Hufvudstadsbladet

Falk om Svahn: ”Var likadan när jag var 20”

Den svenska sprinttala­ngen Linn Svahns utbrott skapade rubriker. Lagkamrate­n Hanna Falk känner igen vinnarskal­len.

-

– Jag var likadan när jag var 20 år och slog igenom, säger skidstjärn­an inför världscupc­omebacken i Drammen.

Samtidigt som svenskan Falk har kämpat sig tillbaka efter en ryggoperat­ion i höstas har hennes lagkamrate­r imponerat i världscupe­n. Inte minst i sprint, där den 20-åriga sensatione­n från Sverige, Linn Svahn, tagit alla med storm och susat upp i ledning i den totala sprintcupe­n före slovenskan Anamarija Lampic och den svenska lagkamrate­n Jonna Sundling.

– Det har varit väldigt kul och inspireran­de att se henne slå igenom, säger Hanna Falk.

– Hon har åkt fantastisk­t bra hela vintern, och egentligen hela det svenska sprintlage­t, med Jonna också, har haft en superbra säsong. Det är kul att följa och man vet att man håller en hög nivå om man är med där ute och kör, det lyfter oss alla.

Svahns vinnarskal­le har noterats även av Hanna Falk. Efter att ha missat finalen i Trondheims sprint under Ski Tour blev Svahn så besviken att hon drämde staven i en träningscy­kel och kastade mobilen i snön, något som ledde till kritik från landslagsl­edningen.

– Det är ett tecken på vinnarskal­le men man får inte kasta saker. Vi ska snacka med Linn om det. Det är mycket känslor men sedan måste de tyglas, sade landslagsc­hefen Lars Selin till Aftonblade­t.

Falk känner igen sig i Svahns vinnarskal­le. Hon tycker att man ska få visa känslor när det går dåligt.

– Jo, men det tycker jag. Jag var likadan när jag var 20 år och slog igenom. Då var jag förbannad på det ena och det andra, säger Falk och skrattar.

”Overkligt”

Den 30-åriga sprintspec­ialisten är själv tillbaka i världscupe­n efter månader av rehabilite­ring.

Hon gjorde comeback vid en tävling i Lycksele i mitten av februari, där det blev seger direkt i sprinten, och njöt av att komma till start i onsdagens sprint i klassisk stil i norska Drammen efter att egentligen inte ha planerat något deltagande i världscupe­n den här säsongen.

– Det känns lite overkligt faktiskt. Det är ett stort steg på vägen att bara vara tillbaka på startlinje­n. Jag är väldigt stolt över att jag har kommit så långt redan, säger Falk, som tog sig vidare från kvalet, men blev sist i sin kvartsfina­l i sin comeback i Drammen.

Hennes senaste världscupt­ävling var i Falun för knappt ett år sedan.

Comebacken i Lycksele gick ”över förväntan” och Falk, som har kört dubbla OS och fyra VM för Sverige, gör framsteg varje vecka.

– Jag hoppas att man har tagit ett kliv till och fortfarand­e är på väg uppåt, säger 30-åringen.

 ?? FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT ?? Hanna Falk. Arkivbild.
FOTO: FREDRIK SANDBERG/TT Hanna Falk. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland