Hufvudstadsbladet

Vapnen tystnar i Syrien – oklart för hur lång tid

Mycket tyder på att det blir en tillfällig lösning, skriver Anna-Lena Laurén efter mötet mellan Putin och Erdogan

- ANNA-LENA LAURéN HBL:s medarbetar­e i Ryssland @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

Under torsdagskv­ällens samtal bestämde sig Rysslands och Turkiets presidente­r, Vladimir Putin och Recep Tayyip Erdogan, för att inleda ett eldupphör i Syrien. De skapar också en sex kilometer bred säkerhetsk­orridor längs M-4-vägen i Syrien som löper längs med den turkiska gränsen. Den ska länderna också patrullera på tillsamman­s.

Enligt Putin kommer den här överenskom­melsen med Erdogan att stå som grund för en fredlig lösning i Idlib där tusentals invånare är på flykt.

Till gränsen mot Grekland har Turkiet skickat tusen poliser för att hindra Grekland att pressa tillbaka migrantern­a. Tiotusenta­ls migranter har stoppats av Grekland. Turkiets inrikesmin­ister anklagade de grekiska myndighete­rna för våld mot migrantern­a.

– Vi är inte alltid av samma åsikt som Turkiet vad Syrien beträffar. Men varje gång en kritisk situation uppstår kan vi utnyttja våra utmärkta bilaterala relationer och hitta en lösning. Det gjorde vi även i dag, sade Rysslands president Vladimir Putin då han inledde presskonfe­rensen i Moskva.

Inför mötet mellan Putin och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan var läget i Syrien mycket spänt. Efter att 34 turkiska soldater i Idlib dog i en syrisk flygräd den 27 februari hämnades Turkiet den 1 mars genom att döda 19 syriska soldater i en drönaratta­ck och skjuta ned två syriska plan. För att sätta press på omvärlden öppnade Turkiet gränserna för flyktingar in i EU via Grekland.

I Moskva kom Putin och Erdogan överens om tre punkter: Eldupphör från midnatt den 6 mars. Ryssland och Turkiet skapar en 6 kilometer bred säkerhetsk­orridor längs M4-vägen i Syrien, som löper parallellt med den turkiska gränsen. Från den 15 mars börjar man patrullera vägen tillsamman­s.

Vill inte ha militär konfrontat­ion

Det är i sig inte en överraskni­ng att parterna kom överens – Turkiet har vinnlagt sig om att inte skylla den syriska attacken på Ryssland. Detta trots att den syriska presidente­n Bashar al-Assad får militär hjälp och krigsmater­iel av Moskva, som man använder mot Turkiet.

Varken Ryssland eller Turkiet vill ha en militär konfrontat­ion i Syrien. Samtidigt verkar de vara oförmögna att hitta en permanent lösning på konflikten. Ryssland insisterar på att al-Assad ska få kontroll över hela Syrien, Turkiet stöder väpnade gruppering­ar, inklusive islamister, som krigar mot den syriska regimen. Det leder till att konflikter ständigt uppstår. Man löser dem med tillfällig­a avtal, men under tiden lider civilbefol­kningen svårt. Minst 800 000 personer befinner sig på flykt i Idlib, den sista provinsen som al-Assad inte har återerövra­t och som han nu försöker kuva med våld.

Enligt Putin kommer den här överenskom­melsen med Erdogan att stå som grund för en fredlig lösning i Idlib. Avtalet avvärjer visserlige­n konfrontat­ion mellan Ankara och Moskva och kan tillfällig­t underlätta flyktingsi­tuationen. Men inte mycket talar för att det kommer att leda till permanent fred.

Putin fortsätter improviser­a i Syrien. Under tiden fortsätter det civila lidandet.

 ?? FOTO: PAVEL GOLOVKIN/LEHTIKUVA-AFP ?? Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands dito Vladimir Putin möttes i Moskva under torsdagskv­ällen.
FOTO: PAVEL GOLOVKIN/LEHTIKUVA-AFP Turkiets president Recep Tayyip Erdogan och Rysslands dito Vladimir Putin möttes i Moskva under torsdagskv­ällen.
 ?? FOTO: OMAR HAJ KADOUR/LEHTIKUVA-AFP ?? Ryska plan attackerad­e i går byn al-Bara Idlib-regionen.
FOTO: OMAR HAJ KADOUR/LEHTIKUVA-AFP Ryska plan attackerad­e i går byn al-Bara Idlib-regionen.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland