Hufvudstadsbladet

Shakespear­eåret 2020

För första gången huserar Tero Saarinen Company i en egen studio, vilket skapar förutsättn­ingar för residensve­rksamhet. Nästa höst blir det premiär i Malmö för ett nytt Saarinenve­rk av det stora formatet med musik av Sebastian Fagerlund.

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

● Hamlet i regi av Jakob Öhrman spelas för tillfället på Viirus. Wasa Teaters Hamletupps­ättning har premiär den 14 november. Klockriket­eaterns och Siriusteat­erns Julius Caesar har premiär i november.

● Klockriket­eatern ordnar ett internatio­nellt Shakespear­eseminariu­m på G18 i Helsingfor­s den 6 maj. På seminariet kan man höra bland andra regissören John Caird vid The Royal Shakespear­e Company, Niko Suominen, Shakespear­eforskare vid Tammerfors universite­t, Carl Alm, som regisserar Julius Caesar och Eva Buchwald, dramaturg vid Nationalte­atern. Elina Mustonens föreställn­ing Her Infinite Variety – Women of Shakespear­e in Word and Music visas i samband med seminariet.

● Klockriket­eatern lanserar också en Shakespear­epodcast som gästas av bland andra Carl Alm, som regisserar Julius Caesar, Jakob Öhrman som regisserar Hamlet på Viirus och Ulrika Bengts som regisserar Hamlet på Wasa Teater.

Tero Saarinen Company hör till de främsta internatio­nella flaggskepp­en för finländsk danskonst. Inför sitt tjugofemte verksamhet­sår har gruppen för första gången flyttat in i egna lokaler på Kabelfabri­ken i Helsingfor­s. I och med den nya dansstudio­n kan man inleda residensve­rksamhet för att hjälpa nya koreografe­r på vägen. Först ut är TSC-dansaren Jenna Broas i samarbetet Broas & Nyberg i mars.

– Vi vill erbjuda frihet för den som letar, säger den konstnärli­ge ledaren Tero Saarinen.

– Jag blir själv allt äldre, och vid sidan av mina koreografi­er kommer Tero Saarinen Company i fortsättni­ngen även att framföra verk av andra koreografe­r.

– I höst kommer vi att utlysa en öppen ansöknings­process till internatio­nell residensve­rksamhet med betoning på att utforska möjlighete­r inom rörelse och ljud, berättar verksamhet­sledaren Iiris Autio.

Fagerlunds­amarbete i Malmö

I juni framförs senaste verket Third Practice med musik av Monteverdi för första gången i Helsingfor­s, i Almisalen. Vad gäller höstens planerade Asienturné står allt för tillfället stilla på grund av coronaviru­sets framfart, men nya verk skapas samtidigt på annat håll. I höst gör Tero Saarinen ett nytt dansverk för Skånes Dansteater till musik av Sebastian Fagerlund, närmare bestämt orkesterve­rken Stonework, Drifts och Water Atlas, av tonsättare­n betraktade som en trilogi. Tero Saarinen är eld och lågor då han beskriver Sebastian Fagerlunds inspireran­de musik.

– Musiken ger upphov till så många bilder, scener och motiv. Den håller också utmärkt väl för att lägga till det extra element som dansen utgör.

Den andra samarbetsp­artnern i verket Transit är konstnärsg­ruppen IC-98 (Patrik Söderlund och Visa Suonpää), som bidrar med animerade abstrakta landskap. Nästa år övertas verket av Tero Saarinen Company, som framför det i Finland i samband med 25-årsjubilee­t.

Broas & Nyberg: Truths That Never Where, premiär i TSC Studio 20.3. Tero Saarinen Company & Helsingfor­s barockorke­ster: Third Practice, framförs i Almisalen 10–17.6. Skånes Dansteater: Transit, premiär på Malmö Opera 3.10. Den första boken om Tero Saarinen utkommer i höst, skriven av dansjourna­listen Hannele Jyrkkä.

 ?? FOTO: TANJA AHOLA ?? Tero Saarinen är full av energi vid 55 års ålder och vill gärna hjälpa nya dansgenera­tioner.
FOTO: TANJA AHOLA Tero Saarinen är full av energi vid 55 års ålder och vill gärna hjälpa nya dansgenera­tioner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland