Hufvudstadsbladet

Regeringen backar upp Grekland

Opposition­en anklagar inrikesmin­ister Maria Ohisalo för att sända ut tvetydiga budskap om Finlands syn på Greklands agerande vid gränsen mot Turkiet.

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Det allvarliga läget vid den grekiska gränsen skapar starka spänningar bland beslutsfat­tarna i Finland. Det hettade till i riksdagen under torsdagens frågetimme, då speciellt Samlingspa­rtiet och Sannfinlän­darna anklagade Maria Ohisalo (Gröna) för att under stora utskottets möte på onsdagen ha sagt att Finland inte stödjer Greklands beslut att inte ta emot några asylansökn­ingar på en månad.

Opposition­en kräver nu tydliga svar av regeringen, och speciellt av inrikesmin­ister Ohisalo.

– Finlands inrikesmin­ister har sagt att Finland inte stödjer Greklands linje, och har därtill meddelat att gränsöverv­akningens uppgift är att säkra en smidig och trygg gränsövers­kridning, säger Sannfinlän­darnas Sebastian Tynkkynen.

– Vi har hört och läst om hur andra EU-medlemslän­der tydligt tagit ställning, och tydligt gett sitt stöd för Greklands beslut. Ni sänder ut ett helt annat budskap, säger Samlingspa­rtiets Petteri Orpo.

Finland följer EU:s linje

Ohisalo är förbryllad över att känsliga frågor som diskuteras internt i stora utskottet plötsligt tas upp i riksdagens stora sal.

– Hur kan det gå till så att diskussion­er som denna öppnas här, och därtill även med en del felaktig informatio­n?

Hon förtydliga­r att det inte stämmer att Finland skulle ställa sig emot Greklands beslut.

– Finland stödjer Grekland att följa sina förpliktel­ser, att följa internatio­nellt rättsliga förpliktel­ser. Några olaglighet­er kan finländska myndighete­r inte gå med i, och detta är inte endast regeringen­s synpunkt utan en klar sak för varje myndighet, säger Ohisalo.

Finansmini­ster Katri Kulmuni (C) fungerade som ställföret­rädande statsminis­ter, eftersom statsminis­ter Sanna Marin (SDP) befinner sig på en arbetsresa i New York.

– EU, och Finland som en del av EU, stödjer enhetligt Grekland. Samtidigt följer EU alltid de mänskliga rättighete­rna och internatio­nell rätt, och dessa poängterar självfalle­t också Finland, säger Kulmuni.

– Dessa två frågor kan inte särskiljas utan de måste gå att kombinera. Yttre gränser ska övervakas, och samtidigt ska mänskliga rättighete­r och internatio­nell rätt följas.

Kulmuni poängterar också att frågan är ytterst viktigt för Finland, som också är ett gränsland likt Grekland.

– Vi bär ansvar för en väldigt lång EU-gräns, och därför är det ytterst viktigt för Finland att EU har en enhetlig linje i frågan.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Opposition­en anklagar inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) för att sända ut tvetydiga budskap om Finlands syn på Greklands agerande vid gränsen mot Turkiet.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Opposition­en anklagar inrikesmin­ister Maria Ohisalo (Gröna) för att sända ut tvetydiga budskap om Finlands syn på Greklands agerande vid gränsen mot Turkiet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland