Hufvudstadsbladet

Proaktivit­et ska ge resultat i EM-kval Fotboll

Finland laddar upp inför vårens och sommarens EMkvalmatc­her på ett bekant ställe. Cyprus Cup finns som vanligt inritat i programmet.

- JONAS VON WENDT jonas.wendt@ksfmedia.fi

– Vi har 20 grader varmt och mest sol så vi kan verkligen inte klaga på de yttre omständigh­eterna. Träningsmä­ssigt är vädret närmast perfekt, säger landslagst­ränaren Anna Signeul per telefon.

Finland fick med sig en poäng mot Portugal borta senast i EM-kvalet. Detta trots att spelet i långa stunder inte stämde alls. Portugal kunde ha punkterat matchen men i stället kvitterade Finland på stopptid.

– Jag har tittat på den matchen och slutsatsen var att vi helt enkelt var för reaktiva och inte tillräckli­gt proaktiva. Det är något vi fokuserar på här på Cypern.

Tjeckien står för motståndet på torsdag och Signeul vet vad som väntar.

– Det är ett fysiskt lag. Och som alla bollsports­lag i Tjeckien är de både taktiska och tekniska.

Hur ska ni bära er åt för att de inte ska få utnyttja sina fysiska egenskaper? – Vi måste vara rappa och precisa i vårt passningss­pel och röra oss rätt.

Blir vi stillaståe­nde och statiska blir vi av med bollen. Så enkelt är det.

Mot Portugal hade Finland problem med ett par kvicka anfallare som ställde till det gång på gång. Tjeckien förfogar över enormt lovande Andrea Staskova, 19, och 28-åriga kaptenen Lucie Vonkova på topp.

Staskova är till vardags klubbkamra­t med Tuija Hyyrynen i Juventus medan Vonkova spelade samtidigt med Tinja-Riikka Korpela i Bayern München.

Just nu är hon klubbkamra­t med Iina Salmi i Ajax.

– Vonkova har represente­rat Bayern, Duisburg och Jena men kanske inte riktigt slagit igenom. Men hon är en väldigt bra spelare, säger Signeul.

– Staskova kan bli hur bra som helst. Hon kan avgöra på egen hand så henne får vi se upp med.

Cyprus cup skulle innebära en comeback i landslaget för Adelina Engman men Chelseaspe­larens otur håller i sig. En lårskada höll henne borta i flera månader och förra torsdagen fick hon en smäll på vristen.

– Chelseas bedömning var att det inte var så allvarligt. Men så hände något också på söndagen med Chelsea och då hon väl dök upp på Cypern visade det sig att vristen inte alls är i hundraproc­entigt skick. Synd för henne och synd för laget, säger Signeul.

Finland möter också Kroatien och Slovakien på Cypern.

– Fokus ligger på träning, gnugga detaljer och sen försöka tillämpa det vi koncentrer­at oss på i matcherna. Vi har nött mycket uppspelsfa­s och jobbat med hur vi ska pressa då vi är utan boll, säger Signeul.

 ?? FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA ?? Adelina Engmans otur med skador håller i sig.
■
FOTO: VESA MOILANEN/LEHTIKUVA Adelina Engmans otur med skador håller i sig. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland