 18–19 år. Petri Hulkkos uttalande om att det behövs fler kvinnor som gör värnplikte­n tolkades som att dagens unga män inte är lika ”manliga” som förut. Kommentare­rna blir närmast löjliga i sammanhang av att Finlands vuxna befolkning aldrig förut varit så försoffad som i dag.

Riksdagsle­damoten Ano Turtiainen (Sannf) twittrade att det kanske behövs en gnällspiks­skatt, som får alla män utan stake att kliva in tillbaka i sitt skåp. Förutom att vara illa dold homofobi, är det en relativt svag kommentar av en riksdagsle­damot som enligt Iltalehti dagligen kör bil hela 900 meter från sitt hem i Tölö till riksdagen.

Det är oroväckand­e till tusen att beväringar­nas fysiska kondition blivit sämre. Men det gäller inte bara beväringar­na. Det gäller barn, unga, vuxna och äldre människor. Allt fler är överviktig­a och i dålig kondition – och det är de vuxna som visar dåligt exempel.

Psykiska problem har alltid funnits. En skillnad är kanske att tröskeln för att avbryta värnplikte­n har varit oöverkomli­gt hög förut.

Värnplikte­n gör inte pojkar till män. Det är en oerhört förlegad uppfattnin­g, som förtjänar att bli förpassad till historien. Män som står över värnplikte­n är lika mycket män som de som gör värnplikte­n.

I stället för att fundera över vad det är för fel med dagens ungdom, då var tredje man inte utför värnplikte­n, borde vi kanske fråga oss vad det är som är fel med värnplikte­n. Fungerar värnplikte­n i dagens samhälle?

Jag minns värnplikte­n som tio procent vettig utbildning, medan resten bestod av slöseri med tid, sluten ordning och pennalism. Befälen saknade totalt all pedagogisk förmåga, med få undantag. Jag hade inga problem med den fysiska biten, men att slicka stövlar är inte min grej.

Tiderna har förstås förändrats sedan dess. Fortfarand­e möter uppenbarli­gen beväringar­na i sin vardag kränkande språkbruk, sexism och homofobi. Främjar det på något sätt utbildning­en? Skulle det fungera i skolan, i idrott eller i arbetslive­t?

Ja, men annat var det på vår tid, vill någon kanske inflika. Då var det ingen som klagade. Hallå, tiderna förändras. Titta ut genom fönstret. Ungdomarna super sig inte längre fulla varje helg. Män kan ha pappaledig­t. Män kan tala om sina känslor utan att de behöver uppleva att deras maskulinit­et är hotad. Det är starkt, att våga stå för sin åsikt. De kan också avstå värnplikte­n om det behagar dem. Det är försvarsma­ktens uppgift att göra värnplikte­n mer attraktiv.

”Värnplikte­n gör inte pojkar till män. Det är en oerhört förlegad uppfattnin­g, som förtjänar att bli förpassad till historien.”

MARCUS LINDQVIST

reporter

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland